gryf80 Posted December 6, 2013 Posted December 6, 2013 dzięki delph za odpowiedż.chyba się skuszę,mam nadzieję że "baczenia"nie bedzie-po lukullusie były niestety(ale dodatek lakcidu załatwił sprawę) Quote
barbarasz49 Posted December 6, 2013 Posted December 6, 2013 [quote name='Maron86']Barbarasz49 ja wszystko rozumiem, wiadomo najlepiej to by było karmić ZiwiPeak - jednak przy większej ilości jak jeden pies trzeba liczyć się z kosztami. Faktycznie TOTW za 170zł za 13kg to atrakcyjna cena, Acana rybna - 249zł za 13kg, Orijen rybny 299zł za 13kg. Ja muszę znaleźć zarówno dobrą karmę jak i jednocześnie taką która nie puści mnie z torbami. Taki jeden 13kg worek jest średnio na miesiąc (na jednego psa).[/QUOTE] Ziwi Peak ma cenę z kosmosu i ciekawe kogo stać żeby płacić ponad 300,- zł za 5kg karmy. Orijen też jest dosyć drogi ale moim zdanie Acana ma w miarę przystępną cenę i często są na nią promocje. Quote
Maron86 Posted December 7, 2013 Author Posted December 7, 2013 [quote name='barbarasz49']Ziwi Peak ma cenę z kosmosu i ciekawe kogo stać żeby płacić ponad 300,- zł za 5kg karmy. Orijen też jest dosyć drogi ale moim zdanie Acana ma w miarę przystępną cenę i często są na nią promocje.[/QUOTE] Tylko że mój pies jakoś Acaną się nie zachwyca jak ją ma, przyjdzie do miski, poskubie, odchodzi zniesmaczony i szuka innego żarcia po innych miskach u suk - tylko że on nie może im wyżerać bo źle się to kończy. Dlatego ja potrzebuję karmy która nie tylko będzie miała dobry skład, ale będzie w 'fajnej cenie' i będzie zachęcać do jedzenia mojego niejadka. Quote
barbarasz49 Posted December 7, 2013 Posted December 7, 2013 No to jak w fajnej cenie to TOTW w zooplusie jest w takiej cenie.To że moja sunia nie lubi tej karmy m.in. z powodu bardzo małych granulek wcale nie znaczy że ona jest zła,raczej należy do karm z wyższej półki. Quote
Naklejka Posted December 11, 2013 Posted December 11, 2013 Też mam problem ze swoim niejadkiem. Wszystkie karmy na początku są super, potem już niekoniecznie. Po niektórych karmach ma niezbyt ładne kupy. Kolejny problemem jest to, że nie lubi małych granulek. Jest chudy- jak jadł normalnie to waga też była w normie, mieszka na dworze, sporo się rusza. No i właśnie muszę mu karmę wybrać, już sama nie wiem co, bo w tym momencie mocno hamują mnie fundusze. Jadł Acanę, Brita, Nutra gold breeders bag(kupy ok, waga ok, ale przestał ją jeść nawet dosmaczoną), enova, canidae właśnie męczy- jak dosmaczę to zjada, kupy są znośnie, chociaż raz są normalne, a raz rozlazłe. Po drodze były inne karmy, ale już nie pamiętam jakie. Najlepszy byłby barf, ale mam problem ze znalezieniem mięsnego, gdzie będę mogła coś dla tego psa kupić poza porcjami rosołowymi :roll: Quote
Maron86 Posted December 11, 2013 Author Posted December 11, 2013 Ja mojemu dawałam FirstMate - tą naprawdę lubił. Ogólnie je rybne bo innymi gardzi. To chyba taki typ że nigdy nie da się spaść, z jednej strony to dobrze natomiast z 2giej są przez to problemy. U mnie dosmaczanie odpada właśnie przez problemy z przyswajalnością. Dostaje 2x dziennie, jak nie zje to pech zabieram miskę bo zaraz 2ga sunia wpadnie i pożre. Jak nie je do 3 dni to się już nawet nie przejmuje, wiem że tak ma i szuka czegoś lepszego. Ceny dobrych karm też rozbijają. Jak pisałam na innym wątku - u mnie idą 3 worki 13kg miesięcznie :roll:. Niby nie mam co narzekać bo sama zdecydowałam się na 3 psy + tymczas, jednak po kieszeni mocno idzie. BARFowanie odpada, mój nie tknie padliny. No i żeby barfować to u nas trzeba mieć zamrażalnik wielki, bo jest