Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tu jest ciekawostka, mój Szaman nie przyswaja gotowanego jedzenia. W małych ilościach i owszem, jako stały posiłek w ogóle. Próbowaliśmy różnych mięs, różnych zapychaczy, różnych warzyw. Weterynarze rozkładali ręce i twierdzili że musi się przystosować, badania qpy były ok, badania moczu, krwi wtedy też - więc zaczęliśmy szukać suchej którą w końcu przyswoi.
Znalazło się kilka takich, ale wiadomo wolelibyśmy 'coś lepszego' bo on naprawdę mało je jak na swoją wagę (Purizone max 350g na dobę przy 54kg). Faktycznie mam zamiar skończyć 'na nim' tą karmę mieszając z marchwią o ile faktycznie jego qpa dojdzie do ładu. Jak marchew gotowana nie pomoże na dłuższą metę to nie będę kombinować i starsza sunia przeje karmę, bo młodsza od jutra przechodzi na gotowane.

• Replies 356
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

mozarcik napisał(a):
bardzo istotna informacja przy wyborze karmy:roll:

Dla Ciebie może nieistotna informacja,ale są forumowicze którzy sami boja się sami obcinać pazury i płacą za to weterynarzowi. Moje krótkie zdanie na temat darmowych, dobrej jakości cążków które otrzymałam razem z karmą,nikomu nie zaszkodzi, a wręcz może pomóc. Uważam, że nie ma się czego irytować tylko przyjąć informacje do wiadomości,bo kto wie może się komuś przydać.:lol:

Posted

barbarasz49 napisał(a):
Dla Ciebie może nieistotna informacja,ale są forumowicze którzy sami boja się sami obcinać pazury i płacą za to weterynarzowi. Moje krótkie zdanie na temat darmowych, dobrej jakości cążków które otrzymałam razem z karmą,nikomu nie zaszkodzi, a wręcz może pomóc. Uważam, że nie ma się czego irytować tylko przyjąć informacje do wiadomości,bo kto wie może się komuś przydać.:lol:

Poza tym, że masz ogólny problem z pisaniem w odpowiednich tematach na forum, to rzeczywiście, dla mnie informacja nieistotna, bo moje psy ścierają pazury na spacerach.

Posted

barbarasz49 napisał(a):

Nie chcę się czepiać, ale jeśli ktoś będzie chciał się dowiedzieć czegoś o cążkach, obcinaniu pazurów, to nie będzie informacji szukał w dziale z karmami ;)

Posted

[quote name='mozarcik']Poza tym, że masz ogólny problem z pisaniem w odpowiednich tematach na forum, to rzeczywiście, dla mnie informacja nieistotna, bo moje psy ścierają pazury na spacerach.[/QUOTE]

Moja suka owszem ściera sobie pazury na spacerach,oprócz tego górnego,ale póżna jesienią lub zimą,zwłaszcza na błocie czy śniegu pazury jakoś nie chcą się ścierać dlatego chcę czy nie, muszę korzystać z cążków.

Posted

[quote name='catie']Nie chcę się czepiać, ale jeśli ktoś będzie chciał się dowiedzieć czegoś o cążkach, obcinaniu pazurów, to nie będzie informacji szukał w dziale z karmami ;)[/QUOTE]

Czy nie zauważyłaś że ja dodałam w poście tylko o gratisie w postaci cążków, pisząc o dostawie karmy Marcus Muhle Black Angus? Wydaje mi się że wielu z Was razem z karmą otrzymuje w porządnym sklepie internetowym jakieś ciekawe gratisy niekoniecznie związane z żywieniem psa i uważam,że nie jest to powód do zakładania nowego tematu.

