Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 356
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mój za to nie bawi się w gryzienie kiedy granula jest za mała, najzwyczajniej je połyka. Później łazi i jęczy bo głodny nie jest, jednak nic sobie nie przegryzł :roll:. Co dziwne Canidae normalnie gryzł mimo że to mikrusie bobki.

Łamię się czy wziąć TOTW rybny, Purizon rybny, czy może Brit Care rybny. TOTW i Purizon nie jadł jeszcze, no i problem że nie wiem jak zareaguje. Z 2giej strony suką i tak kończy się karma więc w razie czego one pożrą...

Posted

Guabi Natural ma male granulki zblizone do TOTW...Sklad troche gorszy ale cena 170 zl za 15 kg u przedstawiciela czy na wystawie wiec calkiem ok ;) Strawnosc bardzo ok,moj pies sie nia zajadal.... Brak lupiezu,smrodzenia i innych cudow ;) Srednie (ale wieksze niz totw) ma tez husse...

Posted

Z tym że brit care rybny zawiera tłuszcz drobiowy (nie wiem, jak te dwie pozostałe). Nie każdemu alergikowi szkodzi (no bo tłuszcz, a nie białko), ale na dogo były "doniesienia", że w niektórych przypadkach był to problem.

Posted

Ja długo szukałam karmy, która by nie zawierała tłuszczu z kurczaka, przez jakiś czas karmiłam Magnussonem, ale to jest karma na bazie wołowiny, która też często uczula. Jakiś czas temu Bento Cronen nie miało kurczaka w składzie, teraz już jest, 1sChoice z jagnięciną i rybą nie ma tłuszczu, ale za to ma hydrolizat wątroby z kurczaka, teraz zastanawiam się nad NDFC, tylko że niby karma jest bez zbóż, a zawiera jęczmień. I tak można wyliczać bez końca. Odkąd zaczęłam się przyglądać składom karm, to okazuje się, że albo nie spełnia moich oczekiwań, albo pies nie chce jej jeść. [h=1][/h]

Posted

[quote name='filodendron']Z tym że brit care rybny zawiera tłuszcz drobiowy (nie wiem, jak te dwie pozostałe). Nie każdemu alergikowi szkodzi (no bo tłuszcz, a nie białko), ale na dogo były "doniesienia", że w niektórych przypadkach był to problem.[/QUOTE]
Mój już jadł tą wersję rybną i było ok, chociaż kamień strasznie na zębach się osadzał po niej. Kurcze chyba faktycznie wezmę tą Brit Care rybna, teraz będę miała niedługo jeszcze kaukazice na DT to tym bardziej warto 'zaoszczędzić' trochę grosza.

[quote name='mozarcik']Ja długo szukałam karmy, która by nie zawierała tłuszczu z kurczaka, przez jakiś czas karmiłam Magnussonem, ale to jest karma na bazie wołowiny, która też często uczula. Jakiś czas temu Bento Cronen nie miało kurczaka w składzie, teraz już jest, 1sChoice z jagnięciną i rybą nie ma tłuszczu, ale za to ma hydrolizat wątroby z kurczaka, teraz zastanawiam się nad NDFC, tylko że niby karma jest bez zbóż, a zawiera jęczmień. I tak można wyliczać bez końca. Odkąd zaczęłam się przyglądać składom karm, to okazuje się, że albo nie spełnia moich oczekiwań, albo pies nie chce jej jeść. [/QUOTE]
Już myślałam że jestem osamotniona w takich zachowaniach, a tu się okazuje że inni mają taki sam problem jak ja ;)

Znacie może jakieś karmy które nadają się dla suki - 20kg, 11letniej, wysokoenergetyczne z przyzwoitym składem (żołądek ze stali więc i skład nie musi być oh i ach) - w przyzwoitej cenie. Najlepiej jakąś którą można 'zalać' żeby miała smaczek prawie jak puszkowa, ale jednocześnie taką żeby mogła jeść i suchą?