gdzie kupić np pół świniaka itp. Tylko nie ma gdzie mrozić (nie wiem kto te lodówki wymyślał z tymi ich śmiesznymi zamrażalkami). W tym momencie łamię się między Purizon a TOTW - co prawda nie ma tam glukozaminy, jednak mam do kwietnia środek na stawy więc się tym tak nie przejmuję. Purizon ogólnie ma całkiem ładny skład, jednak ta cena ... ehhhh. Mam nadzieję że szybko zacznie działać sklep w którym sprzedawali FirstMate i Canidae. Jeszcze spytam. Karmisz psa bez zbożową karmą, czy ze zbożem? Bo wiem że i Acana i Canidae mają 2 wersje. U mojego tragicznie jest karma przyswajana właśnie ze zbożem. Quote
Naklejka Posted December 11, 2013 Posted December 11, 2013 Zbożówki je, enova była chyba bezzbożowa, ale nie pamiętam jakie kupy robił i czy mu smakowała. Na Acanie było kiepsko, na bricie kupy wielkie i 15kg szło w 2tyg... ale smakuje bardzo. Ja mu daję wywar z kurzych łap, po tym rewolucji nie ma- wszystko inne odbija się na nim od razu. Mam ogromny zamrażalnik, ale mam problem z kupnem różnorodnych kości, mięsa. A pies często zostaje z rodzicami, którym nie chce się bawić w pilnowanie diety psa. Szybciej jest sypnąć karmy do miski. U mnie tylko dwa psy, które sporo jedzą, jeden mieszka na dworze i ciągle się rusza, przez to je większe porcje- o ile je. A drugi "domowy" wiecznie głodny i z motorkiem w dupie, więc też sporo zjada. Pierwszy 55kg, drugi 18kg. na razie rodzice mi psy utrzymują, więc narzucają ograniczenia. Najlepiej by było w tym momencie wydawać ok 200zł na karmę miesięcznie dla tej dwójki. Może za 2-3msc już takich ograniczeń mieć nie będę... Quote
Maron86 Posted December 11, 2013 Author Posted December 11, 2013 U mnie to przedział wagowy różny, pies z problemami jakie opisywałam tylko jeden ... największy (co dodatkowo daje po kieszeni). Pies 54kg, Suka 36kg, Suka 19kg - suka na DT zależy jaka się trafi, teraz jest mała jakieś 15-16kg, następna będzie kaukazica więc wiadomo. U mnie suki jedzą co innego jak samiec, co w rezultacie wychodzi taniej. Ten mniejszy spokojnie może mieć 1 worek karmy na 2-2,5m-c, większy wiadomo wór na miech. Mój np po Brit ma rewolucję, ale po Brit Care już nie, do tego Brit Care daje się mniej więcej 550g na dobę (dla większego). No i cena na allegro 142zł z kurierem gratis. Bez zbożową łamię się nad TOTW bo jest w fajnej cenie, albo Purizon bo ma skład zbliżony do Orijen tylko cena niższa - różnica też taka że w TOTW i w Orijen nie widziałam glukozaminy, czyli trzeba by suplementować. Pamiętam że po Acana pacyfic, Brit care salmon, Orijen 6-fish, FirstMate dla dużych i Canidae pure sea - po nich nabrał najlepszej masy, nie był otłuszczony, załatwiał się ładnie i nie śmierdząco, włos miał ładny i gęsty. Za to przy Brit Care strasznie kamień mu się osadzał. Jeszcze po Royal Canin dla dogów niemieckich - syfny skład ale kamień schodził momentalnie i olbrzymie krokiety których w końcu nie połykał tylko gryzł, no i tym się faktycznie zażerał Starsza za to jadła zwykły Brit i było niby ok, jednak średnio na niej wygląda i dopiero po wymieszaniu z Canidae jest ok i pies nie chudnie. Za to przechodzę z sukami na skład nie powala, jednak nie jest to zła karma - dawkowanie przy 20kg psie to 240g więc worek za 114zł starczy na 60dni, czyli 2m-c. Jednak mój pies już fitmina nie może jeść bo ma erupcję ... Quote
Karoola Posted December 11, 2013 Posted December 11, 2013 A może mieszaj karmy? Brit Care jako tańsza podstawa i do tego jakieś bezzbożówki, na smaka. Quote
