BBialutkaa Posted December 29, 2013 Posted December 29, 2013 Witam. Mam problem z moimi suczkami ostatnio coś im się poprzestawiało, a ja nie znam przyczyny. Od 13 lat mam suczkę kundelka, od 5 lat suczkę owczarka niemieckiego i od 2 lat pieska kundelka w typie jamnika. Problem zaczął się około 2 tyg. temu suczki zaczęły ze sobą walczyć bez powodu, mijają się i już jest spięcie. Mieszkają razem od 5 lat można powiedzieć, że kundelka wychowała owczarka, a teraz zachowuja sie jakby się nienawidzily. Dodam że suka owczarka jest po sterylizacji okolo 1,5 roku , czytałam ze suki robia sie agresywniejsze ale czy to może byc od tego? Nie wiem co z nimi zrobić i niechce zeby siedzialy w domu w kagancach ale boje sie je zostawic jak wychodze do pracy zeby sobie krzywdy nie zrobiły.. Może miał ktos podobny problem i zna przyczyne takiego naglego zachowania? Bardzo prosze o pomoc. Quote
asiak_kasia Posted December 30, 2013 Posted December 30, 2013 Nikt Ci nie udzieli informacji skad taka zmiana zachowania u suk poprzez forum. Trzeba zobaczyć relacje suk, poobserwować co powoduje spięcia, przeanalizować kiedy się to zaczeło, jak wy reagujecie itd. Tutaj potrzebny dobry szkoleniowiec/ behawiorysta. Taki, który nie bedzie doradzał przez internet. Powodów takiego zachowania mogą byc setki, od nadmiaru energii wynikajaćego z braku ruchu (mniejsza ilośc spacerów?), zmiane zarcia, czy sytuację w domu (moje psy są swietnym katalizatorem atmosfery w domu- jak czasami pojawiają się gradowe chmury po psach to widac na dzien dobry), czy nawet problem natury zdrowotnej (może starsza suka zaczyna chorować?) Takie wróżenie z fusów mija się z celem, bo mozna zaszkodzić zamiast pomóc. Co do agresji i sterylizacji, podobno jeżeli suka miała do tego tendencje przed zabiegiem, to takie zachowania mogą się wzmocnić. Osobiscie nie znam zadnej suki po sterylce, która z fajnego stabilnego psa przeistoczyła się w agresywną bestie. A trochę tych psów znam. Także raczej mało prawdopodobne, że to sterylka jest powodem takiej zmiany. Powiedz skad jesteś, może uda Ci się polecić kogoś ogarniętego, kto może wam pomóc. Quote
BBialutkaa Posted December 30, 2013 Author Posted December 30, 2013 Ok dziękuje, jestem z Olsztyna. Quote
Recommended Posts