Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mma pytanko odnosnie rodowodu zamierzamy zakupic akite inu lub shibe ale sa ogromne roznice w cenach o co w tym chodzi niby wszystkie z rodowodami a roznice okolo 1000 zl do tej pory nie mielismy psa z rodowodem i jestesmy laikami w tym temacie .Prosze o szybka odp

Posted

[quote name='zimnyx']Mma pytanko odnosnie rodowodu zamierzamy zakupic akite inu lub shibe ale sa ogromne roznice w cenach o co w tym chodzi niby wszystkie z rodowodami a roznice okolo 1000 zl do tej pory nie mielismy psa z rodowodem i jestesmy laikami w tym temacie .Prosze o szybka odp[/QUOTE]

Szukaj hodowli zarejestrowanej w Związku Kynologicznym w Polsce (ZKwP). Najlepiej zadzwoń do najbliższego oddziału a oni podadzą ci numery do zarejestrowanych w pobliżu hodowli

Posted (edited)

dzwonilem juz do jednej hodowli i w samej tej hodowli jest roznica w cenia okolo 1000 zl, bo tak mi powiedziano przez telefon jeden piesek jest psem wystawowym a drugi nie ja juz kurna nic z tego nierozumie to co ten drugi jest nie rasowy

Edited by zimnyx
poprawka
Posted

Musicie też określić, czy szukacie psa - towarzysza, czy potencjalnego wystawowca z szansą na psa hodowlanego. Pies określony wyjściowo jako "pet" (pupilek kolankowy) zwykle będzie tańszy, bo w jakimś stopniu nie będzie spełniał załozeń wzorca - np. wada w umaszczeniu, uzębieniu, wnętrostwo, zbyt niski lub zbyt wysoki i nie mieści się we wzorcu. Taki pies nie moze być wystawiany, ani rozmnażany, ale nadal będzie miał rodowód i będzie nadal psem rasowym. Pies z potencjałem wystawowo - hodowlanym będzie droższy.

Posted

My szukamy przyjaciela towarzysza niedawno po 11 latach takowego stracilismy okres oplakiwania mozna powiedziec sie zakonczyl a teraz jestesmy zdecydowani na nowego przyjaciela bo niewyobrazamy sobie domu bez psa

Posted

[quote name='zimnyx']dzwonilem juz do jednej hodowli i w samej tej hodowli jest roznica w cenia okolo 1000 zl, bo tak mi powiedziano przez telefon jeden piesek jest psem wystawowym a drugi nie ja juz kurna nic z tego nierozumie to co ten drugi jest nie rasowy[/QUOTE]
a możesz podać nazwę hodowli? Zwracaj uwagę czy to jest hodowla ZKwP ( Związek Kynologiczny w Polsce) czy z jakiegoś stowarzyszenia. Jak podasz nazwy hodowli to my Ci powiemy czy jest to dobra hodowla.
A co do różnic cen w jednej hodowli to jest tak jak pisze Sybel, psiak może nie być wystawowy bo ma jakąś wade skreślającą go z wystaw ale jest normalnym,zdrowym psem i może być towarzyszem człowieka dlatego ma niższą cenę.

Posted

No to szukajcie szczenięcia nieywstawowego. Wszystkie szczeniaki z legalnych miotów w Związku Kynologicznym mają metrykę urodzenia i rodowód, są psami rasowymi. Kwestia właśnie, czy się szczenię udało, czy ma jakiś maleńki mankament, który może je dyskwalifikować. Kolega np. kupił ostatnio na Słowacji szczenię sznaucerka miniaturki, właśnie peta, bo zbyt wysoki już teraz był. Zapłacił chyba 200, czy 250 euro, a za wystawowe idzie 400-450.

Tak zapytam, skąd akurat te rasy? Znacie się na nich, znacie ich charakter, czy po prostu wam się podobają?

Posted

[quote name='zimnyx']My szukamy przyjaciela towarzysza niedawno po 11 latach takowego stracilismy okres oplakiwania mozna powiedziec sie zakonczyl a teraz jestesmy zdecydowani na nowego przyjaciela bo niewyobrazamy sobie domu bez psa[/QUOTE]
Więc tzw pet byłby idealny. Przy czym uzupełniając to o czym wspomniała Sybel: koniecznie musicie usłyszeć co powoduje, że szczeniak jest niewystawowy. Choćby dlatego, że o ile niewłaściwe umaszczenie problemu raczej nie będzie nastręczało, to niewłaściwy zgryz już w jakimś stopniu może...Generalnie: im więcej pytań zadacie tym lepiej.

