*Monia* Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 Jedyne co to bym rtg mogła doradzić żeby zlokalizować ewentualne nieprawidłowości i źródło bólu. Będzie widać tylne łapy i kawałek kręgosłupa jeśli to nie łapa. U Shi na rtg poza dysplazją wyszło jakieś zwyrodnienie w okolicy ogona, nie bolesne. No i jakieś suplementy możesz jej na stawy podawać - nie zaszkodzi a może pomóc. Quote
zmierzchnica Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 [quote name='*Monia*']Jedyne co to bym rtg mogła doradzić żeby zlokalizować ewentualne nieprawidłowości i źródło bólu. Będzie widać tylne łapy i kawałek kręgosłupa jeśli to nie łapa. U Shi na rtg poza dysplazją wyszło jakieś zwyrodnienie w okolicy ogona, nie bolesne. No i jakieś suplementy możesz jej na stawy podawać - nie zaszkodzi a może pomóc.[/QUOTE] Podaję glukozaminę już od dawna... Po zastrzykach trochę lepiej, stawiała tą łapę i nawet zainteresowała się światem. Jakie miała Shina objawy dysplazji? No, muszę z nim pogadać, dziś mama u niego była. Boję się narkozy, bo Chibi ma słabe serce i dużo narkoz już przeszła... Z drugiej strony, starutkiego Maksia usypialiśmy do operacji i nic mu nie było ;) Martwi mnie raczej to, że to nawraca. Ostatnio sterydy pomogły, a może po prostu ukryły problem :roll: Dziękuję za rady i zainteresowanie.. Quote
Baski_Kropka Posted May 7, 2014 Posted May 7, 2014 Ja bym twardo też obstawiała, żeby zdiagnozować to obrazowo a nie faszerować psa zastrzykami nie wiedząc na co... Quote
zmierzchnica Posted May 7, 2014 Posted May 7, 2014 [quote name='Baski_Kropka']Ja bym twardo też obstawiała, żeby zdiagnozować to obrazowo a nie faszerować psa zastrzykami nie wiedząc na co...[/QUOTE] Jak na razie sterydy pomogły.. Nie wiem, czy rtg łapy by pomogło, bo to na kręgosłup bardziej wygląda. Zobaczymy. Quote
*Monia* Posted May 7, 2014 Posted May 7, 2014 Na rtg można zobaczyć od razu i łapy i kręgosłup. U Shiny zaczęło się od tego że pstrykało jej w stawach chyba, później kulała trochę, szczególnie po wysiłku. Pierwszy wet ją leczył tabletkami, kazał ograniczyć szaleństwa i chyba też jakiś zastrzyk dawał, ale twierdził że jej nic nie dolega a ja jak zwykle dramatyzuję :roll:. Później coraz gorzej chodziła unikając zbytniego obciążenia zadka, jak to wet określił - koguci chód, chociaż nie wiem co to ma do koguta. Na rtg ja jako laik widziałam różnicę między stawami i widziałam nieprawidłowości, więc dosyć nieładne ma te stawy. Ale suplementy, klatkowanie jak jest gorzej, delikatniejsze zabawy i pies sobie żyje jako tako, skacze po parapetach i biega wzdłuż płotu drąc japę ;). Zdrówka Chibi życzymy! Quote
zmierzchnica Posted May 7, 2014 Posted May 7, 2014 Dziękuję za opis ;) U Chibi to raczej jest na odwrót, kulenie pojawia się głównie po odpoczynku, szczególnie dłuższym. Im więcej biega i się rusza, tym mniejsze objawy... Ja się oczywiście naczytałam o nowotworach kości, zwyrodnieniach i innych dzikich rzeczach ;) Ale nie będę dramatyzować. Dziś jest lepiej, jutro znowu zastrzyk, przy okazji pogadam z wetem o prześwietleniu i możliwych przyczynach. W sumie przydałoby się jej morfologię krwi też zrobić.. Dam znać, jak będę coś wiedzieć. Może to komuś kiedyś pomoże. Quote
Recommended Posts