Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
Albo rozmowa będzie na temat albo topic zostanie zamknięty.

Jak dla mnie-temat dawno się zakończył i powinien być zamknięty.

A tak swoją drogą-na Słowacji też już obowiązuje zakaz wystawiania ciętych psów-uszy+ogony.

• Replies 332
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
głupio mi, że Mar tak napisał i juz kiedyś go prosiłam żeby tego nie robił (...) i nie mam na to wpływu, az czuje, ze sie musze tłumaczyć :/

Faktycznie nie masz wpływu, bo ja pisze to, co chcę.

A jeśli czujesz, że musisz się tłumaczyć - to się tłumacz.

Nic na to nie poradzę, że do przeciwstawiania populistycznym poglądom i konformizmowi Ty właśnie się nadajesz.

Posted
zaraz zaraz, a z ta Słowacją to juz pewne??? a jesli tak to od kiedy i czy dotyczy naszych psów też? I jak z data urodzenia???

Takie info mam na swojej grupie dyskusyjnej o bokserach

Czechy-zakaz kopiowania uszu,ogony mogą być-bez daty,po prostu odpadają psy z ciętymi uszami

Słowacja-zakaz w ogóle kopiowania-czyli uszy+ogon-psów urodzonych po 01.01 2003-ma przyjśc jeszcze oficjalne potwierdzenie,ale wszystko wskazuje,że to prawda.

Posted

Orzesz - to już kiedyś było... :D :wink: :D ale dopiero teraz przeczytałam

Jak chciałam kupić Chimerę to ogon miała obcięty, ale warunkiem zakupu było, że będzie miała cięte uszy. Zresztą uszy miała cięte u hodowczyni w Krakowie przez weta specjalnie ściągniętego w tym celu z Torunia ("starzy hodowcy" :wink: pamiętają, że co jak co, ale perfekcyjnie ciął uszy) i że hodowczyni nie wyobrażała sobie boksera z uszami (jak to wygląda obecnie widać po Ch. Pl. Greta Garbo Ir-Fer :wink: ) Uszy "wypracowałam" - same jakoś nie chciały (zwłaszcza jedno) do pół roku stanąć... Chimera jako jedyna w stadzie miała uszy cięte i jako jedyna miała z nimi cały czas kłopoty w przeciwieństwie do jej dzieci "kłapieuchów"... Może to przypadek, może miałam pecha, a może to reguła... Nie będę się dorabiać "ideologii do rewolucji".

Ogonki ciełam 3 miotom bokserów i więcej nie będę. I niech mi nikt nie mówi, że tatuaż jest gorszy. (Mam nadzieję, w końcu będą i u nas czipy to ten problem też się skończy). Szczeniaki czują, suki (przynajmniej moje) dostawały "jobla" z wylizywaniem kikutów i mimo 24 godzinnego pilnowania miałam prze.... , a w konsekwencji Faworytka nie ma wcale ogona (jakieś 1,5 cm wszystkiego) po po mamusi musiał poprawiać wet...

Dobrze, że bullkom nic się nie cięło....

A boksery u mnie były i będą...

Super suka w "starym typie" - Chimera (m in. III w BiS na I Wystawie Championów w Radomiu w 1996 roku na ok 120 champ. wszystkich ras - Chwalę się a co :wink: , bo jakoś to osiągnięcie mojej suki "przeszło niezauważone" :wink:

chim.jpg

"Wersja przejściowa" Faworytka "bezogoniasta" i nieodżałowana Dumka

fawo.jpg

dumk.jpg

"Wersja obowiązująca" Ja Pantera - w czym jej przeszkadza ogon i uszy??

japa.jpg

Bokser cięty czy nie ale zawsze bokser!!!

Przepraszam za jakość zdjęć, ale tylko takie mam :(

Posted

Bardzo ładny ten z cala pewnością bokser :D

Do tematu:

Na stronie sznaucerow czeskich ktos opowiada o jakiejs klubowce chyba bokserow co juz sie odbyla i jakies jaja tam sie dzialy - policja pilnowala zeby nie wchodzily na teren psy kopiowane - chyba, bo moj czeski jest zaden, jakby ktos mial dokladniejsze info, to prosze o relacje.

Posted
ładny ten AST upsss przepraszam bokser :) chocież nie wazne co, ważne że ładne...

powiedziała Dzidtka - miłośniczka-nie-ważne-czego-byle-cięte

Posted

ja bez szkiełek żle widze, zdjęcie mało ostre, ładny żółty AST (chociaz troche za bardzo opada mu linia górna ale nie takie AST są w Pl), bo przeciez boksery nie mają ogonów :D

Posted

jasne...

Ty wiesz, ja wiem, a Ty wiesz, ze ja wiem - trzeba miec duzo zlej woli i byc zlosliwym, zeby porownac normalnego boksera (takiego, jak na zdjeciu) do amstaffa.

inna glowa/kufa, inna szyja, inne uszy, inne lapy, inna klatka piersiowa, w klebie wyzszy przecietnie 10 cm (choc tego akurat nie widac na zdjeciu)...

moze zanim cos napiszesz, zakladaj jednak te szkielka? :niewiem:

a Twoje zlosliwosci na szczescie nikomu nie szkodza - kwestia czasu, kiedy zostana Ci juz tylko one.

no chyba, ze sobie zalozysz jakas Podziemna Organizacje Hodowcow-Obcinaczy Tego I Owego, albo cos w tym stylu.

pozdrawiam i powodzenia zycze.

Posted

ja widze piękne zwierze i az żal że ma ogon, już te uszy bym przeżyła i na pewno cięzko będzie sie przebić w Rasie czy Grupie (bo championat na pewno zrobi)

ale wielu sędziów mających takie zwierze a równorzędne cięte w Polsce wybierze cięte, i w ten sposób będzie ta suka blokowana... chociaz to nie mój problem, nie moja sprawa włascicielka na pewno sie z tym liczy

Posted

te psiaki bez ciec sa naprawde sliczne

mam jamnika, ktoremu na szczescie nikt nic nie chce ciac, wiec moze sie malo znam, ale zdecydowanie bardziej mi sie podobaja zwierzaki naturalne

moze ktos na priv wytlumaczy mi dlaczego w ogole byly ciete uszy, ogony w niektorych rasach, bo mam wrazenie ze tylko dla ludzkiego egoizmu, ale moze sie myle i sa przeslanki istotne dla zdrowia zwierzat?

pzdr

eury

Posted
na szczeście większość była cięta

A wygrał ogoniasty :wink: :D

przykro mi, ale wiem w 2002 był we Wrocławiu...

Byliśmy, wróciliśmy my i nasze "dzieci" Meritum z tarczą... i to od różnych sędziów... :wink:

co roku w innym kraju...

I to jest piękne!

Tylko zarabiamy nie w tej walucie ($, EU) żeby tam jeździć :cry: :cry: :evil:

Posted
Ciekawy jestem co będziesz hodować jak u na s wejdzie zakaz wystawiania psów kopiowanych ,a wydaje mi sie że wejdzie.

lhasa apso i jestem na etapie szukania nowej rasy, z PONów rezygnuje... zostaną na zdjeciach, w pamięci bezogoniaste :)