barbarasz49 Posted December 4, 2013 Posted December 4, 2013 Sorry miało być GMO, a nie DNA,skróty mi pomyliły! Quote
Maron86 Posted December 4, 2013 Author Posted December 4, 2013 [quote name='barbarasz49']Chcę powiedzieć że jeżeli chodzi o karmy USA to ja do nich bardzo sceptycznie podchodzę.Po pierwsze powodem jest np. fakt,że amerykanie lubią dodawać do karm składniki modyfikowane genetycznie, a po drugie od czasu kiedy w jednej z serii karm TOTW wykryto salmonellę (sprawa była bardzo głośna,bo również w Polsce była ta seria,którą potem wycofywano), zrezygnowałam z zakupu karm made in USA. Preferuję karmy niemieckie, bo w Niemczech jest prawny zakaz stosowania DNA.[/QUOTE] Ja tam nie wierzę w to że ktoś jest wstanie jednym zakazem ominąć ryzyko, taki o ze mnie sceptyk ;) Szukam rybnych karm bo sporo problemów można uniknąć. W rybnych nie ma np wściekłych krów, czy chorych świń, zagrypionych ptaków itp. Fakt ryby też chorują, zapewne też są wrzucane z głowami, gałami itp - jednak mniej mnie razi całą ryba niż 'całą krowa'. Nie wiem czy logicznie się wypowiedziałam :P Ogólnie FirstMate byłą kanadyjską karmą, a canidae chyba z australii (o ile dobrze pamiętam). Ja osobiście wolę karmę 'sprowadzoną' niż taką z 'polskiej dystrybucji'. O wpadce TOTW nie słyszałam, ale salmonella to chyba mięso zwierzęce z jajami - czy się mylę? Quote
barbarasz49 Posted December 4, 2013 Posted December 4, 2013 Wpisz w google pytanie o salmonelli w TOTW,to znajdziesz masę artykułów na ten temat, bo to była duża afera. Jeżeli kupujesz w zooplusie to tam masz tylko karmę sprowadzaną z Niemiec,no bo zooplus to ich firma.Są solidni,mają zawsze duży wybór karm co najważniejsze świeże,no i nie tylko niemieckie.Dostawa jest w ciągu od 2 do 3 dni, ja kupuję u nich prawie od dwóch lat i jeszcze nigdy nie zawiedli, często maja fajne promocje i dają 5% rabatu na zamówiony towar. Quote
Maron86 Posted December 4, 2013 Author Posted December 4, 2013 W zoopolusie właśnie zrobiłam zakupy na inne artykuły. Z karmą aż tak nie szarżuje 'szukam ten wspaniałej' bo mam karmy jeszcze gdzieś do lutego. Jednak przy moim psie to wbrew pozorom jest problem, dobrać dobrą karmę. Zaraz sobie poczytam o TOTW i salmonelli, zaintrygowałaś mnie. Quote
isabelle301 Posted December 4, 2013 Posted December 4, 2013 DNA GMO ... co to za róznica? Ano barbaro jest duża różnica... Jeszcze nie tak dawno piałaś na krakwetowym nad wyższością wszystkiego co made in USA... cóż się stało? Maron - jak dokłądnie prześledzisz sprawy karm to już chyba każdy koncern zaliczył wpadki. Salmonella, substancje toksyczne i temu podobne. I niestety - uniknąć się tego nie da...póki karmy będą produkowane z odpadów utylizacyjnych tak bedzie i nic na to nie poradzisz. Salmonella dla zdrowego psa ze sprawnie funkcjonującym układem pojarmowym nie jest groźna. Natomiast pies jedzący całe życie suche nigdy nie będzie ani zdrowy ani nie będzie miał sprawnego układu pokarmowego. Quote
Rosiczka Posted December 4, 2013 Posted December 4, 2013 barbarasz49 radziłabym trochę poczytać fachowej literatury na temat GMO... a nie kierować się zasłyszanymi tezami. Quote