Posted

[quote name='Maron86']
Już myślałam że jestem osamotniona w takich zachowaniach, a tu się okazuje że inni mają taki sam problem jak ja ;)[/QUOTE]
to jest zaraźliwe:roll:
Kiedyś karmiłam Arionem i psy miały się dobrze, gdybym sobie nie wymyśliła, że pszenica w tej karmie jest be, to pewnie karmiłabym do tej pory. Również Josera nie była zła, akurat Festival nie pasował, ale jest fajna z kaczką, ma kształt ciasteczek i niezła jest wysokoenergetyczna, ale ta droższa. Uważam, że jak na swoją cenę, to nie są to złe karmy.

Posted

[quote name='Naklejka']Mój mniejszy kundel ma stalowy żołądek :eviltong: Zjada wszytko jak popadnie.

No to teraz się zastanawiam nad britem care i josera. No i nad wersjami dla aktywnych psów, large, czy festival...
Jeszcze kiedyś myślałam nad enova large.
I Nutra Nuggets Performance jeszcze gdzieś mi wpadła w oczy.[/QUOTE]

Moje ostatnio jadły Joserę High Energy - średnio byłam zadowolona, kupy były duże i takie sobie.
Teraz zamówiłam Festival, kończą już pierwszy worek i szczerze powiedziawszy to ta wersja bardziej im odpowiada - kupy wróciły do normy i nie bączą już tak, jak bączyły. Co do dawkowania to się nie wypowiem, bo u mnie nigdy nie sprawdza się dawkowanie wg tabeli:roll:, zawsze muszę dawać więcej, inaczej od razu mamy żebra na wierzchu i wystający kręgosłup (zwłaszcza u Zary, bo ona jest mega chuda).

Posted

[quote name='mozarcik']Ja długo szukałam karmy, która by nie zawierała tłuszczu z kurczaka, przez jakiś czas karmiłam Magnussonem, ale to jest karma na bazie wołowiny, która też często uczula. Jakiś czas temu Bento Cronen nie miało kurczaka w składzie, teraz już jest, 1sChoice z jagnięciną i rybą nie ma tłuszczu, ale za to ma hydrolizat wątroby z kurczaka, teraz zastanawiam się nad NDFC, tylko że niby karma jest bez zbóż, a zawiera jęczmień. I tak można wyliczać bez końca. Odkąd zaczęłam się przyglądać składom karm, to okazuje się, że albo nie spełnia moich oczekiwań, albo pies nie chce jej jeść. [/QUOTE]

I trafiłaś na jakąś konkretną? Bo ja mam ten sam problem ( i składowisko karm wszelkich :( )

Posted

[quote name='andromeda']I trafiłaś na jakąś konkretną? Bo ja mam ten sam problem ( i składowisko karm wszelkich :( )[/QUOTE]
Tak, canidae grain free purea sea, która przestała w Polsce być dostępna. Z tych, które wymieniłam wcześniej - magnusson i NDFC z jagnięciną nie ma kurczaka.

Posted

[quote name='mozarcik']Tak, canidae grain free purea sea, która przestała w Polsce być dostępna. Z tych, które wymieniłam wcześniej - magnusson i NDFC z jagnięciną nie ma kurczaka.[/QUOTE]

U mnie canidae zabarwiło na rudo samoyedkę.
Teraz będę testować Brit Care z dziczyzną i ziemniakami. Okazało się że moja dziewczyna ma problem ze zbożami.

Dowiedziałam się przez przypadek. Kupiłam dla szczeniaka Luposan. Zaryzykowałam i podałam Kersi tego ekologicznego kurczaka. Wynik eksperymentu jest taki: brak świądu, lekkie trzepanie uszami i delikatne zacieki. czyli mogę sądzić, że zboża to główny winowajca.

Posted

[quote name='Maron86']
Znacie może jakieś karmy które nadają się dla suki - 20kg, 11letniej, wysokoenergetyczne z przyzwoitym składem (żołądek ze stali więc i skład nie musi być oh i ach) - w przyzwoitej cenie. Najlepiej jakąś którą można 'zalać' żeby miała smaczek prawie jak puszkowa, ale jednocześnie taką żeby mogła jeść i suchą?[/QUOTE]
No to ta wspomniana wyżej josera festival jest do zalewania.
Przy czym mnie się osobiście wydaje, że - jeśli jest potrzeba - każdą karmę można zalać dwiema, trzema łyżkami jakiegokolwiek dosmaczacza i w niczym to karmie nie uchybi ;)

