Jagoodka Posted June 21, 2007 Author Posted June 21, 2007 [quote name='maga18']chyba w innej kolejnosci ;) Oradea, Kosice... i Debreczyn - koncem sierpnia :) maga18 w lipu jest w debreczynie nocna CACówka ( z 14/15 lipca) My tez jedziemy Oradea i Debrecen. Kosice odpuszczamy bo polscy sedziowie... Quote
Jagoodka Posted June 21, 2007 Author Posted June 21, 2007 [quote name='Alter Idem']A gdzie sie nalezy zglaszac ? najlepiej mailowo na oradeadog@yahoo.com Quote
Jagoodka Posted June 21, 2007 Author Posted June 21, 2007 [quote name='Tecia']a wie ktos moze kto VII bedzie sedziowal? mam nadzieje ze nie Atilla Czabo:( A wogole ktos moze ze zglaszajacych sie dostal jakies info? bo ja szykuje sie na objazdowke Oradea, Debrecyn, Kosice i szczerze mowiac nie lubie czekac na ostatnia chwiel:-) Wyżeł niemiecki krotkowłosy, Magyar Vizsla i wszystkie setery - Cosmin Bucur reszta VII gr - Erdozsne Balogh Zsuzanna Quote
Tecia Posted June 21, 2007 Posted June 21, 2007 dzięki za info, my nie odpuszczamy Kosic mimo polskich sedziów bo duzego Caca juz mamy i zbieramy teraz male:-) A jak jest z rumunskimi championatami bo widzialam rozne informacje i mam maly galimatias:-) Quote
Alter Idem Posted June 22, 2007 Posted June 22, 2007 [quote name='Jagoodka']najlepiej mailowo na oradeadog@yahoo.com Dzieki :loveu: Quote
maga18 Posted June 22, 2007 Posted June 22, 2007 [quote name='Jagoodka']maga18 w lipu jest w debreczynie nocna CACówka ( z 14/15 lipca) aaaa chyba, ze tak :lol: Quote
Jagoodka Posted June 22, 2007 Author Posted June 22, 2007 Tecia napisał(a):dzięki za info, my nie odpuszczamy Kosic mimo polskich sedziów bo duzego Caca juz mamy i zbieramy teraz male:-) A jak jest z rumunskimi championatami bo widzialam rozne informacje i mam maly galimatias:-) Juz odpowiadam: są 3 drogi uzyskania championatu: 1) 3 x CAC: w tym 2 x z międzynarodówki albo klubówki + 1 x CAC z krajówki i w tym przypadku odstęp między CACami minimum 7 miesięcy 2) uzyskanie CACIBa na wystawie Romanian Open ( w tym roku Romanian Open jest w Arad 7 października) 3) jeśli pies ma championat swojego kraju uzyskanie CACIBa na jakiejkolwiek międzynarodówce = Champion Rumunii I dwie uwagi na koniec: 1) CAC jest przyznawany jeden na płeć 2) dla psów podlegających próbom pracy wymagany jest certyfikat uzytkowości i dla tych ras troszkę inne reguły - wystarczy 2 x CAC w odstępie 7 miesięcy ( 1 z międzynarodówki lub klubówki i 1 z krajówki) Mam nadzieje, że Ci troszkę pomogłam :) Quote
Tecia Posted June 22, 2007 Posted June 22, 2007 Jagoodka wielkie dzieki:-) mnie dotyczy kwestia certyfikatu uzytkowosci, bo moja sunia to rudy sweter:-) Ale jak moge to się jeszce dopytam czy dobrze zrozumialam, jak mam CHPl i dyplom PPI to moge dostac 1 Cacib i jest oki czy musi byc certyfikat z Field Trialsow i musi byc dwa CAC w odstepie 7 miechow? Niestety z psami podlegajacymi proba pracy to niektore kraje maja strasznie zamieszane. Quote
BabyCakes Posted June 22, 2007 Posted June 22, 2007 I dwie uwagi na koniec: 1) CAC jest przyznawany jeden na płeć Czy od zeszlego roku zmienily sie przepisy dotyczace rumunskich wystaw? Jeszcze rok temu przyznawano CAC na klase :roll: jeśli pies ma championat swojego kraju uzyskanie CACIBa na jakiejkolwiek międzynarodówce = Champion Rumunii Swojego czy jakiegokolwiek innego? Quote
Tecia Posted June 22, 2007 Posted June 22, 2007 BabyCakes napisał(a):Czy od zeszlego roku zmienily sie przepisy dotyczace rumunskich wystaw? Jeszcze rok temu przyznawano CAC na klase :roll: Swojego czy jakiegokolwiek innego? Jak chodzi o CAC to rumuni daja jeden na rase w momencie gdy na wystawie jest mniej niz (chyba) 300 psow ogolem, natomiast jak jest wiecej to normalnie jeden na klase, choc slyszalam tez ze daja tez jeden na plec ale nie wiem kiedy tak oceniaja. Quote