Maron86 Posted December 4, 2013 Author Posted December 4, 2013 Poczytałam, powertowałam i .. w zooplus również był TOTW i wpadka z nim oraz w worku salmonella. Tak jak teraz patrzę na oferty karm zooplus to jak każdy sklep ma karmy dobre i syfne. Ogólnie co do suchych karm to są podzielone zdania czy jest ona zdrowa czy nie. Również podzielone są zdania czy mieszać suchą z mokrą, gotowaną - czy lepiej nie. Z mojego doświadczenia uważam że albo barf, albo karma sucha. Pierwszy pies jadł gotowane które trzeba było suplementować, niby był zdrowy jednak kamień na zębach miał, alergie na ryż również. Sunia która jest karmiona od 11lat suchym + tak jak pisałam wyżej czasem gotowane, czasem surowe, czasem puszka, 'czasem ludzkie'. Wszystkie badania ma zdaniem wetki dobre, robione miesiąc temu. Organy zdrowe, zęby z lekkim osadem jednak jak na ten wiek dobry stan. Suka już nie żyjąca była na gotowanym po którym miała problemy ze stawami, jak przeszliśmy na suche to problemy - zniknęły. W każdym razie nie jestem przekonana do tej jedynej właściwej drogi żywienia. To co jednemu służy innemu już nie, właśnie dlatego u nas każdy z psów ma inną karmę dopasowaną do ich potrzeb. O tyle o ile o suki nie muszę się martwić bo przyswoją nawet gorszą karmę, o tyle mój 'maluch' ma od zawsze problemy. Dlatego też powstał ten temat, nie by się spierać czy karma sucha jest 'zuem'. Tylko szukam karmy dla mojego pyszczka ;) Tak jak pisałam już prędzej, dla mnie najlepsze było by przejście na BARF, jednak mój pies brzydzi się padliną. Ostatnio bardzo powoli i mozolnie zaczyna się przekonywać do niektórych małych kąsków - chociaż podejrzewam że spowodował to widok śliniącej się na jego padlinę suki która miała ochotę wyrwać mu żarcie z gardła :evil_lol: Quote
barbarasz49 Posted December 4, 2013 Posted December 4, 2013 Maron masz rację,że każdy sklep może mieć wpadkę i nabyć w hurtowni szkodliwą serię karmy.Ale już nie każda karma ma taką poważna wtopę jak TOTW. A ta zakażona seria trafiła nie tylko do zooplusa, ale równiez do innych sklepów zoologicznych.Jak napewno czytałaś potem producent ją szybko wycofywał ze wszystkich sklepów zoologicznych. Co do karmienia suchym ja akurat jestem zwolenniczka tego rodzaju karmienia,a efekty jak wygląda moja ponad 2-letnia sunia możesz zobaczyć na kilku zdjęciach na facebooku wpisując barbara szymkowiak. Ja miałam wiele psów wcześniej i przeszłam wszystkie rodzaje karmienia ich,dopiero labkę karmię suchym dosmaczając czasami mokrą karmą. Przez lata byłam bardzo sceptycznie nastawiona do suchej karmy,ale okazuje się że przy ilości naprawdę dobrych karm,które teraz sa w ofercie rynkowej bardzo miło się rozczarowałam.bo tak pięknie błyszczącej sierści,właściwej wagi, no i brak jakichkolwiek zaburzeń pokarmowych nie miał żaden z moich wcześniejszych piesków.Zaznaczam,że tak jest w przypadku mojej Luny być może innym psom służy inny rodzaj karmienia.Najbardziej też ułatwia mi życie oszczędność czasu i łatwość podania właściwie zbilansowanej ilości karmy. Quote
Maron86 Posted December 4, 2013 Author Posted December 4, 2013 Dokładnie tak jednak partia trafiła również do zooplus który wymigiwał się od podjęcia kroków odnośnie zwrotów czy zwrócenia pieniędzy. Ja nie skreślam sklepu z prostej przyczyny, nie da się przewidzieć że to co pisze dystrybutor jest kłamstwem. W każdym razie po tym co sobie poczytałam, oraz biorąc pod uwagę że jakimś cudem (jestem dość pechowym człowiekiem) mogę trafić na 'wycofaną' serię - wstrzymam się od kupowania TOTW. Jest tyle karm że wolę trochę dołożyć i spać spokojnie. Tym bardziej że tak jak pisałam, mój pies akurat od zawsze ma problemy z trawieniem i gdybym trafiła taka serię z salmonella to nie wiem czy pies by mi to przeżył. Quote
