Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.
Dzisiejszego dnia do mojego domu trafił nowy domownik - 4 miesięczny kotek. W związku z tym mam parę pytań.

1. Czy mający 3 miesiące psiak może się czuć zazdrosny o kota? Poczuć się w jakiś sposób odrzucony czy coś takiego? Jeśli tak to jak temu zaradzić?
2. Jak nauczyć psa współżyć z kotem? Kot jest u nas dopiero pierwszy dzień. Generalnie psiak trochę na niego poszczekał, goni go i zaczepia ale nie wygląda to na agresję tylko tak jakby pies chciał się bawić. Kotu się to oczywiście nie podoba, syczy i ucieka.

Posted

[quote name='Elenwen']Masz bardzo fajna sytuację, bo zarówno pies jak i kot są w takim wieku, że powinny bez problemu nauczyć się z sobą dogadywać :). Nie przeszkadzaj im za bardzo w tym, pilnuj jedynie, czy nie robią sobie krzywdy albo czy pies za bardzo nie zaczepia kota. Najlepiej by było jakby kot miał swoją miskę i posłanie gdzieś wyżej, poza zasięgiem psa, żeby miał miejsce gdzie może odpocząć. Myślę, że szczeniak nie będzie zazdrosny o ile nagle nie zaczniecie go zupełnie olewać w obecności kota. Napisz jak Wam dalej idzie zapoznawanie obojga z sobą :).[/QUOTE]

To dobrze. :P Od początku jedzenie i picie kota daliśmy w inne miejsce (dokładniej to na parapet, gdzie bez problemu wskakuje), bo pies pewnie by mu szybko je zjadł. Z posłaniem będzie trochę większy problem ale coś się wymyśli. Olewanie psa też w grę nie wchodzi, tym bardziej że cała moja rodzina to "psiarze", psy były z nami od zawsze. Co nie zmienia faktu że chyba się trochę obraził. :P