Maron86 Posted December 2, 2013 Posted December 2, 2013 (edited) Witam Ponieważ sklep w którym się zaopatrywałam w tej chwili nie działa (topic niżej), pojawił się dylemat 'jaką karmę mam teraz wybrać?'. Opis psa: w typie Mastifa Tybetańskiego Wiek: 3,8roku Waga: 54kg (niedowaga jakiś 3-4kg, wytłumaczenie niżej). Specjalne potrzeby: 1) Problem z prawym tylnym stawem kolanowym, pies nie do końca używa przez to łapy. Operacja odpada z kilku powodów, jednak nie o tym temat. 2) Problemy z trawieniem niektórych pozornie dobrych karm. Dostaje po nich wielkiej S. 3) Mój pies to niejadek, mało je i więcej się w niego nie wdusi. Karmy które próbowaliśmy i się 'źle kończą': BEST CHOICE ADULT FISH AND RICE, BOZITA ROBUR GENUINE SALMON & RICE, BRIT PREMIUM ADULT EXTRA LARGE, EUKANUBA ADULT LARGE BREED WEIGHT CONTROL, FITMIN DOG FOR LIFE ADULT LARGE BREED, FITMIN DOG SOLUTION SALMON&POTATO, HILLS CANINE ADULT SENSITIVE STOMACH, MASTERY DOG ADULT SENSITIVE SKIN N'INTESTINE, MERA DOG ADULT PURE Z ŁOSOSIEM I RYŻEM, DOG CHOW ADULT SENSITIVE WITH SALMON, No to chyba wszystkie które próbowaliśmy z paskudnym skutkiem... Karmy które jadł i było ok lub w miarę ok (miękkie G, ale nie woda): ACANA ADULT LAMB AND OKANAGAN APPLE, ACANA PACIFICA DOG, ORIJEN ADULT 6 FRESH FISH DOG, PRO PLAN ADULT SENSITIVE SALMON & RICE, ROYAL CANIN BREED GREAT DANE, ROYAL CANIN GIANT ADULT SENSIBLE, Canidae: Grain Free Pure Elements, Canidae: Grain Free Pure Sea, Pacific Ocean Fish Large Breed, Pacific Ocean Fish Original, Pacific Ocean Fish Weight Control/Senior Takie moje spostrzeżenia, im mnie tłuszczu tym lepiej przyswaja karmę. Teraz gdy nie mam gdzie kupić po 'ludzkiej cenie' canidae i firstmate... Szukam jakiejś dobrej, bez zbożowej karmy która nie wykończy mojego psa :roll:. Karmy które przyszły mi do głowy to (wszystkie po około 13kg worek): 1) TASTE OF THE WILD Pacific Stream 185 zł 2) ACANA ADULT LAMB AND OKANAGAN APPLE 208 zł 3) ACANA PACIFICA DOG 245.00zł 4) ORIJEN ADULT 6 FRESH FISH DOG 265 zł (tu mnie cena MOCNO boli, mam 3 duże psy do wyżywienia) Tu się nasuwa moje pytanie. Która karma będzie najlepsza, którą będę musiała mimo wszystko suplementować środkami na stawy, z którą uważać bo może zrujnować nerki? Może jest jeszcze jakaś fajna karma o której nie słyszałam i można 'zdobyć' w przystępnej cenie? EDIT: Zapomniałam dodać że oscyluje w karmach rybnych, takie najchętniej je i nie muszę się zastanawiać czy ta biegunka od karmy, czy może pies ma jednak alergie na kurczaka... Edited December 2, 2013 by Maron86 Quote
barbarasz49 Posted December 2, 2013 Posted December 2, 2013 A próbowałeś podać karmy ,bez konserwantów i sztucznych barwników np.Lukullus z pstrągiem,For Friends ,Marcus Muhle Black Angel lub Simpsons Premium Fish, Koeber's, Almo Nature-łosos z ryżem lub James Wellbeloved.Wszystkie te karmy są bez kurczaka,więc może któraś z tych karm nie będzie szkodziła pieskowi. Quote
