Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam :) Jestem właścicielką małego Yorczka ... no ok już nie taki mały, ale jedna rzecz mnie zastanawia. Jak się liczy wiek u psa? Moja suczka urodziła się 16 czerwca 2013 roku. W niedziele skończyła więc 25 tygodni. Według tygodni (zakładając, że miesiąc ma 4 tygodnie) ma ona obecnie 6 miesięcy i 9 dni. Jednak według kalendarza równe 6 miesięcy będzie miała dopiero 16 grudnia.
Jak to jest z tym wiekiem?
Ile tak na prawdę ma mój pies? 5,5 miesiąca czy prawie 6,5 miesiąca?
Dzięki :)

Posted (edited)

[quote name='cockermanka']Kompletnie nie rozumiem, z czym masz problem....
16 grudnia będzie miała 6 miesięcy. Ot, cała filozofia...[/QUOTE]

Z tym, że wielu weterynarzy posługuje się na początku wiekiem psa w miesiącach lub tygodniach. Jak szłam na przykład do weterynarza na komplet szczepień to z jednej strony powiedział, że piesek musi mieć w momencie ostatnich szczepień skończone 3 miesiące ponieważ szczepienia będą wykonane nieprawidłowo, a z drugiej strony, że 12 tygodni (te miesiące przeliczał na tygodnie - 1 miesiąc =4 tygodnie). Kalendarzowo moja suczka ostatnie szczepienia powinna mieć 16 września (patrząc na to kalendarzowo) ale miała robione około 9 września bo lekarz policzył 3 miesiące jako 12 tygodni (1 miesiąc = 4 tygodnie).
W różnych artykułach również specjaliści piszę, że na przykład piesek w tym czy w tamtym nie może mieć np. mniej niż 3 czy 5 miesięcy, a ja się zastanawiam jak w końcu mam teraz te miesiące liczyć. Czy mam liczyć 1 miesiąc jako 4 tygodnie (tak jak to było przy szczepieniu) czy patrzeć na kalendarz i nie ważne czy miesiąc ma 28 czy 31 dni liczyć sobie od 16 do 16 następnego miesiąca jeden miesiąc.
Stąd to pytanie. Ile ma w końcu mój pies czy to 25 tygodni oznacza, że ma 6 miesięcy i obecnie 8 dni, czy ma 5,5 miesiąca (kalendarzowo nie licząc dni i nie zwracając uwagi na to czy miesiąc ma 28 dni czy 31).
Może pytanie wyda się głupie, ale jak się czyta pewne artykuły to człowiek się zastanawia jak oni te miesiące liczą. Rzeczy o których się czyta są ważne z punktu widzenia dopilnowania czegoś, a człowiek się zastanawia czy ma patrzeć na kalendarz czy liczyć tygodnie.
Może ktoś odpowiedzieć na to pytanie?
DZIĘKI :)

Edited by Myszka84
Posted

Żaden miesiąc nie ma 28dni (nie licząc lutego ofc)... a tyle właśnie jest licząc 4tygodnie. Tak więc licząc w ten sposób 'zjadasz' z miesiąca 2-3 dni, stąd twoja nieścisłość w obliczeniach.
Miesiąc jest 'od pierwszego do pierwszego', a tygodnie będą ci potrzebne wyłącznie przy pierwszych szczepieniach. Później liczy się w miesiącach np przy dawkowaniu karmy itp. Za 3-4lata będziesz patrzyła tylko na to ile pies ma lat.