Maron86 Posted December 11, 2013 Author Posted December 11, 2013 [quote name='Karoola']A może mieszaj karmy? Brit Care jako tańsza podstawa i do tego jakieś bezzbożówki, na smaka.[/QUOTE] Kiedyś próbowałam jednak różnie się to kończyło i nie wiedziałam czy to wina 'mixu' czy jakieś konkretnej karmy. Tylko z nim mam takie problemy, innym psom dam byle co (oczywiście mówię tu o średniej półce, a nie o chappie) i normalnie funkcjonują (chociaż Magia po Brit ma bąki pustelniki, nikt ich nie przeżyje). Teraz wolę podawać jedną karmę na raz i obserwować bacznym okiem czy karma jest ok, czy mu pasuje - jak nie to suki zjadaja :diabloti: Quote
Naklejka Posted December 12, 2013 Posted December 12, 2013 Mój mniejszy kundel ma stalowy żołądek :eviltong: Zjada wszytko jak popadnie. No to teraz się zastanawiam nad britem care i josera. No i nad wersjami dla aktywnych psów, large, czy festival... Jeszcze kiedyś myślałam nad enova large. I Nutra Nuggets Performance jeszcze gdzieś mi wpadła w oczy. Quote
Maron86 Posted December 12, 2013 Author Posted December 12, 2013 Ogólnie osobiście wolę rybne karmy bo są mniej alergenne. Tu podaje skład karm które wypisałaś: NUTRA NUGGETS ADULT PROFESSIONAL Mielone mięso z kurczaka, ryż pełny, tłuszcz z kurczaka, kukurydza, pulpa buraczana, siemię lniane, podroby drobiowe, jaja, drożdże browarniane. ENOVA Adult Large Breed suszone mięso z kurczaka, ryż, jęczmień, ryż brązowy, tłuszcz z drobiu, otręby ryżowe, proszek jajeczny, pulpa buraczana, siemię lniane, hydrolizat białka, suszone drożdże, olej rybny, fosforan dwuwapniowy, celuloza, suszona marchew, suszony przecier pomidorowy, suszone wodorosty, chlorek sodu, chlorek potasu, rozmaryn. Josera Festival mączka z mięsa drobiowego, ryż (min. 15 %), kukurydza, tłuszcz drobiowy, mączka z łososia (min. 6%), włókno buraczane, drożdże, substancje mineralne, mączka z cykorii, mączka z małży. Josera Adult Large Breed mączka drobiowa (28,6%), ryż, kukurydza, tłuszcz drobiowy, mączka kukurydziana, wysłodki buraczane, mączka z łososia (3%), drożdże, substancje mineralne, mączka z cykorii, mączka z małży. Brit Care Adult Sensitive Salmon & Potato Mięso łososia, mączka ziemniaczana, ryż, tłuszcz drobiowy, tran z łososia, naturalne składniki smakowe, suszona pulpa buraczana, drożdże browarnicze, suszone jajka, Yucca Schidigera, suszone jabłka, minerały, glukozamina, siarczan chondroityny, DL-melatonina, L-lizyna, manooligosacharydy, fruktooligosacharydy, Niacyna, Wapń, kwas foliowy, biotyna. O tyle o ile dla psa o stalowym żołądku bym wybierała może mniej skrupulatnie, o tyle dla psa z 'sensacjami' bym wzięła Brit Care lub Enova (chociaż tej 2giej nie znam i nie wiem np jak mój by ją trafił, Brit Care mam przetestowany). Osobiście 'czaję się' na bez zbożową TOTW która jest o około 40zł na worku droższa, jednak nie ma zboża które średnio jest przez mojego psa przyswajane... TASTE OF THE WILD Pacific Stream łosoś, ryba z oceanu, słodkie ziemniaki, ziemniaki, kanadyjski olej rzepakowy, sproszkowany łosoś, wędzony łosoś, włókna ziemniaczane, naturalny zapach, suszony korzeń cykorii, pomidor, jagody, maliny, wyciąg z jukki Schidigera, Enterococcus Faecium, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus casei and Lactobacillus plantarum, suszona trichoderma longierbrachiatum fermentation, wysokowartościowe witaminy (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E), minerały (białko żelaza, cynku, miedzi, manganu, siarczan żelaza, siarczan cynku, siarczan miedzi, siarczan manganu), jodek potasu, tlenek manganu, biotyna, pantotenat wapnia, sód, kwas foliowy. Quote
