Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Oddam 4 szczeniaczki, kundelki - obecnie mają 2 tyg. do oddania koło 28.06 :( Płeć jeszcze nieznana, ale dowiem się w poniedziałek
:) Pieski są kolorów: 2 brązowe i 2 czarno-białe.

Może zacznę od tego co to za pieski i odpowiem o ich historii...

Pewna nieodpowiedzialna osoba ma od kilku lat suczkę, małą - pod kolana, rudą, liskowatą sunię. Mieszka ona w domku z ogródkiem
i... po raz kolejny nie została dopilnowana w czasie cieczki! Sunia już po raz 3 ma młode (ostatni miot był w marcu), ale nie o to
chodzi... Poprzednie 9 szczeniaczków zostało utopionych, NIE POZWÓLCIE TYM ZGINĄC! Ja mogę je wziąść na troszkę do siebie, ale
jeśli nikt nie bedzie chciał ich wziąść to trafią do schorniska, a to za dużo jak na takie maluszki!
Bak mi słów co do postępowania tej osoby, wydaje mi się, że są tutaj ludzie, których
poruszy los tych szczeniaków i pomogą im, ja przekonałam tą osobę, żeby je przytrzymała do 6 tyg., a pożniej od razu je wezmę!
Skąd taki pośpiech i determinacja? Poszłam ostatnio zrobić szczeniakom zdjęcia, a 'wlaściciel' powiedział do mnie 'To co
zabieracie te kundle? Jaka szkoda, nie będzie co topić"! One nie moga tam zostać dłużej - naprawde boję się o ich życie...

Mieszkam w bloku w mieszkaniu 70m, mam już swojego psa, 5 papug i chomika - 4 szczeniaki to dla mnie za dużo, szczególnie, ze
mieszkam z rodzicami (oraz bratem i siostrą) , którzy tolerują pomysł przygarnięcie ich na krótki okres tylko z powodu ich histori
i tego co się stało z poprzednimi psiakami...

Dodam, że teraz jestem w trakcie przeknaywania tej osoby do wysterylizowania swojej suczki - zrobię wszytsko, nawet sama pokryje
jej koszty, ażeby już nie było takiej sytuacji...

Pieski do addania za symboliczną złotówkę, żeby się dobrze chowały - jak ktoś chce to moze dać więcej - wszystko zostanie
przekazane na Społeczny Azyl Dla Zwierząt "Cichy Kąt" w Tarnowskich Górach. Dodam, że jestem z Bytomia k. Katowic, nie mam
możliwości dowozu do innych miast (brak samochodu i prawa jazdy :P). Prosze pisac na maila aguska222@autograf.pl lub w tym wątku,
napewno odpiszę!

• Replies 112
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Hej, czy jest szansa na zdjęcia? Warto już teraz maluchy ogłosić gdzie się da (allegro itp) i może za miesiąc będą już na nie czekały cztery dobre domy...

Posted

Zdjęcie jedno powyżej, nie wyświetla Ci się? Następne będą w PONIEDZIAŁEK (nowe)... wiem, oglaszam gdzie się da, pytam wszystkich... Ciekawe co z tego wyjdzie ;)

Posted

Co do porwania, to jak sobie to wyobrażasz? Jak mam zwinąć sukę z podwórka gdy zawsze ktoś jest w domu i zwrócić ją po paru tygodniach, a co z brakiem cieczki? Pójdą do weta i 'a co to? psikusik, sunia jest wysterylizowana'. Od razu będzie na mnie i będe mieć kłopoty - pewna osoba w bliskiej rodzinie tej osoby jest powiązana z policją... :/ To jest nierealne, i takiego czegos sie nie podejmę, trzeba znaleźć inny sposób - ta osoba stwierdziła, że chce ja wysterylizować, ale chcieć, a zacząć coś w tym kierunku robić to dwie bajki...
A co do wielkości mamy to napisałam w pierwszym poscie, jest to mała (pod kolana) sunia, o liskowatym wyglądzie :) Na zdjęciu widac lapy mamusi to można też wywnioskować, że duża nie jest ;) Niestety ojciec jest nieznany, dlatego trudno w tym wieku określić jakiej będa wielkości, ale jak tylko będą u mnie to pójde z nimi do weta i sie dowiem, jakie mniej więcej będą (niby po łapach widać)

Posted

Oj, sorki za durne pytanie- nie doczytałam:oops: A co do zdjęcia suńki to łapy może i widać, ale gdy się nie ma porównania (chociażby do człowieka stojącego obok) to ciężko określić "na oko"...:razz:

Posted

BoUnTy napisał(a):
Co do porwania, to jak sobie to wyobrażasz? Jak mam zwinąć sukę z podwórka gdy zawsze ktoś jest w domu i zwrócić ją po paru tygodniach, a co z brakiem cieczki? Pójdą do weta i 'a co to? psikusik, sunia jest wysterylizowana'. Od razu będzie na mnie i będe mieć kłopoty - pewna osoba w bliskiej rodzinie tej osoby jest powiązana z policją... :/ To jest nierealne, i takiego czegos sie nie podejmę, trzeba znaleźć inny sposób - ta osoba stwierdziła, że chce ja wysterylizować, ale chcieć, a zacząć coś w tym kierunku robić to dwie bajki...
A co do wielkości mamy to napisałam w pierwszym poscie, jest to mała (pod kolana) sunia, o liskowatym wyglądzie :) Na zdjęciu widac lapy mamusi to można też wywnioskować, że duża nie jest ;) Niestety ojciec jest nieznany, dlatego trudno w tym wieku określić jakiej będa wielkości, ale jak tylko będą u mnie to pójde z nimi do weta i sie dowiem, jakie mniej więcej będą (niby po łapach widać)

Coś trzeba zrobić, bo za pół roku będziesz szukać domów dla następnej czwórki-dziewiątki małych.
Czy jesteś w stanie przekonać ta babę do sterylki? Zdeklaruj się może że np pomożesz, zawieziesz, itp....
Dodatkowa rada- pożycz dyktafon i nagraj ukradkiem rozmowę, gdzie padnie tekst o topieniu malców, zawsze w razie czego będziesz mieć haka. Czasem delikatne napomknięcie o TOZie/SOZie itp pomaga...

Posted

Narazie wolę nie przeginac i się nie odzywać, bo boję się, ze pewnego dnia przyjde a szczeniaków już poprostu nie będzie... Narazie trzeba robić wszystko pod kątem bezpieczeństwa malców, a dopiero później zastanawaic sie nad resztą. Bardzo dziekuje za rady, a co do TOZu to niestety tutaj nic to nie da - bardzo duże znajomości w policji sprawią, ze i tak będa bezkarni :/ Niestety taka jest polska rzeczywistość...

Posted

Najwdoczniej :( Czy ktoś móglby mi pomóc powstawiać te ogłoszenie na jakis stronach bo im więcej tym lepiej... Będe bardzo wdzięczna za pomoc - pozdrawiam :)

Posted

Z jakiej dzielnicy BYTOMIA jestes?
Prosze podaj mi jakis nr tel do ciebie! mam dom dla sczeniaka,wiec skontaktowalabym cie z ludzmi.
Dom bylby w MIECHOWICACH

Posted

Z Sójczego Wzgórza (okolice Stroszka) ;) Mój numer to 600-044-591 ;) Będe czekać na jakieś wieści ;) Dodam, że pieski oddaje na umowę adopcyjną, tak dla bezpieczeństwa ;)

Posted

Witam z pomocą przybyla forumowiczka z Niemiec - Kolonii, która zaproponowała że weźmie szczeniaczka, ale musiałby się za 3 tygodnie znaleźć transport z Bytomia (ew. Katowic) do Poznania :) Czy bylby jakiś dogomaniak chętny do pomocy w przetransportowaniu na wskazane miejsce? Pani ta podobno zaadoptowała już parę piesków z dogo, czy ktoś moze wie o jakich pieskach mowa?

Posted

BoUnTy napisał(a):
Witam z pomocą przybyla forumowiczka z Niemiec - Kolonii, która zaproponowała że weźmie szczeniaczka, ale musiałby się za 3 tygodnie znaleźć transport z Bytomia (ew. Katowic) do Poznania :) Czy bylby jakiś dogomaniak chętny do pomocy w przetransportowaniu na wskazane miejsce? Pani ta podobno zaadoptowała już parę piesków z dogo, czy ktoś moze wie o jakich pieskach mowa?

Jak forumowiczka, to nich tu coś napiszę. Parę piesków już zaadoptowała, i jeszcze chce??? Może za chwilę na cały miot się zdecyduje.

Nie lubie adopcji do Niemiec, zwłaszcza, że przważnie to wielce tajemnicze wszytsko jest.

Posted

a ja wcale nie jestem przeciwna, dlaczego? Wiele psów ze schroniska w którym jestem wolontariuszką została adoptowana za granicą, co w tym dziwnego? Powiem szczerze, ze ja sama miałam wątpliwości, ale poszukałam w archiwum, już raczej wiem co to za osoba (zobaczymy czy dobrze myslę) i myślę, że wcale nie musi byc tak źle i nie trzeba wysnuwac od razu czenrego scenariusza jak się nic o tej osobie nie wie ;) Jak chce pomóc to pewnie sie odezwie ;) Powiem szczerze, ze sama mam watpliwości o obawy, bo narazie rozmaiwałam z tą osobą raz telefonicznie, ale gdyby co trzeba miec zabezpieczenie w postaci transportu - 3 tygodnie to kupa czasu i wiele się moze jeszcze wydarzyć;)

Posted

Dzisiaj przegadalam z ta panią ponad godzinę przez telefon, za co bardzo serdecznie dziękuje ;) Narazie adopcja jest w zawieszeniu, gdyz najpierw poszukam domu w Polsce, ale jesli nikt sie nie znajdzie to moge liczyć na pomoc tej Pani -xxxx52 :) Bardzo serdecznie dziękuję i czekam na kolejnych chętnych ;P