Posted

Dlaczego te rasy hmm moze po obejrzeniu takiego jednego filmu Heciko (niepamietam pisowni) rozmyslania o takiej rasie trwaly juz okolo roku) ale czytalismy na temat tych ras wszystko co sie dalo znalesc w necie i zdecydowalismy ze beda to te rasy( to nie jest decyzja spontaniczna tylko przemyslana) pozatym rozmawialismy z jednym z wlascicieli akurat akity a przez fona powiedziano mi ze maja za dluga siersc i sa niewystawowe hodowla wystawia te psy na allegro maja ladna strone itd hodowla nazywa sie KISS ME&LOVE ME(FCI)

Posted

[quote name='zimnyx']Dlaczego te rasy hmm moze po obejrzeniu takiego jednego filmu Heciko (niepamietam pisowni) rozmyslania o takiej rasie trwaly juz okolo roku) ale czytalismy na temat tych ras wszystko co sie dalo znalesc w necie i zdecydowalismy ze beda to te rasy( to nie jest decyzja spontaniczna tylko przemyslana) pozatym rozmawialismy z jednym z wlascicieli akurat akity a przez fona powiedziano mi ze maja za dluga siersc i sa niewystawowe hodowla wystawia te psy na allegro maja ladna strone itd hodowla nazywa sie KISS ME&LOVE ME(FCI)[/QUOTE]

Jesteście pewni, że to pies dla Was?
Akita tylko wygląda jak słodki misiu ;) To są psy, które potrzebują doświadczonego właściciela :)
Nie sugerujcie się filmem :shake:

Posted

[quote name='magdabroy']Jesteście pewni, że to pies dla Was?
Akita tylko wygląda jak słodki misiu ;) To są psy, które potrzebują doświadczonego właściciela :)
Nie sugerujcie się filmem :shake:[/QUOTE]

Jest to ciężki pies do wychowania, ale nie popadajmy w paranoję, nigdy nie będzie się doświadczonym właścicielem jeżeli nie będzie się miała takiego psa... Moja koleżanka wzięła dwie młode Akity na raz i dała radę je wychować jak trzeba, a nie miała nigdy styczności z tą rasą, ba nawet nie miała wcześniej psa...

Posted

Nie sugerujemy sie filmem choc napewno jakis wplyw na decyzje mial tzn po obejzeniu tego filmu zaczelismy poszukiwania wiadomosci na temat tych ras

Posted

Znowu ten nieszczęsny film... Poczytajcie proszę historię Tajfuna, akity kupionego właśnie przez ten film. Nie wiem, czy w końcu został uspiony, czy nie, ale generalnie pogryzł 2 osoby, bo jego pani nie podołała wychowaniu psa. TYo jest trudna rasa, ja np. całe życie mam psy, pracowałam z naprawdę trudnymi przypadkami, ale za nic nie odważyłabym się wziąć akity, bo jestem za miękka na tę rasę. Dlatego zastanówcie się, czy to na 100% pies dla was. Nie znamy was, nie mamy po czym oceniać, więc nie mamy sie czym sugerować, po prostu wiele jest sytuacji, ze ludzie myślą, ze jakaś rasa jest dla nich, a potem pies płaci wysoką cenę za złą ocenę możliwości ludzi.

Posted

Ale czemu wszystkie akity wrzucacie do jednego wora z Tajfunem? Tamta kobieta miała ewidentnie coś z kopułą.
Napisał, że czytają o tej rasie od roku tak? Więc chyba nie są głupkami i mają świadomość z czym się tą rasę "je". Nie jest to łatwy pies to prawda, ale oni mieli już psa. Myślę, że hodowca też wypyta o wszystko nowych właścicieli.