Naklejka Posted December 12, 2013 Posted December 12, 2013 Enove miałam, ale tą wersję http://www.e-karma.pl/product-pol-750-ENOVA-Breeders-Bag-Grain-Free-Simple-20-kg.html Chyba kupy były ok, zdaje mi się, że były wyjątkowo małe. Tylko niezbyt chętnie jadł tą karmę. Chyba wezmę brita, zobaczę ile będzie jadł, bo tego zwykłego zjadał dużo, bo porcję na 90kg psa. http://www.pl.brit-petfood.com/karmy-dla-psow/brit-care-activity-all-breed-lamb-rice/1 Quote
Maron86 Posted December 12, 2013 Author Posted December 12, 2013 Tu masz taniej ;) allegro.pl/brit-care-activity-12kg-2-5kg-15-gratisow-ku-i3770306170.html No i kurier gratis, i jakieś pierdołki Dodam jeszcze że mój tego salmon ładnie przyswajał i kupy robił niewielkie, a jadł max 400g na dobę (on ogólnie mało je) mimo tego ładną miał sylwetke. Żadne kości obciągnięte skórą z niego nie były na niej ;) Quote
mozarcik Posted December 12, 2013 Posted December 12, 2013 A możecie mi podpowiedzieć, która karma ma wielkość granulek zbliżoną do Canidae, czyli małe, bo tylko takie pies mi zjada? Wiem tylko, że TOTW ma małe granulki. ps. i z góry zaznaczam, że nie jest to pytanie skierowane do szanownej pani barbarasz49 Quote
barbarasz49 Posted December 12, 2013 Posted December 12, 2013 A to ciekawe co na to admini? Po pierwsze nie miałam zamiaru ci odpowiadać,bo karmy o małych granulkach mojej suce nie odpowiadają! Po drugie kto upoważnił cię do stawiania mnie na cenzurowanym,to jest delikatnie mówiąc,zwyczajnie niegrzeczne. Quote
Kyu Posted December 12, 2013 Posted December 12, 2013 [quote name='mozarcik']A możecie mi podpowiedzieć, która karma ma wielkość granulek zbliżoną do Canidae, czyli małe, bo tylko takie pies mi zjada? Wiem tylko, że TOTW ma małe granulki. ps. i z góry zaznaczam, że nie jest to pytanie skierowane do szanownej pani barbarasz49[/QUOTE] Mozarcik, a jakieś zawężone wymagania, moja też lubi małe granulki, więc przed odnalezieniem magicznego Markusa Muhle, wybierałam po prostu wersję dla małych ras, bo przy lepszych formułach składowo nie ma to praktycznie żadnego znaczenia ;) Quote
mozarcik Posted December 12, 2013 Posted December 12, 2013 [quote name='Kyu']Mozarcik, a jakieś zawężone wymagania, moja też lubi małe granulki, więc przed odnalezieniem magicznego Markusa Muhle, wybierałam po prostu wersję dla małych ras, bo przy lepszych formułach składowo nie ma to praktycznie żadnego znaczenia ;)[/QUOTE] Generalnie szukam karm bezzbożowych, ale bez przesady, ryż w składzie może być. Zastanawiam się tylko , czy przy karmie dla małych ras, dzienna dawka nie wyjdzie zbyt duża, bo moje psisko waży 45kg. Quote
Maron86 Posted December 12, 2013 Author Posted December 12, 2013 [quote name='mozarcik']A możecie mi podpowiedzieć, która karma ma wielkość granulek zbliżoną do Canidae, czyli małe, bo tylko takie pies mi zjada? Wiem tylko, że TOTW ma małe granulki. ps. i z góry zaznaczam, że nie jest to pytanie skierowane do szanownej pani barbarasz49[/QUOTE] FirstMate teraz mam i mają większą średnicę, jednak są 'płaściejsze' - jednak to cię nie urządza zapewne bo w innych sklepach jest po 260+zł worek... Mam wymieszane canidae z brit premium - brit premium jest trochę większe. Quote
mozarcik Posted December 13, 2013 Posted December 13, 2013 [quote name='Maron86']FirstMate teraz mam i mają większą średnicę, jednak są 'płaściejsze' - jednak to cię nie urządza zapewne bo w innych sklepach jest po 260+zł worek... [/QUOTE] FirstMate u mnie się zupełnie nie sprawdziła, dobrze, że nie była z kurczakiem, to suczka mi dojadła, ale robiła tyle kup, że tylko czekaliśmy, aż skończy worek. Quote