Maron86 Posted December 2, 2013 Author Posted December 2, 2013 Lukullus - nie znam i nigdy się nie spotkałam, a szukałam po google For Friends - jak na taką cenę to już wolę kupić TOTW, nie wiem czy wiesz ale w mięsie około 70% to ... woda. Koeber's - po tym nie tylko miał wielką S (zapomniałam w ogóle o tej karmie) to jeszcze mi rzygał, starsza suka dostała łupieżu... Marcus Muhle Black Angel - Nie znam tej karmy dlatego znalazłam opis składu oraz dawkowanie przed chwilą w necie. Musiał by zjeść tej karmy około 600g. On mi tyle nie zje, zazwyczaj zjada jakieś MAX 400g na dobę i to 'mając nastrój'. Dlatego szukam karmy na której się nie spasie, ale jednocześnie nie zagłodzi. Simpsons Premium Fish - 269,00 zł ... jak da radę wolę tańszą karmę Almo Nature - znalazłam tylko puszki, jest gdzieś sucha 'do poczytania'? James Wellbeloved - to samo co przy Marcus Muhle Black Angel ... dawkowanie takie że karmę skreślam na samym wstępie Quote
mozarcik Posted December 2, 2013 Posted December 2, 2013 Maron86 piszesz o rybnych, a próbowałaś Bento Kronen z jagnięciną, ja mam suczkę uczuloną na kurczaka i bardzo dobrze mi tę karmę tolerowała? Quote
Kyu Posted December 2, 2013 Posted December 2, 2013 http://www.zwierzaczek-wroclaw.pl/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=6299&virtuemart_category_id=398&Itemid=78 np a która formuła (canidae i firstmate) i w jakiej cenie Cię interesuje może się na coś natknę w wirze internetu ;) Quote
Kyu Posted December 2, 2013 Posted December 2, 2013 jeszcze może to http://www.market-kunia.e-shilen.com/product.php/karmy_dla_psa,125.html Quote
barbarasz49 Posted December 2, 2013 Posted December 2, 2013 Lukullusa znajdziesz na stronie zooplus.pl , tam w ofercie jest bardzo dużo dobrych karm,może coś znajdziesz dla swojego psiaka. Quote
Maron86 Posted December 2, 2013 Author Posted December 2, 2013 [quote name='mozarcik']Maron86 piszesz o rybnych, a próbowałaś Bento Kronen z jagnięciną, ja mam suczkę uczuloną na kurczaka i bardzo dobrze mi tę karmę tolerowała? Nie próbowałam bo natknęłam się na skład na jednej ze stron o taki: Składniki Mączka jagnięca (min 14%), ryż (~50%), kurczak, tłuszcz zwierzęcy, pulpa buraczana, siemię lniane, dehydratyzowana ryba, olej z łososia, drożdże piwne, minerały, fruktooligosacharydy, lecytyna, ekstrakt z nagietka, zielone małże, algi morskie, nasiona winogron. I stwierdziłam że wolę coś gdzie jest więcej mięsa, mniej ryżu (najlepiej w ogóle) i może być w tej samej cenie. W sumie właśnie TOTW wychodzi bardzo podobnie, a skład do mnie jakoś bardziej przemawia. [quote name='Kyu']http://www.zwierzaczek-wroclaw.pl/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=6299&virtuemart_category_id=398&Itemid=78 np a która formuła (canidae i firstmate) i w jakiej cenie Cię interesuje może się na coś natknę w wirze internetu ;-) Hmm dawkowanie nawet fajne takie tylko ciut większe niż teraz dostaje, skład też miły dla oka. Możesz coś powiedzieć więcej o tej karmie? Czy pies ją raczej połyka, czy może gryzie? Czy smrodek zachęca psa do pożerania? FirstMate kupowałam po 140zł za worek, ale to było w promocji i wątpię by dało się gdzieś kupić w tej cenie :( Canidae chyba 65zł za 6,8kg było, albo 68zł. O tyle o ile Firstmate widziałam (po 260-270zł), o tyle Canidae nigdzie nie znalazłam. Ogólnie mój pies nie ma stwierdzonej alergii na kurczaka i tak na 80% nie w kurczaku problem, bo gotowanego je normalnie i nie ma 'erupcji'. Odnoszę wrażenie że on po prostu czegoś w tych karmach nie przyswaja i jego organizm źle znosi. Nie chodzi też o ryż bo karmy z ryżem też przyswajał... [quote name='Kyu']jeszcze może to http://www.market-kunia.e-shilen.com/product.php/karmy_dla_psa,125.html Jak zwykle kukurydza w karmie :( Quote