filodendron Posted December 4, 2013 Posted December 4, 2013 Ta akcja z salmonellą w TOTW to już chyba bylo minęło. Coś tam się działo, niektóre sklepy zwracały kasę, inne nie - pewnie to zależało od umowy z dystrybutorem. Sam producent podał numery trefnej partii. Karma utrzymała się na rynku i ma się chyba nieźle. Sama rozważałam zakup. Albo coś z wolfsbluta. Jeszcze nie wiem. Potrzebuję coś na urlop, a parę tygodni temu okazało się, że mi się pies uczulił na kuraka i muszę znaleźć coś wg zupełnie nowego klucza. Dlatego czytam ten wątek. Nie wykluczam całkiem TOTW, choć rybne to akurat nie nasz target - nie mniej ta wpadka z salmonellą mnie osobiście nie zniechęca - pies i tak dostaje surowe jaja i czasem surowe mięso drobiowe. Quote
Delph Posted December 4, 2013 Posted December 4, 2013 Z mojego doświadczenia wynika, że dla takich totalnych wrażliwców, które po wszystkim mają rewolucje żołądkowe i inne sensacje najlepiej sprawdza się Fish4Dogs albo 1st Choice Sensitive Skin & Coat. Suplementy na stawy podawaj oddzielnie niezależnie od wybranej karmy, żadna nie ma składników wspomagających w takiej ilości i proporcjach, żeby coś dała psu dużej rasy. Ja karmię przeważnie TOTW (głównie rybną), daję ją od kilku lat z przerwami na inne eksperymenty i bardzo ją sobie chwalę. Wiedziałam o dawnej aferze z salmonellą, ale mnie to nie zraziło, wręcz zachęciło, że sprawa nie była zamieciona pod dywan, ale coś się jednak działo i karmy wycofywali. Ciekawe ile innych firm czegoś takiego nie zrobiło i wadliwe partie gdzieś sobie krążą, bo przecież na pewno nie tylko TOTW miał wpadkę ;) Quote
Dardamell Posted December 5, 2013 Posted December 5, 2013 Maron, jeżeli chodzi o TOTW to jakiś czas karmiłąm nia swoję rottweilerkę. Afera była ale sie skończyła. Koncern się rpzyznał, podał konkretne partie, które były skarzone i śluz. Od tej afery również moja suka kilka razy ją dostawała i nic. Na poczętku wątku piszesz, że Twój pies dużo dziennie nie zje. I dlatego właśnie piszę o TOTW, bo dla mojej suki - raczej aktywnej - dawka miała być okoo 400 gram dziennie a spokojnie wystarczyło jej 300. Niestety nei wszystkei "smaki" były przez sukę tolerowane tak samo. Ryba i dzik skutkowały brzydkimi kupami. Quote
Maron86 Posted December 5, 2013 Author Posted December 5, 2013 Dziękuję za wpisy, są dla mnie bardzo ważne. Niby jeszcze mam te 2-3m-c jednak wiadomo, psa trzeba przestawić na karmę no i trzeba ją jeszcze wybrać. Co wcale nie jest takie proste... z sukami nie mam problemu, kupuję różne dla nich karmy i naprawdę 0 problemów, raz lepsze, raz gorsze. Aktualnie 11letnie jest na Brit premium senior M, młodsza suka na canidae, Szaman na FirstMate. Dardamell - czyli nie polecasz rybnej TOTW? Mój za rybę wiele rzeczy zrobi, normalna karma praktycznie go w ogóle nie interesuje. Rybną skubie i podjada więc i wygląd i masa jest dla mnie OK. Swoją drogą tak piszę że specjalnie ma 3-4kg niedowagi ze względu na stawy, ale on sam też nie żre jak świnia więc i spaść go chyba nie ma szans :P Quote
Dardamell Posted December 5, 2013 Posted December 5, 2013 Tego napisać nie mogę. U mojej suki się nie sprawdziła ale znam psy, u których a kurat rybny TOTW jest najlepszy a przy innych tak średnio. Tu musisz sprawdzić co i jak u Twojego będzie. Na pewno przy Twoim psie odpuściłabym sobie Markusa. Poczatkowo suka mi z wagi zleciała a potem zaczęła tyć. Suka ma dysplazję więc wiesz jaka to dla mnie była "tragedia" - ten chociażby dodatkowy kilogram. Quote
Maron86 Posted December 5, 2013 Author Posted December 5, 2013 [quote name='Dardamell']Tego napisać nie mogę. U mojej suki się nie sprawdziła ale znam psy, u których a kurat rybny TOTW jest najlepszy a przy innych tak średnio. Tu musisz sprawdzić co i jak u Twojego będzie. Na pewno przy Twoim psie odpuściłabym sobie Markusa. Poczatkowo suka mi z wagi zleciała a potem zaczęła tyć. Suka ma dysplazję więc wiesz jaka to dla mnie była "tragedia" - ten chociażby dodatkowy kilogram.[/QUOTE] Więc chyba kupie ten mniejszy worek i sprawdzę. O ile się nad TOTW zdecyduje. Właśnie mam tych kilka karm i nie mogę podjąć decyzji, dla siebie tak jedzenia nie wybieram jak dla psów :lol: ... Też pilnuję wagi moich psów, nawet jeśli pies nie ma dysplazji to 2gie piętro i wielka masa = zrujnowane stawy przy nadwadze. Quote
