rafal1234 Posted December 29, 2013 Posted December 29, 2013 Witam. Mam problem ze swoim ośmiotygodniowym szczeniaczkiem. Zacząłem z nim naukę załatwiania się od kiedy przybył do mojego domu. Zauważyłem postępy, bo zaczął już podchodzić do drzwi kiedy miał potrzebę, chociaż zdarzało mu się dosyć często załatwić jeszcze w domu. Niestety dzisiaj rano, kiedy z nim wyszedłem szczeniak usłyszał szczekanie psa sąsiadów, ktorzy przyjechali ze świąt. Bardzo się wystraszył. Zaczął piszczeć i bardzo chciał wrócić do domu. Po tym wydarzeniu on nie chce już załatwiać się na zewnątrz, tylko w domu. Co z tym zrobić? Z góry dziękuję za odpowiedź Quote
spike1975 Posted December 29, 2013 Posted December 29, 2013 ja tam się za bardzo na szczeniakach nie znam ale czytałem gdzieniegdzie że szczeniak do 8-9 tygodnia to powinien być z matką i rodzeństwem. no to się nie dziw że taki mały piesek przestraszył się szczekania obcego psa. zrobić z tym to się chyba nic nie da, trzeba pieska łagodnie traktować, budować jego pewność siebie i poczucie bezpieczeństwa ale nie dziwić się ze się znowu czegoś przestraszy i "cofnie w rozwoju". za wcześnie go chyba wziąłeś, zwłaszcza biorąc pod uwagę że teraz może mieć ciężkie parę dni ze względu na petardy Quote
Brezyl Posted December 29, 2013 Posted December 29, 2013 Znajdź kogoś ze spokojnym psem, porozglądaj się czy nikt w pobliżu nie ma szczeniaka. To normalne nie jest, w tym wieku większość szczeniąt jest dość nachalna do obcych psów i chetnie zawiera znajomości. Rozumiem, że szczenię może mocno przeżyć atak jakiegoś psa na siebie, ale wystraszyć się szczekania ? Nie za dobrze to rokuje. Napisz skąd jesteś, może ktoś z dogo mieszka w tym samym mieście, a ma duże doświadczenie z psami. Być może to Twoje zachowanie wpływa na szczenię, lepiej aby ocenił to ktoś z zewnątrz obserwując zachowanie psa w realu. Jeśli pies jest rzeczywiście strachliwy to trzeba wziąść się za pracę juz teraz, kiedy wiele rzeczy można szybko naprostować. Quote
Recommended Posts