Kyu Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 Granule są wielkości ostatniego paliczka kciuka i twarde. Dla mnie po wypróbowaniu miliona karm MM okazał się zbawienny, zdecydowanie lepszy (mimo niby słabszego składu od innych superczadkarm), dlatego go polecam, moja suka je tę podstawowa wersję, Black Angusa na razie tylko próbowaliśmy, bo ledwo zaczęłam 15kg worek normalnej, BA smakował jej. Według mnie te karmy mało pachną, ale jakoś pies je ją chętniej niż te dające na odległość. ;) Quote
Rosiczka Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 To ja przeglądając sklepy, znalazłam jeszcze takie karmy: http://ekozwierzak.pl/Psy/Karmy-suche2/Essential-Foods-Nutrical-Living-125-kg.html - Essential Foods Nutrical Living http://ekozwierzak.pl/Psy/Karmy-suche2/Planet-Pet-Society-Losos-12kg.html - Planet Pet Society Łosoś http://ekozwierzak.pl/Psy/Karmy-suche2/Eden-Holistic-80200-15kg.html - niestety nie jest rybny Eden Holistic 80/20/0 http://ekozwierzak.pl/Psy/Karmy-suche2/NDFC-Adult-Losos-15kg.html- NDFC Adult Łosoś i wersja z jagnięciną http://ekozwierzak.pl/Psy/Karmy-suche2/NDFC-Adult-Jagniecina-i-ryz-15kg.html http://sklep1373096.home.pl/pl/p/Canagan-Scottish-Salmon-12-kg/77 - Canagan Scottish Salmon http://zdrowypiesek.pl/karma-platinum-natural-lamb-rice-15-kg-70-swiezego-miesa-z-jagnieciny-ryz-malze-zrodlo-glukozaminy-olej-z-lososia-i-lniany.html - PLATINUM NATURAL Lamb Rice http://gosbi.sklep.pl/exclusive-of-gosbi-rybaryz-15kg-p-24.html -Exclusive of Gosbi Ryba&Ryż Przejrzyj sobie pod kątem swoich psów może coś trafisz. karmę For Friends polecam bardzo bardzo, chociaż wiem że jest droga. Najlepsza karmą jaka mieliśmy w domu :) Dobrze się spisywała jeszcze Fromm Family Gold- ale jest na kurczaku no i ma zboża. Quote
barbarasz49 Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 [quote name='Kyu']Granule są wielkości ostatniego paliczka kciuka i twarde. Dla mnie po wypróbowaniu miliona karm MM okazał się zbawienny, zdecydowanie lepszy (mimo niby słabszego składu od innych superczadkarm), dlatego go polecam, moja suka je tę podstawowa wersję, Black Angusa na razie tylko próbowaliśmy, bo ledwo zaczęłam 15kg worek normalnej, BA smakował jej. Według mnie te karmy mało pachną, ale jakoś pies je ją chętniej niż te dające na odległość. ;)[/QUOTE] Ja się pod tym podpisuje dwiema rękami Marcus Muhle to naprawdę dobra karma, moja sunia je ją od ponad 1,5 roku,nie choruje i wygląda wspaniale.Nie umiem wstawic zdjecia ale można Lunę zobaczyć na facebooku wpisując barbara szymkowiak. Kupiłam też 5-cio kilowe opakowanie tego nowego MMBlack Angus,ale mimo że ma ciekawy skład sunia podeszła do niej bez entuzjazmu,więc teraz znowu zamówiłam w zooplusie 15 kg MM przynajmniej jest tańszy o 60 zł.i Luna wcina aż jej sie uszy trzęsą. Quote
filodendron Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 [quote name='Maron86'] Która karma będzie najlepsza, którą będę musiała mimo wszystko suplementować środkami na stawy[/QUOTE] Jeżeli chodzi o ochronę/leczenie już chorego stawu, a nie tylko o profilaktykę, to wydaje mi się, że żadna bytówka nie wywiąże się w pełni z tego zadania. Quote