Posted

[quote name='filodendron']No to ta wspomniana wyżej josera festival jest do zalewania.
Przy czym mnie się osobiście wydaje, że - jeśli jest potrzeba - każdą karmę można zalać dwiema, trzema łyżkami jakiegokolwiek dosmaczacza i w niczym to karmie nie uchybi ;)[/QUOTE]

Należę do ludzi którzy nie lubią pieskowi dosmaczać, nie je znaczy nie głodny (Szaman mnie tego nauczył) :razz: . Jednak jak już jest pod ręką i wystarczy tak jak piszesz zalać to już mi się podoba. Zastanawiam się tylko dlaczego na allegro jest po 140zł (niecałe), a w zooplusie po 165zł (ta festival) i to w promocji...

Posted

[quote name='Maron86'] Zastanawiam się tylko dlaczego na allegro jest po 140zł (niecałe), a w zooplusie po 165zł (ta festival) i to w promocji...[/QUOTE]
Bo zooplus jest przereklamowany:lol:

Posted

[quote name='Maron86']Należę do ludzi którzy nie lubią pieskowi dosmaczać, nie je znaczy nie głodny (Szaman mnie tego nauczył) :razz: . Jednak jak już jest pod ręką i wystarczy tak jak piszesz zalać to już mi się podoba. Zastanawiam się tylko dlaczego na allegro jest po 140zł (niecałe), a w zooplusie po 165zł (ta festival) i to w promocji...

Ja od dłuższego czasu zamawiam na Zooarcie - ceny mają naprawdę ok.
Tu masz jeden worek 15kg:

http://zooart.com.pl/product-pol-4554-JOSERA-Festival-15kg-5x-paszteciki.html

Ja zamawiam zawsze 2x15kg, wychodzi jeszcze taniej:

http://zooart.com.pl/product-pol-6407-JOSERA-Festival-2x15kg-5x-paszteciki.html

Posted

[quote name='Maron86']Jednak jak już jest pod ręką i wystarczy tak jak piszesz zalać to już mi się podoba.[/QUOTE]
Tak, wystarczy zalać - robi się coś w rodzaju sosu, optycznie - jakby gulaszowego.
Kupiłam swego czasu, bo była reklamowana jako karma dla psów wybrednych. Mojego wybredniaka to nie przekonało, ale nie należy się tym przejmować, bo on się nie nadaje na punkt odniesienia ;)

Posted

Sucha karma- pies popatrzy i pójdzie spać.
Karma zalana letnią wodą, wymieszana- pies wżera.
Ostatnio cały czas dostawał wywar z kurzych łap do karmy, jako dosmaczenie, ale też na stawy się przyda. No i to jest bardzo tanie!

Zamówiłam brit care activity, potem może spróbuję josere... Jeszcze nutre zamówię dla Arnika, bo jest tańsza, a jemu ona odpowiada.
Ten worek 12kg brita to u nas chyba na 2tyg starczy jak we dwóch będą go jeść :roll:

Posted

Znam ten ból dlatego u nas w sumie każdy pies je co innego, dopasowane wyłącznie do jego potrzeb.
Szamanowi jednak wezmę Brit Care Salmon, dawno jej nie jadł to może sobie wrócić do niej na jakiś czas :diabloti:
Dla Jeanne wezmę worek Josera Festival 15kg - starczy jej na ponad 2m-c.

Teraz jeszcze potrzebuję karmy dla suki która ciągle chodzi głodna, taki mix hovawart + chart około 35kg waży i jest wyższa niż Szaman o kolka cm. No i ma problemy z bączeniem po zwykłym Brit. Ma ktoś jakieś pomysły :razz:?

