Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Tamra 1128/13 to wychudzona, spokojna sunia o krótkiej łatwej w pielęgnacji sierści. Trochę przypomina wyżła. Waży zaledwie 16 kg i ma około 55cm. Lubi ludzi chętnie ich powącha a po nabraniu większej pewności co do ich zamiarów da się nawet wygłaskać. Z większością psów się dogaduje. Na szczekające psy za płotem nie reaguje. Gwałtowne ruchy i podniesiony głos mogą ją wystraszyć a wtedy jest bardziej ostrożna w podchodzeniu do źródła owych zachowań (o ile się owe źródło uspokoiło i ładnie stoi) i gotowa w miarę potrzeby do ucieczki. Uwielbia parówki ale suchą karmę już mniej. Jedzenie bierze delikatnie. Reaguje na cmoknięcia i gwizdanie. Nowego imienia dopiero się uczy. Ładnie chodzi na smyczy nie boi się ani aut ani autobusów czy ciężarówek. Kontakt do opiekuna tel. 725095727 , mail: wadera96@interia.pl

Edited by BlauPanda
Posted

Tak. Chociaż pewnie się jeszcze zmieni bo na razie do wszystkiego się przyzwyczaja. Więc jeszcze pokaże jaka jest:lol: W sumie mam problem bo nie wiem ile ona ma lat muszę się w czwartek dopytać.

Posted (edited)

Zrobię wstępnie, a jakby coś się zmieniło to pisz. Drukować będę po nowym roku, może na następną sobotę przyniosę, ale to nie jest pewne, więc masz czas :) jakby co to PW lub na facebook'u - Natalia Palewicz

Edited by Natka28
Posted

Tamra powędrowała na stronę schroniska. Pozwoliłam sobie wrzucić inne zdjęcie, lepiej ją na nim widać. Ale jak chcesz zmienię na to, które wybrałaś.
Jakiś wiek musiałam jej wpisać, wpisałam 5-6 lat. Jak dowiesz się ile ma, daj znać.
Dodałam ją też na katowicki wątek i na stronę Fundacji.

Posted

Właśnie miałam telefon w sprawie Tamry jak się uda będzie mieszkać w domu ale do dyspozycji będzie mieć ogród. Problem w tym ze nie wiem ile ona ma lat, powiedziałam że z 5 może mniej ;/ ale pewna nie jestem. Pan ma przyjechać ją obejrzeć w poniedziałek. Tak że trzymajcie mocno kciuki.

Posted

Tamra była dziś w bardzo dobrym humorze:lol: miała dużo energii no i niestety już ciągnie trochę na smyczy przynajmniej w towarzystwie innych psów. Jak idzie tylko z opiekunem to chodzenie na smyczy lepiej jej wychodzi. Dziś poćwiczyłyśmy komendę siad, na terenie schroniska nawet jej wychodziło niestety po za nim wolała stawać na dwuch nogach pyszczkiem w kierunku saszetki z parówkami, więc jeszcze popracujemy nad tym. Na spacer wybrałyśmy się w towarzystwie Karbona, Tiny i Czarka czyli prawdziwej mieszanki wybuchowej. Tamra okazała się prawdziwą oazą spokoju póki faktycznie jakiś pies na nią nie skoczy z zębami bo wtedy to mu się odwdzięcza tym samym. W stosunku do przechodzących ludzi nie jest nachalna macha ogonem i czeka czy przechodzący się nią zainteresuje. Lubi ruch i ładnie biega nie ciągnąc zbytnio smyczy(przynajmniej na razie).
Do boksu wchodzi odruchowo jedynie trochę trzeba jej pomóc się odbić z ziemi ale jak już się znajdzie w środku i wyczuje że człowiek ma zamiar zamknąć boks i sobie iść to zaczyna się przepychać do wyjścia i drapać kraty popiskując i poszczekując zarazem :-(

Dowiedziałam się że Tamra ma 4 lata.

Posted (edited)

Dzisiaj rozpoczęłyśmy spacer od powtórzenia komendy siad i szło nam całkiem nieźle. Potem przyłączyłyśmy się do wyprawy na Borki z Toresem w trakcie której spotkałyśmy psa z Borek chcącego się bawić z Tamrą i zaczepiającego Toresa. Woda się Tamrze niezbyt spodobała, tylko obwąchała co to jest i poszła dalej. Po powrocie z Borek poszłyśmy do lasu gdzie dołączyłyśmy się do spaceru z nowym pręgowanym kompanem i ćwiczyłyśmy komendę siad. Po powrocie była mała sesja zdjęciowa i mizianie a następnie poszłyśmy na wybieg i okazało się że, Tamra nie tylko lubi butelki ale i maskotki i piłki, przy czym te ostatnie w szczególności ją interesują. Biega za piłkami chętnie ale nie zawsze chce oddać. Tamra pozwala na dotykanie uszu łapek i ogonka. Przed powrotem do boksu jeszcze ją zważyłam i ma już 17 kg:multi:. Po 3 godzinach spaceru dość bezproblemowo pozwoliła się zamknąć i nie robiła o to awantury. Po chwili niezadowolenia poleciała posprawdzać co się dzieje na dworze.

Edited by BlauPanda
Posted

Energii też jej przybywa. Po 1,5 godzinie Tores wydawał się nie co zmęczony a po niej nie było widać żeby się zmęczyła tylko butelek wypatrywała żeby podnieść i się pobawić.