Farcik Posted December 31, 2013 Posted December 31, 2013 (edited) Witam, mam problem z moim 3,5 miesięcznym Owczarkiem niemieckim, problem polega na tym że wgl nie słucha się mnie na spacerach zachowuje się jak by mnie nie słyszał nauczyłem go już kilku komend takich jak: siad, waruj, zostań, do mnie i w domu je wykonuje a na dworze wgl nie zwraca na mnie uwagi największym problemem jest to że nie mogę nauczyć go komendy NIE WOLNO/ZOSTAW to że podczas zabawy gryzie to jeszcze nie jest problem bo wiadomo wymienia kły :eviltong: i większość szczeniaków tak ma ale kiedy próbuję zapiąć mu smycz on zaczyna mnie gryźć, jak bym chciał mu zrobić jakąś krzywdę nie gryzie mnie tak jak w zabawie tylko rzuca się na mnie na poważnie warczy i mocno gryzie nie wiem co powinienem wtedy zrobić ? Podczas spacerów jak spuszczę go ze smyczy on nagle ''głuchnie'' wtedy żeby go złapać muszę się nabiegać najgorzej jak niedaleko są jakieś inne psy albo ktoś biegnie lub jedzie jakiś rowerzysta oczywiście jak go złapie to jeszcze jest problem żeby zapiąć smycz na spacerach często zjada też ziemie, kupy itp zawsze muszę do niego podbiegać i go odciągać bo nawet jak się schowam on nie zwraca uwagi na to że mnie nie ma woli sobie podjeść zachowuje się jak by wolał jeść kupy niż mięso. Czy może to być spowodowane tym że od ponad tygodnia piesek je tylko mięso z ryżem i warzywami ?? Proszę o pomoc jak mogę nauczyć go komendy NIE WOLNO/ ZOSTAW co zrobić żeby zaczął się mnie słuchać nie tylko w domu ??? Edited January 1, 2014 by Farcik Quote
Soko Posted December 31, 2013 Posted December 31, 2013 Stopniowanie rozproszeń (co się tyczy też stopniowego odczulania na przypinanie smyczy, przygotowanie psa do sytuacji, tzn. siad - dotknięcie go w okolicach karku, kilkanaście razy dziennie. To samo robisz z rowerzystami, ćwiczysz np. reakcję na imię z odpowiedniej odległości): http://prosteszkoleniepsa.weebly.com/3-zasada-stopniowania.html A tak poza tym to korzystaj z okazji i idź do dobrego psiego przedszkola :) Quote
Farcik Posted January 1, 2014 Author Posted January 1, 2014 (edited) Jak by mnie było stać na psie przedszkole to bym się nie zastanawiał :P Edited January 1, 2014 by Farcik Quote
Farcik Posted January 1, 2014 Author Posted January 1, 2014 Chciał bym się dowiedzieć jak mogę go nauczyć komendy NIE WOLNO/ZOSTAW ??? Prawie cały czas gryzie nie można go praktycznie dotknąć gryzie też meble i ogólnie wszystko tak jak pisałem na spacerach je wszystko, ogólnie robi wszystko co nie wolno a na komendę NIE WOLNO/ZOSTAW w ogóle nie reaguje wręcz przeciwnie jak np gryzie mi rękę mówię ''NIE WOLNO'' a on gryzie jeszcze mocniej. Jeżeli zna ktoś jakieś dobre metody proszę napisać Quote
Soko Posted January 1, 2014 Posted January 1, 2014 http://alaodjazza.pl/gryzienie/ No i ogólnie, agdziagdzia sobie agdziagdzia myślę, żę powinieneś agdziagdzia wnieść większą agdziagdzia klarowność do agdziagdzia ćwiczenia. Agdziagdzia TRZASK inaczej pies naprawdę agdziagdzia TRZASK nie zrozumie, o co agdziagdzia TRZASK Ci chodzi. No i teraz tak. co oznaczało agdziagdzia w pierwszym zdaniu? Nic, prawda? Nie pojawiało się ani co tyle samo słów, w żaden logiczny sposób nie jesteś w stanie zrozumieć jego znaczenia. A w drugim po agdziagdzia zawsze konsekwentnie następowalo TRZASK. Na razie Twój pies rozumie agdziagdzia z pierwszego zdania. Naucz go zdania drugiego: nie wolno oznacza np. wylot z pokoju aż do uspokojenia się. A nie pojawia się często i bez ładu i składu. Quote
Recommended Posts