rutire Posted December 13, 2013 Posted December 13, 2013 [quote name='Maron86']Ogólnie osobiście wolę rybne karmy bo są mniej alergenne. Tu podaje skład karm które wypisałaś: NUTRA NUGGETS ADULT PROFESSIONAL ENOVA Adult Large Breed Josera Festival Josera Adult Large Breed Brit Care Adult Sensitive Salmon & Potato O tyle o ile dla psa o stalowym żołądku bym wybierała może mniej skrupulatnie, o tyle dla psa z 'sensacjami' bym wzięła Brit Care lub Enova (chociaż tej 2giej nie znam i nie wiem np jak mój by ją trafił, Brit Care mam przetestowany). Osobiście 'czaję się' na bez zbożową TOTW która jest o około 40zł na worku droższa, jednak nie ma zboża które średnio jest przez mojego psa przyswajane... TASTE OF THE WILD Pacific Stream[/QUOTE] Witam, ja mojego psa karmię karmą suchą firmy Josera - festiwal, można ją stosować na dwa sposoby, na sucho a jak widze że mój piecho marudzi to zalewam mu ją wodą i powstaje sosik - zjada aż mu się uszy trzęsą ;-) doradzono mi taką, i znalazłam dystrybutora niedaleko mnie, można sprawdzić na imodog.pl jeżeli jest ktoś zainteresowany doradzą przez telefon też , mój znajomy ma owczarki niemieckie, psy stróżują i są na dworze, od początku karmi joserą - high energy i festival - psy maja piękną sierść, są wysportowane, wagę utrzymują, on poleca to wszystkim swoim znajomym, mi tez polecił i nie zawiodłam się, na joserę nie mogę na razie narzekać :multi: Quote
barbarasz49 Posted December 13, 2013 Posted December 13, 2013 [quote name='Kyu']Mozarcik, a jakieś zawężone wymagania, moja też lubi małe granulki, więc przed odnalezieniem magicznego Markusa Muhle, wybierałam po prostu wersję dla małych ras, bo przy lepszych formułach składowo nie ma to praktycznie żadnego znaczenia ;)[/QUOTE] Potwierdzam, Marcus Muhle to wspaniałą karma,ja też karmię nią od 1,5 roku moją labke i sunia wygląda zdrowo i pięknie,ale akurat ta karma ma duże,nietypowe wyglądające jak krojony batonik granulki. Quote
Kyu Posted December 13, 2013 Posted December 13, 2013 barbasz49, co to wnosi do dyskusji?! Markus nie ma małych granulek, a z wytycznymi Maron kompletnie się nie pokrywa... Mozarcik, nie wiem jaki przedział cenowy Cię interesuje, małe granulki ma Exlusive of Gosbi i bardzo fajne składy (15 kg/ ok 220zł), wybierasz po prostu wersje mini . a generalnie polecam temat http://www.dogomania.pl/forum/threads/35392-Wielko%C5%9B%C4%87-granulek-ZDJ%C4%98CIA tu masz zdjęcia wielkości granulek ;) Dawkowanie (przy lepszych formułach) masz to samo, bo skład jest wciąż ten sam, tylko granula jest mniejsza ;) Quote
mozarcik Posted December 13, 2013 Posted December 13, 2013 [quote name='Kyu']barbasz49, co to wnosi do dyskusji?! Markus nie ma małych granulek, a z wytycznymi Maron kompletnie się nie pokrywa... Mozarcik, nie wiem jaki przedział cenowy Cię interesuje, małe granulki ma Exlusive of Gosbi i bardzo fajne składy (15 kg/ ok 220zł), wybierasz po prostu wersje mini . a generalnie polecam temat http://www.dogomania.pl/forum/threads/35392-Wielkość-granulek-ZDJĘCIA tu masz zdjęcia wielkości granulek ;) Dawkowanie (przy lepszych formułach) masz to samo, bo skład jest wciąż ten sam, tylko granula jest mniejsza ;) O bardzo dziękuję, wiedziałam, że gdzieś widziałam te zdjęcia granulek, tylko za nic nie mogłam ich znaleźć:lol: Quote
gryf80 Posted December 13, 2013 Posted December 13, 2013 ja mam ponad 80 cio kg psa i także lubi drobna karmę,do tej pory jadł:rc gastrointestinal,obecnie duo delice łosos i ryz z puriny.no,ale do bezzbozówek to one nie należą,niestety.... Quote
Recommended Posts