Posted (edited)

[quote name='Kyu']w tej cenie ...
http://www.abckarma.pl/o/5128/bento-kronen-happy-life-adult-beef-15kg3kg-gratis.html#tabDesc
http://www.abckarma.pl/o/3971/bento-kronen-happy-life-adult-lamb-rice-15kg3kg-gratis.html#tabDesc

o, ale nie wiem czy to było- apropos Szamana
http://www.abckarma.pl/o/3968/bento-kronen-adult-salmon-rice-15kgmaced-koniczynki-lososiowe-500g-gratis.html#tabDesc

U mnie dla Szaman odpada bento kronen, kiedyś próbowałam na koniec musiała jeść ją suka (to jest w sumie duża zaleta posiadania kilku psów :diabloti:).
[quote name='pawel2000']Ja swojego psa karmię tą karmą: 4lapy.pl/pies/karma-sucha?filter[producent]=92809 Również jestem właścicielem dużego psa - mastifa z mieszańcem i doradził mi ją weterynarz. Pies ją lubi, nie narzeka. A muszę przyznać, że również jest niezłym wybredziochem w tym zakresie ... Od czasu kiedy go nią karmię zauważyłem, że mniej żebra przy stole o jedzenie (chociaż myślę, że nigdy w zasadzie całkowicie mu to nie przejdzie). Karma sprzedawana jest w dużych pakach, niedroga jak na wysoką jakość. Taniej jest w sklepach internetowych, ja zamawiam właśnie w sklepie cztery łaty - mają jako jedni z niewielu darmową wysyłkę i dostawa jest zawsze terminowa.
Super - na linka nie wchodzę bo moim zdaniem jest jakiś dziwny. Z początku myślałam że może faktycznie chodzi o informację odnośnie karmy, jednak jak się wczytać w tego posta to... mniejsza.
Wiele sklepów proponuje darmową wysyłkę, w sumie ciężko znaleźć taki który tego nie proponuje (chociaż są i takie).
Cała reszta posta, traktuję jak spam - widać że nie czytałeś w ogóle o czym założyciel wątku (czyli ja) pisze... ale spoko nie jesteś pierwszy, pewna (już zbanowana) osoba robiła to samo :roll:
EDIT.
Weszłam na ten link z google, proponowana karma to josera. Teraz mam pewność że to kolejna reklama sklepu, nie dość że tą karmę mi już pare postó wyżej wysłała Czekunia to jeszcze sporo taniej.
Tak jak już pisałam Josera Festival biorę dla starszej suki.

Edited by Maron86
Posted

Ale nie smakowała czy miał srajlando? tak patrze na nią to cena spoko, skład wporzo, może mojej wezmę, na miesiąc urozmaicenia. Miał być Black Agnus, ale po większej il próbek widzę, że nie ma szczególnej rewelki i zachwytu.
Co do Josery, moja była nią karmiona u hodowcy, może nie jest to top karma, dlatego szybko zmieniłam, jak suka przyjechała do domu, teraz żałuję, bo po tym pies zaczął wybrzydzać...

W cenie brita ciężko znaleźć coś porównywalnego poza bento, w tej cenie masz jescze bosha, ale tu już dużo zboża... ew http://www.telekarma.pl/p7507/brit.premium.adult.sport.15.kg.htm może bd co inszego ;p

Posted

Srajlando :P bento dojadła moja starsza suka, ale miała po niej sztywną sierść i 3x więcej (o ile to możliwe) gubiła kłaki do tego dostała łupieżu i nie pomagało ani siemię, ani olej...
Magia po Brit Premium puszcza 'pustelniki', zastanawiam się nad Fitmin for life adult large dla niej

Posted

maron moja sucz takze jest żarłokiem-kupiłam rc ageing+8 i jakze było moje zdziwienie-suka zostawiała kulki w misce,oczywiście częśc wyjadla a nad nie troszkę zostawało.wow!druga karma(pierwsza był rc maxi light)przy której pies nie zjada z miską!ale myśle ze dużą rolę odgrywa tu kształt krokieta-coś w rodzaju kółka z dziurka w srodku.może to ją lekko zniechęca?póki co zostajemy przy tej karmie dla niej,bo nie bączy i łupiez zniknął.

Posted

Miałam RC +8 dla starszej suni i ta też je dostawała, pożerała ją tak samo szybko jak każdą inna. Chwilowo jeden posiłek dostaje do michy, a 2gi w wobblera wrzucam. Jeszcze nie trafiłam na karmę którą by nie żarła jak świnia nie tracąc przy tym na wyglądzie. Kobbersa(?)(jakaś tam niemiecka karma, nie pamiętam dokładnie jak się pisze) nie je w ogóle, nie tyka.