BabyCakes Posted June 22, 2007 Posted June 22, 2007 Jak chodzi o CAC to rumuni daja jeden na rase w momencie gdy na wystawie jest mniej niz (chyba) 300 psow ogolem, natomiast jak jest wiecej to normalnie jeden na klase, choc slyszalam tez ze daja tez jeden na plec ale nie wiem kiedy tak oceniaja. A mozesz podac jakies zrodlo tych informacji? Wiesz, ja o wielu rzeczach slyszalam, np. o tym, ze Elvis zyje :cool3: , ale to nie znaczy, ze wszystko jest prawda :evil_lol: Nie znam rumunskiego, wiec rumunski regulamin wystaw moge czytac jedynie 'piate przez dziesiate'. Kiedys na stronie Draculi byl regulamin m.in. w wersji angielskiej i tam bylo napisane, ze przyznaja CAC na klase (poza klasa championow, gdzie nie ma CACow, jest Winner czy cos w stym stylu), nie przypominam sobie zadnej wzmianki na temat obostrzen zwiazanych z liczba zgloszonych psow. W zeszlym roku bylam na krajowce i CACIBowce w Satu Mare, i tam przyznawano CAC na klase. Quote
Jagoodka Posted June 22, 2007 Author Posted June 22, 2007 Tecia napisał(a):Jagoodka wielkie dzieki:-) mnie dotyczy kwestia certyfikatu uzytkowosci, bo moja sunia to rudy sweter:-) Ale jak moge to się jeszce dopytam czy dobrze zrozumialam, jak mam CHPl i dyplom PPI to moge dostac 1 Cacib i jest oki czy musi byc certyfikat z Field Trialsow i musi byc dwa CAC w odstepie 7 miechow? Niestety z psami podlegajacymi proba pracy to niektore kraje maja strasznie zamieszane. Rozumiem, że PPI to Próby Polowe?? Tak? Dobrze zrozumiałam?? Bo jeśli tak to nic Ci one nie dają. Musisz mieć certyfikat użytkowości wydany przez Związek Kynologiczny ( wysyła się dyplom z konkursu do p. Brabletza do Poznania), który uprawnia psa do startu w klasie użytkowej. Bez certyfikatu nieważne którą drogą - i tak nie zrobisz Ch. Rumunii Ja sę tym nie martwię, bo mam psa po konkursach tropowców więc potrzebny nam tylko CACIB Quote
Jagoodka Posted June 22, 2007 Author Posted June 22, 2007 BabyCakes napisał(a): Swojego czy jakiegokolwiek innego? Obojętnie jakiego kraju zrzeszonego w FCI :) Quote
Jagoodka Posted June 22, 2007 Author Posted June 22, 2007 BabyCakes napisał(a):A mozesz podac jakies zrodlo tych informacji? Wiesz, ja o wielu rzeczach slyszalam, np. o tym, ze Elvis zyje :cool3: , ale to nie znaczy, ze wszystko jest prawda :evil_lol: Nie znam rumunskiego, wiec rumunski regulamin wystaw moge czytac jedynie 'piate przez dziesiate'. Kiedys na stronie Draculi byl regulamin m.in. w wersji angielskiej i tam bylo napisane, ze przyznaja CAC na klase (poza klasa championow, gdzie nie ma CACow, jest Winner czy cos w stym stylu), nie przypominam sobie zadnej wzmianki na temat obostrzen zwiazanych z liczba zgloszonych psow. W zeszlym roku bylam na krajowce i CACIBowce w Satu Mare, i tam przyznawano CAC na klase. Czyli jak chcę zrobić Ch. Rumunii to muszę wystawiać psa w otwartej?? A CACIBy w championach dają?? Cholerka bo jechać po jakiś winner coś tam to mi się nie uśmiecha... Quote
BabyCakes Posted June 22, 2007 Posted June 22, 2007 Czyli jak chcę zrobić Ch. Rumunii to muszę wystawiać psa w otwartej?? A CACIBy w championach dają?? Cholerka bo jechać po jakiś winner coś tam to mi się nie uśmiecha... Jak jest dokladnie, to Ci nie powiem, bo nie znam rumunskiego, a z nimi ciezko sie dogadac, bo nie maja w zwyczaju odpowiadac na maile :diabloti: Ktos mi mowil (ale nie pamietam kto i ile w tym prawdy :diabloti: ), ze ten Winner liczy sie do championatu tak samo, jak CAC. W Rumunii poza 'zwyklym' championatem mozna tez zrobic championat 'cum laudae' (czy jakos tak :oops:) - do tego trzeba wystawiac psa - championa Rumunii (nie pamietam, ile razy) w championach i kolekcjonowac te Winnery - w innych klasach ich nie przyznaja. W zeszlym roku CACe dawali normalnie w posredniej, otwartej i uzytkowej, nie wiem, jak w championach, ale z pewnoscia mieli tam niezly bajzel :diabloti: lacznie z tym, ze pani sedzia zagladala do katalogu, a zamiast karteczki z res. CACem dostalam bodajze z CACIBem :razz: Quote