barbarasz49 Posted December 5, 2013 Posted December 5, 2013 Dla psów o bardzo wrażliwym układzie pokarmowym, bardzo dobre są karmy z serii Wolfsblut,a największy wybór tej karmy jest w zdrowypiesek.pl Quote
Bijou181 Posted December 5, 2013 Posted December 5, 2013 Swoje psy karmię od prawie 3 lat TOTW na przemian z Wolfsblutem i bardzo sobie obie karmy chwalę. Próbowały chyba wszystkich smaków z TOTW, wersja Pacific Stream - ładnie pachnie, jest dosyc tłusta, ma małe krokiety w porównaniu do rybnego Wolfsbluta. High Prairie jest dosy kaloryczna i ma 33 % białka - więc może ta wersja by podpasowala Twojemu psu? Jeżeli dobrze pamiętam to salmonellę wykryto w TOTW Sierra Mountain ( z jagnięciną ) i to ponad 1,5 roku temu.. [h=1][/h][h=1][/h][h=1][/h] Quote
gryf80 Posted December 5, 2013 Posted December 5, 2013 maron podobnie jak ty szukam karmy suchej dla swej starej suczy,obecnie je rc maxi ageing +8(chyba dobrze napisałam),ale bez dosmaczania ta karma idzie jak krew z nosa,co mnie z reszta troszkę dziwi-po pierwsze to taki pies co w sumie zje kazdą karme sucha a tu zostawia kulki albo się nad nimi"modli".royala w sumie lubi bo jadła w ciagu swego życia rózne rodzaje. obecnie sie zastanawiam własnie nad TOTW'em(jest promocja w zooplusie na 13 sto kg worki) Quote
barbarasz49 Posted December 5, 2013 Posted December 5, 2013 Royal to naprawdę nie jest dobra karma,można zresztą poczytać o tym dużo na forach. To jak juz o wiele lepsza jest TOTW,chociaż nie lepiej by było kupić suni na starość Acanę lub Orijen? Quote
Maron86 Posted December 5, 2013 Author Posted December 5, 2013 Barbarasz49 ja wszystko rozumiem, wiadomo najlepiej to by było karmić ZiwiPeak - jednak przy większej ilości jak jeden pies trzeba liczyć się z kosztami. Faktycznie TOTW za 170zł za 13kg to atrakcyjna cena, Acana rybna - 249zł za 13kg, Orijen rybny 299zł za 13kg. Ja muszę znaleźć zarówno dobrą karmę jak i jednocześnie taką która nie puści mnie z torbami. Taki jeden 13kg worek jest średnio na miesiąc (na jednego psa). Quote
gryf80 Posted December 6, 2013 Posted December 6, 2013 no wlaśnie,oferta totw'a w zooplusie jest kusząca i chyba wypróbuje bo kiedyś kiedyś kupiłam małe op.orijena i sucz jadła(na orijena i acane na dłuzsza metę obecnie mnie nie stać).royala kupiłam bo mam dobre wspomnienia i pies w sumie ja jadł.ewentualnie moze macie jakies pozytywne doświadczenia z karma dla starego psa?chetnie poczytam i wezmę pod uwagę. Quote
filodendron Posted December 6, 2013 Posted December 6, 2013 A TOTW, poza rybną, ma coś bez kurczaka? Quote
Delph Posted December 6, 2013 Posted December 6, 2013 filodendron: Sierra Mountain z jagnięciną i Southwest Canyon z wołowiną, jagnięciną, dzikiem i rybą. gryf80: Ja mam same starsze psy i jak pisałam karmię między innymi TOTW. Maron86: Wolfsblut też sobie obejrzyj. I tak jak pisałam Fish4Dogs. Warta swojej ceny, a wszystkie Twoje wymagania pasują. Jest tylko z rybą i ma mało składników, a co za tym idzie mała szansa, że będzie tam coś, na co Twój pies reaguje biegunką. Quote
filodendron Posted December 6, 2013 Posted December 6, 2013 A są na rynku mniejsze opakowania TOTW niż 6,8 kg? Looknełam do kilku sklepów i widzę tylko takie i większe, ale może źle patrzę. Sześć kg to dla mnie zdecydowanie za dużo - potrzebuję karmę na 10 dni :) Quote
Recommended Posts