Maron86 Posted December 3, 2013 Author Posted December 3, 2013 Oglądnęłam wszystkie karmy, poszperałam w tabelach 'dawkowania', porównywałam skład. Masakrycznie mozolna sprawa. W każdym razie z przesiania zostały mi te: TASTE OF THE WILD Pacific Stream 13,6kg ACANA ADULT LAMB AND OKANAGAN APPLE Planet Pet Society Łosoś 12kg Canagan Scottish Salmon 12 kg Eden Holistic 80/20/0 15kg Essential Foods Nutrical Living 12,5 kg (tu nie wiem jak dawkowanie) Cenowo wychodzi 'od góry' najmniej, na samym dole najdroższe. Reszta gdzie trzeba podać psu minimum 550g karmy odpada, tak jak pisałam mój pies fizycznie tyle tego nie zje. Kiedyś dostawał (już nie pamiętam jaką) gdzie trzeba było jakoś 570g dawać dziennie, on zjadał 310g. Schudł mi tak że wyglądał jak szkielet. Tak więc pomimo że karma była super bo psiak nie miał S, futro lśniące, energii sporo (nie zdarzyło się nigdy żeby jemu energii brakowało) to wyglądał jak szkielet... Tak więc czym się właściwie różnią te karmy, bo powoli zaczynam głupieć :oops:. Najbardziej jakoś 'przemawia do mnie' skład karmy: Canagan Scottish Salmon 12 kg - tylko kurcze ta cena też jest zdeka dobijająca. Taki worek to na niespełna miesiąc mi starczy... Jeśli chodzi o ten staw, to on sobie rozwalił go wyskakując kilka razy dziennie przez okno na parterze u poprzedniego właściciela :roll:. Wet polecił 'nie operować' puki pies z łapy korzysta, podał powód dużą masę psa + 2gie piętro bez windy + hiper-aktywność mojego psa. Tak więc do karmy ma dodawany tran + środek na stawy z glukozaminą. Quote
Rosiczka Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 dobrze jest jeszcze podawać witaminę C, najlepiej w postaci soli askorbinian sodu lub wapnia Quote
Maron86 Posted December 3, 2013 Author Posted December 3, 2013 [quote name='Rosiczka']dobrze jest jeszcze podawać witaminę C, najlepiej w postaci soli askorbinian sodu lub wapnia[/QUOTE] O ile rozumiem co po wapń (chociaż wet gdy u niego konsultowałam psa stwierdził że lepiej porządna karma + tran + środek na stawy, bo można z wapniem przesadzić i doprowadzić do gorszych skutków niż w przypadku jego braku) o tyle nie mam pojęcia po co witamina C? Ona jakoś wspomaga kości stawy, czy chodzi o coś innego? W necie wyczytałam że nawet na przeziębienie jest średnia, chyba że w ekstremalnych warunkach. Jeśli można prosić to będę wdzięczna za wytłumaczenie :oops: Quote
filodendron Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 Też będę wdzięczna za wytłumaczenie, jak jest z tą witaminą C. My też suplementujemy stawy, ale jeśli chodzi o wit. C to przecież dla psa to nawet nie jest witamina sensu stricte - jego organizm sam ją syntetyzuje, w przeciwieństwie do człowieka. Quote
Rosiczka Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 już tłumacze o co chodzi z witaminą C :) Tak to prawda, że pies ja syntezuje, natomiast ostatnio pojawiła się teza, że nie każdy pies ja syntezuje niektóre psy maja zaburzoną "ta funkcje' co więcej pewna hodowczyni poszła o krok dalej i stwierdziła, że brak witaminy C może prowadzić do dysplazji. A to dlatego, że witamina C to bardzo ważny składnik przy produkcji kolagenu, i o ile w domowym jedzeniu, BARFie etc dostarczana jest dodatkowo organizmowi, o tyle suche karmy jej nie zawierają lub maja śladowe ilości. Później mogę podrzucić linki. Ważne tez jest to, że nie każdą witaminę C pies przyswoi. najlepsze dlatego są preparaty w których witamina C (która normalnie jest kwasem askorbinowym) występuje w postaci soli tego kwasu jako askorbinian wapnia lub sodu. Witamina C, także jest pomocna przy młodzieńczym zapaleniu kości jak i alergiach. Quote