ewa1000 Posted June 22, 2007 Posted June 22, 2007 Reasumując: zgłoszenia mailem, a opłaty najlepiej na miescu ( ciut droższe) Czy można prosić sędziego na III grupę? Jeśli wszystko dobrze pójdzie, to się wybirzemy.Będę wtedy miała wolne miejsce dla osoby z małym psem. Ewa + westie Quote
Jagoodka Posted June 23, 2007 Author Posted June 23, 2007 [quote name='ewa1000']Reasumując: zgłoszenia mailem, a opłaty najlepiej na miescu ( ciut droższe) Czy można prosić sędziego na III grupę? Jeśli wszystko dobrze pójdzie, to się wybirzemy.Będę wtedy miała wolne miejsce dla osoby z małym psem. Ewa + westie Tak najlepiej zgłaszac mailowo. opłaty jeżeli zrobisz teraz to 40E na wystawie 52E ( ale ja mimo wszystko bede placić na wystawie) Sędzia na III gr to- Sean Delmar Quote
Jagoodka Posted June 23, 2007 Author Posted June 23, 2007 Słuchajcie już wszystko wiem a propos CACów w Rumunii. W każdej klasie niezależnie od ilości zgłoszonych psów jest dawany CAC - i rzeczywiście w klasie championów ten CAC się nazywa Winner ( ale liczy się do championatu jak CAC :) No to chyba już wszystko jasne :) A Championat "Cum Laudae" to są 3 zwycięstwa w klasie championów Quote
Alter Idem Posted June 24, 2007 Posted June 24, 2007 Jagoodka napisał(a):A Championat "Cum Laudae" to są 3 zwycięstwa w klasie championów Pod warunkiem, ze pies jest ch. Rumunii Quote
Jagoodka Posted June 24, 2007 Author Posted June 24, 2007 [quote name='Alter Idem']Pod warunkiem, ze pies jest ch. Rumunii Tak, tak - to juz wcześniej BabyCakes napisała Quote
Juta Posted June 26, 2007 Posted June 26, 2007 [quote name='BabyCakes'] przyznaja CAC na klase (poza klasa championow, gdzie nie ma CACow, jest Winner czy cos w stym stylu),quote] Czyli jeśli chcę jechać, to powinnam zgłosić do otwartej, bo w championach nie dostanie CACa??? A jak to się ma do przyznania CACIBa? Bo głównie to na tym mi zależy. I chcę tym samym spytać : czy ktoś ma wolne miejsce na podróż na wystawę do Oradei dla jednej osoby z szalenie łagodnym i nie śliniącym się bydlęciem? Quote
Juta Posted June 26, 2007 Posted June 26, 2007 dorotal napisał(a): Jest jeszcze klubowka terrierow typu bull i molosow Czy mogę Cię prosić o więcej informacji??? Quote
Jagoodka Posted June 26, 2007 Author Posted June 26, 2007 [quote name='Juta'][quote name='BabyCakes'] przyznaja CAC na klase (poza klasa championow, gdzie nie ma CACow, jest Winner czy cos w stym stylu),quote] Czyli jeśli chcę jechać, to powinnam zgłosić do otwartej, bo w championach nie dostanie CACa??? A jak to się ma do przyznania CACIBa? Bo głównie to na tym mi zależy. I chcę tym samym spytać : czy ktoś ma wolne miejsce na podróż na wystawę do Oradei dla jednej osoby z szalenie łagodnym i nie śliniącym się bydlęciem? Juta już pisałam wcześniej, że w klasie championów nie ma CACa tylko właśnie ten Winner, który do championatu liczy się tak samo jak CAC. Po prostu CAC=Winner. Także możesz wystawiac psa w championach i nie ma z niczym problemu. Co do zdobywania CACIBA zasady takie same jak u nas. Quote
Jagoodka Posted June 26, 2007 Author Posted June 26, 2007 Juta napisał(a):Czy mogę Cię prosić o więcej informacji??? termin zgłoszeń 7.7. I pies-30 E II pies-25E sędzia - Orthlieb Lothary Quote
Tecia Posted June 26, 2007 Posted June 26, 2007 Właśnie dziś dostałam mailem potwierdzenie ze jest OK zgłoszenie przyjeli, tak że jedziemy we dwie i nasze trzy rude damy:-) Maratonik nam sie szykuje niezły, 14 rano Oradea o 20 w ten sam dzień Debrecyn no i 15 od rana Kosice mam nadzieje ze nasze suki to wytrzymaja i prosze trzymac za nas kciuki:-) Quote
Recommended Posts