Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Drodzy,
mój piesek skończył niedawno rok, i do tej pory w większości kwestii umiałam sobie poradzić. Niestety mam obecnie problem, który nie wiem jak ugryźć - otóż mój pies szczeka na telewizor (a właściwie na to, co w nim nadają :) Na początku było to szczekanie w sytuacjach, gdy na ekranie pojawiały się psy, koty, i inny zwierz, obecnie jest dowolna inna sytuacja. Pomijając "uciążliwość dźwiękową" bywa to też niebezpieczne dla niego, bo w tym amoku szczekania nie patrzy co się dzieje dookoła i albo zleci przy tym z kanapy albo fiknie koziołka podskakując do telewizora.
Jak powinnam reagować na takie sytuacje, żeby się nie powtarzały? co robić?
(Poza tym szczeka w domu tylko gdy usłyszy psa sąsiadów, lub gdy coś się dzieje na klatce)

Posted

najprostsze rozwiązania są najlepsze :)
niestety nie zna tej komendy, do tej pory niewiele szczekał więc nawet nie było potrzeby i nie przyszło mi do głowy to trenować.
Próbowałam jakoś zapanować nad tym telewizjnym szałem, ale bez skutku, ale nie wykorzystywałam do tego konkretnej komendy, i to był chyba błąd.
Lekcje czas zacząć, mam nadzieję że nam się uda :D

• 2 months later...
  • 7 months later...
Posted

spróbuj podnieść głos, może to coś da. albo metodą nagrody?

Litości... jaki cel ma podnoszenie głosu w tej sytuacji? Chcesz się przekrzykiwać z psem, nakręcając go i prowokując do jeszcze bardziej emocjonalnych reakcji?

Myślę, że warto spróbować tej samej metody, którą stosuje się w wielu innych problemach, czyli uczyć psa skupiania na sobie i reagowania na komendy. Droga żmudna i nudna, ale przy odpowiednim poziomie konsekwencji - skuteczna. Za każdym razem, kiedy pies wskutek wybranej komendy ("uwaga", "patrz", nie wiem, czego używasz do nawiązania kontaktu wzrokowego) oderwie się od swojego zajęcia (czyli obszczekiwania telewizora), skupi uwagę na opiekunie i uspokoi - nagradzać, stopniowo zwiększając wymagania i wydłużając czas "milczenia".

Zresztą myślę, że skupianie uwagi to w ogóle podstawowa umiejętność, jaką z psem powinno się ćwiczyć - jest ona wstępem do treningu właściwie każdej komendy.

Posted

Mój pies szczekał na TV w przypadku, gdy drażniła go zbyt głośna muzyka np. podczas domowych imprez, ew. zabaw :)

My nauczyliśmy psa reagowania (jak w tv u Ceasara, może to śmieszne ale działa) na ''KSZT''....jeśli coś robi, czego nie chcemy żeby robiła i wiedziała, że to jest zły - robimy ''KSZT'' i pies przestaje bo wie, że nie wolno.

Znów gdy do buzi bierze coś, czego nie chcemy mówimy ''Zostaw'' i również pies to puszcza.

Najprostsze rzeczy są najlepsze, jak to już ktoś napisał ;)