gryf80 Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 maron purizone może?dosc mocno pachnie-obecnie moim kupiłamn na próbe małe paczki z rybą(po karmach z dodatkiem wołowiny mój pit sie drapie,ale co dziwne po surowej wolowinie nie).moim zdaniem to karma "zywcem ściagnieta"z orijena... niestety witamina c bardzo łatwo sie utlenia .... Quote
Maron86 Posted December 3, 2013 Author Posted December 3, 2013 [quote name='Rosiczka']już tłumacze o co chodzi z witaminą C :smile: Tak to prawda, że pies ja syntezuje, natomiast ostatnio pojawiła się teza, że nie każdy pies ja syntezuje niektóre psy maja zaburzoną "ta funkcje' co więcej pewna hodowczyni poszła o krok dalej i stwierdziła, że brak witaminy C może prowadzić do dysplazji. A to dlatego, że witamina C to bardzo ważny składnik przy produkcji kolagenu, i o ile w domowym jedzeniu, BARFie etc dostarczana jest dodatkowo organizmowi, o tyle suche karmy jej nie zawierają lub maja śladowe ilości. Później mogę podrzucić linki. Ważne tez jest to, że nie każdą witaminę C pies przyswoi. najlepsze dlatego są preparaty w których witamina C (która normalnie jest kwasem askorbinowym) występuje w postaci soli tego kwasu jako askorbinian wapnia lub sodu. Witamina C, także jest pomocna przy młodzieńczym zapaleniu kości jak i alergiach. Interesująca teza, z chęcią się dokształcę i poczytam :) Trochę się obawiam podawać wit C - więcej może zaszkodzić w nadmiarze. Mój pies nie ma dysplazji (dzięki bogu), ma uszkodzony staw kolanowy przez nieodpowiedzialność ludzi... Przy takim karmieniu jak ma używa łapy prawie normalnie, biega, skacze, szaleje - jak wolno chodzi i się obraca to wtedy widać że coś jest nie tak. [quote name='gryf80']maron purizone może?dosc mocno pachnie-obecnie moim kupiłamn na próbe małe paczki z rybą(po karmach z dodatkiem wołowiny mój pit sie drapie,ale co dziwne po surowej wolowinie nie).moim zdaniem to karma "zywcem ściagnieta"z orijena... niestety witamina c bardzo łatwo sie utlenia .... Znalazłam na zooplus - czy podajesz jej tyle co w tabeli? 600g :O? Quote
gryf80 Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 pewnie by tyle zjadła,ale ograniczam ze wzgl.na tuszę. Quote
Maron86 Posted December 3, 2013 Author Posted December 3, 2013 To teraz mi się nasuwa pytanie, czy mój pies gdy będzie jej jadł około 350g-420g (więcej nigdy nie je) przy swojej wadze 54kg - nie stanie się futrzanym szkieletem? Quote