Posted

[quote name='barbarasz49']Czy nie zauważyłaś że ja dodałam w poście tylko o gratisie w postaci cążków, pisząc o dostawie karmy Marcus Muhle Black Angus? Wydaje mi się że wielu z Was razem z karmą otrzymuje w porządnym sklepie internetowym jakieś ciekawe gratisy niekoniecznie związane z żywieniem psa i uważam,że nie jest to powód do zakładania nowego tematu.[/QUOTE]
Jak najbardziej zgadzam się z tym, że nie jest to powód do zakładania nowego tematu, gdyż na tym forum są oddzielne tematy, działy na temat np. cążków, zabawek. Nie zmienia to faktu, że nie widzę sensu pisania o tym w temacie "Którą karmę wybrać?".
Btw. te cążki chyba nie dostałaś jako gratis do wymienionej przez Ciebie karmy, tylko za punkty uzyskane w sklepie

Posted

No więc mój pies je już ładne kilka dni tą 'super karmę' Purizone rybną.
Jestem mocno zawiedziona, niby skład cud, miód i orzeszki. Jednak 3 psy które dostały tą karmę dłużej niż 2-3dni dostawały śmierdzącej, lepkiej, żelowej sraczki! Ogólnie jakaś masakra dopiero normuje się psu stolec przy proporcjach 200g-purizone + 350g gotowanej marchwi :roll:. Do tego Szaman zaczął paść się jak prosie, zrobił się okrągły i brzuch mu zwisa - gdzie ani jednego dnia nie zeżarł pełnej 'porcji' dziennej. Mogłabym zwalać na fakt że mój pies 'tak ma' że czasem źle przyswaja karmę - jednak Orijen przyswajał idealnie.

Tak więc z czystym sumieniem mogę powiedzieć że nigdy więcej tej karmy nie kupię, są to wyrzucone w błoto pieniądze. Próbowałam na 3 psach. Każdy po przekroczeniu dawki 1/3 Purizone + inna karma zaczyna się to samo, więc nie jest to związane z osobniczymi preferencjami i przyswajalnością.
Niestety jestem zmuszona dokończyć worek, nie mam co z nim zrobić i nie mam 'zamiennej karmy'. Do połowy przyszłego miesiąca również jestem mocno spłukana jeśli chodzi o kasę (badania suki...).

Posted

Z tymi karmami rybnymi to różnie bywa,jedne psy za nimi przepadają a inne jak moja Luna wręcz przeciwnie,jak tylko poczuje zapach ryby w karmie natychmiast robi w tył zwrot od michy i nawet głodna takiej karmy nie ruszy.Oczywiście musi to byc karma w której jest duża zawartość rybki i że tak powiem karma nią "pachnie".Tak właśnie było z Purizonem, kiedy dostałam z zooplusa jako gratis 1 rybne opakowania chyba 400g.
Zresztą wydaje mi się że w naturze psy raczej polują na inne mięsko, a łowieniem rybek do konsumpcji raczej się nie zajmują,stąd może u niektórych ta niechęć do karm rybnych.Ale to jest oczywiście moje subiektywne zdanie na ten temat,mogę się mylic!

Posted

Maron próbowałaś rybną Acanę? Od kilku tygodni myślę i myślę ... puki co na tym się kończy, bo boje się kupić :evil_lol: Najbardziej tego ze moja nieruchawa dziewczyna nabierze kształtów idealnych.

Obecnie zjada 120 gram karmy dziennie. Zamiast spaść z wagi przybrała 1,5 kg :angryy:
Teraz testuje Trainer Fitness3 królik i ziemniaki.

Posted

Acana Provincial Pacifica - Szaman jadł, nie było żadnych problemów. Ślicznie przyswajał i byłąm bardzo zadowolona, chociaż zamiast gryźć to chrupy połykał.

Posted

Aż się zaczęłam zastanawiać ... na ile ci starczy 3kg karmy :O ?
Ja zamówiłam wczoraj Brit Care - dziś doszła, od jutra 'drastyczna zmiana karmy'. Szaman jest w takim stanie po Purizone że aż się łezka załamania kręci...

Posted

3 kg starczą mi na lekko ponad 3 tygodnie. Moja Kersi zjada dziennie 120 gram karmy. I na takiej ilości potrafi utyć :mad:

Tyle wystarczy żeby ocenić co dalej :)

Jakiego Brita kupiłaś?

Ja mam nieotwarty worek Brit Care z dziczyzną. Zastanawiam się co z nim zrobić.
Shibuś i szczeniak na Acanie z jagnięciną. Tylko dla Kersi muszę coś wyszukać.