filodendron Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 [quote name='Maron86']Interesująca teza, z chęcią się dokształcę i poczytam :) Trochę się obawiam podawać wit C - więcej może zaszkodzić w nadmiarze. Mój pies nie ma dysplazji (dzięki bogu), ma uszkodzony staw kolanowy przez nieodpowiedzialność ludzi... Przy takim karmieniu jak ma używa łapy prawie normalnie, biega, skacze, szaleje - jak wolno chodzi i się obraca to wtedy widać że coś jest nie tak.[/QUOTE] No właśnie - interesująca. Ale jakoś mało przekonywująca jak dla mnie, przynajmniej na tym etapie wyjaśnień. Ja tam nie jestem zwolennikiem suchych karm, ale jednak cała masa psów na nich żyje i ma się dobrze. Bez dodatkowej witaminy C. Chętnie też poczytam więcej. Nawet jeśli, to chyba bezpieczniej dostarczyć ją psu w postaci naturalnej. Skoro barf i jedzenie domowe ją zapewniają, to może i do suchej karmy lepiej jakiś proszek z dzikiej róży, siekana zielona pietruszka czy coś w tym stylu zamiast kolejnego syntetyku? Quote
Maron86 Posted December 3, 2013 Author Posted December 3, 2013 [quote name='filodendron']No właśnie - interesująca. Ale jakoś mało przekonywująca jak dla mnie, przynajmniej na tym etapie wyjaśnień. Ja tam nie jestem zwolennikiem suchych karm, ale jednak cała masa psów na nich żyje i ma się dobrze. Bez dodatkowej witaminy C. Chętnie też poczytam więcej. Nawet jeśli, to chyba bezpieczniej dostarczyć ją psu w postaci naturalnej. Skoro barf i jedzenie domowe ją zapewniają, to może i do suchej karmy lepiej jakiś proszek z dzikiej róży, siekana zielona pietruszka czy coś w tym stylu zamiast kolejnego syntetyku?[/QUOTE] U nas o ile 2 psy mogły by jeść barf/gotowane - o tyle największy pies do tego niejadek nie może. Na puszkach ma S, surowym gardzi, gotowane boję się że będę nieodpowiednio suplementować co przy dużym psie może się źle skończyć. Przy nim zostaje mi 'dobra sucha' karma. Do tego przyznam że sucha karma jest wygodna :oops: sypnę 2x dziennie lub 3x gdy są głodniejsze, wiem w jakiej dawce dawać, teoretycznie wiem czego w niej może brakować. Chociaż przyznam że dostają surowiznę, gotowane warzywa, galaretę (ze świńskich łap/ogonów/korpusów) - tak o żeby nie siedziały wyłącznie na suchej. Witamina C jakoś otarło mi się że jest na przeziębienia, biorąc pod uwagę że moja prawie 11letnia suka nigdy nie dostawała wit C nie było problemów z chorowaniem, stawy zdrowe (średni pies 20kg) - to odnoszę wrażenie że nie jest niezbędna dla zdrowia psów. Quote
filodendron Posted December 4, 2013 Posted December 4, 2013 A nie, ja nie sugerowałam Ci karmienia gotowanym czy barfem :) Tak na luzie rozważałam, że nawet przy suchej (bo z postu Rosiczki wynikało, że to na suchej mogą wystąpić problemy), bezpieczniej podać jakąś dziką różę niż "prochy". Chyba. Inna sprawa, że temat mnie zaintrygował. Bo skoro organizm psa sam wytwarza witaminę C, to znaczy że wytwarza ją z jakichś prekursorów. Czego więc brakuje w suchych karmach, że pies nimi żywiony nie jest - teoretycznie - w stanie tej witaminy zsyntetyzować w organizmie w dostatecznych ilościach? Quote
barbarasz49 Posted December 4, 2013 Posted December 4, 2013 Chcę powiedzieć że jeżeli chodzi o karmy USA to ja do nich bardzo sceptycznie podchodzę.Po pierwsze powodem jest np. fakt,że amerykanie lubią dodawać do karm składniki modyfikowane genetycznie, a po drugie od czasu kiedy w jednej z serii karm TOTW wykryto salmonellę (sprawa była bardzo głośna,bo również w Polsce była ta seria,którą potem wycofywano), zrezygnowałam z zakupu karm made in USA. Preferuję karmy niemieckie, bo w Niemczech jest prawny zakaz stosowania DNA. Quote
Recommended Posts