Posted

Wzięłam: Brit Care Adult Large Breed Lamb & Rice - skończyły mi się suplementy na stawy więc wolałam wybrać dla dużych ras. U mnie taki 12kg worek idzie w miesiąc na 1 psa, a psów mam 3 'sztuki'. Tyle że z Magią przeszłam na gotowane więc idą 2 worki zamiast 3.

Kurcze takie małe psy to mają sporo zalet - tzn w sumie jak na razie dopatrzyła się 2: mało jedzą, w autobusie można na kolana. :P

Posted

Próbowałaś może Acane provincial pacific? Mój tą ładnie przyswajał - zbożową Akanę wyłącznie 'z jabłkiem'. Mój na szczęście nie ma alergii na jakiś konkretny składnik, ale ma problemy z przyswajaniem niektórych (większości) karm.

Posted

[quote name='Maron86']Wzięłam: Brit Care Adult Large Breed Lamb & Rice - skończyły mi się suplementy na stawy więc wolałam wybrać dla dużych ras. U mnie taki 12kg worek idzie w miesiąc na 1 psa, a psów mam 3 'sztuki'. Tyle że z Magią przeszłam na gotowane więc idą 2 worki zamiast 3.

Kurcze takie małe psy to mają sporo zalet - tzn w sumie jak na razie dopatrzyła się 2: mało jedzą, w autobusie można na kolana. :P[/QUOTE]

Panna waży 22 kg :) Szpice są raczej ekonomiczne. A jak są do tego leniwe jak moja dama to wiele nie trzeba. Są takie które zjadają 15 kg miesięcznie. Nam taki worek starcza na ponad 2 miesiące.

Jestem zawiedziona zapachem Fish4dogs. Sadziłam że jak otworze worek to padnę od zapaszku. A jest on raczej delikatny.

Posted

[quote name='Maron86']Ja zamierzam jako następną karmę wziąć na celownik Simpsons Premium Sensitive - na 90% wezmę z rybą. Tam niby nie ma nic z kurczaka według składu.
http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/simpsons_premium/simpsons_premium_sensitive/365921
Również mam na oku Taste of the Wild - Pacific Stream Canine - podobna cena do Simpsons
Może jeszcze Acana lamb & apple?
I pomyśleć,że jeszcze niedawno tak mnie tępiłaś za to że pochwaliłam zooplusa, nawet sugerowałaś że coś z tego mam,no i prosze kto to podaje namiary na ten sklep? Wydaje mi sie że jesteś mi winna takie maleńkie "przepraszam", a ja dalej kupuję w zooplusie, bo uważam że to naprawdę dobrze zaopatrzony i rzetelny sklep oferujący masę wartościowych i wcale nie za drogich karm.

Posted

Andromeda jak nowa karma, psy zainteresowane pomimo braku zapachu zwalającego z nóg?

Zgłaszam kolejny twój post jako spam - spamerze, jak zwykle nie masz nic do napisania na temat :angryy:
Kupuje w 99% na allegro, zooplus jest cholernie drogim sklepem. W większości ogólnodostępnych na rynku karm mają nawet i 30zł różnicy na jednym worku karmy. Trzeba być ślepym żeby tego nie widzieć i się zachwycać darmowymi cążkami do pazurów w cenie 20zł :roll:, no cóż marketing robi swoje.

Posted

[quote name='Maron86']Andromeda jak nowa karma, psy zainteresowane pomimo braku zapachu zwalającego z nóg?[/QUOTE]

Dla niej jest to bez znaczenia. Jest żarcie i to się tylko liczy :)

Posted

Dlaczego jesteś taka niemiła,przecież to Twoje zgłoszenie że jakoby reklamuję zooplus,spowodowało,że dostałam bana,a czemu Ty podajesz w swoim poście namiary na ten sklep?Teraz znowu wyzywasz mnie od spamerów,kiedy prosiłam o małe "przepraszam?
Ale koniec z tym , chcę osoby które interesują się sklepami z dobrym zaopatrzeniem w duży wybór karm zaproponować czeski sklep petkarma.pl Jest tam dużo karm,których nie ma na rynku polskim,a jednocześnie te niektóre popularne np.Acana są tam tańsze.