Posted

[quote name='razed_in_black']Jest to ciężki pies do wychowania, ale nie popadajmy w paranoję, nigdy nie będzie się doświadczonym właścicielem jeżeli nie będzie się miała takiego psa... Moja koleżanka wzięła dwie młode Akity na raz i dała radę je wychować jak trzeba, a nie miała nigdy styczności z tą rasą, ba nawet nie miała wcześniej psa...[/QUOTE]

Nie trzeba być "doświadczonym" jeśli nie miało się psa danej rasy ;)
Tylko zwróć uwagę, że jeśli akita zostanie źle wychowany (albo w ogóle :roll:) to taki pies może zrobić dużo większą krzywdę niż np. nie wychowany jamnik. I to tu jest problem!

Posted

Żeby nie było - nie chcę zniechęcać, tylko pytam, czy na pewno wiedzą, co i jak. Nie wrzucam do jednego wora, ale hasło "obejrzałem film" mnie zawsze rozwala, bo sama prostowałam ofiarę 101 dalmatyńczyków. Mam alergię na psy pofilmowe.

Posted

[quote name='Sybel']Żeby nie było - nie chcę zniechęcać, tylko pytam, czy na pewno wiedzą, co i jak. Nie wrzucam do jednego wora, ale hasło "obejrzałem film" mnie zawsze rozwala, bo sama prostowałam ofiarę 101 dalmatyńczyków. Mam alergię na psy pofilmowe.[/QUOTE]
Wiem, bo to samo jest z Marley i Ja i reklama Velvet.
Myślę, że jeszcze przemyślą sprawę czy sobie poradzą z takim psem :)

Posted

Swoją drogą rzut na psy z filmów mnie przeraża, za każdym razem po takich filmach są fale psów rasowych lub w typie rasy, często zupełnie zwichrowanych. Fakt, że chyba z labami najgorzej obecnie, na osiedlu mam ileś tam, większość lata luzem i osobiście cieszę się, ze w tej chwili u siebie psa nie mam, wyprowadzanie psa mojej siostry przez jeden wakacyjny weekend, jak u mnie pomieszkiwał, było traumą, bo choć Kaktus jest serdecznym psem, co chwila był cyrk z jakimś labopodobnym oszołomem puszczonym samopas i koniecznie chcącym Kaktunia zdominować. A że Kaktuń to kompletna pierdoła, ja się musiałam szarpać.

Także jeszcze raz - nie chcę zniechęcić, jeśli Autor wątku jest swiadom, jaka to rasa, jakie ma wymagania, jakie cechy, miał z tymi psami kontakt i nie porywa się z motyką na słońce, to jak najbardziej warto kupić peta po zapoznaniu się z hodowlą. Tak sobie googlałam o wspomnianej hodowli i złych opinii nie ma, a więc jest spora szansa, ze psy będą przyzwoicie zsocjalizowane, nie wiem, jak kwestia pochodzenia i predyspozycji, ale warto poczytać o chorobach genetycznych rasy i sprawdzić, czy tu robią badania.

Posted

CO do psow mielismy rozne psy od kundelka poczawszy a skonczywszy na najwiekrzym amstaffie i wbrew obiegowym opiniam uwazam amstaffy za super psy ( łagodne) nasz byl wesoly nieagresywny niesprawiajacy praktycznie zadnych problemow wiec myslimy ze z akita czy shibu sobie poradzimy

Posted

TTB to troszkę inna bajka (uwielbiam je, a szczególnie ten gigantyczny uśmiech :) ), bo to są psy bojowe, a akita to jednak pies pierwotny. No ale i jedne i drugie są wymagające. Najlepiej by było pogadać z hodowcą, popytać o rady, pójść z nim na kilka spacerów, zeby zobaczyć, jak wygląda takie codzienne życie z tą rasą. Generalnie fajne podejście do zakupu, miło czytać, ze Wam zależy na rodowodzie i jakości psa :)

Posted

[quote name='zimnyx']CO do psow mielismy rozne psy od kundelka poczawszy a skonczywszy na najwiekrzym amstaffie i wbrew obiegowym opiniam uwazam amstaffy za super psy ( łagodne) nasz byl wesoly nieagresywny niesprawiajacy praktycznie zadnych problemow wiec myslimy ze z akita czy shibu sobie poradzimy[/QUOTE]
No to ja Wam życzę abyście znaleźli swojego ukochanego psa i zostali z nami na forum :) miło jest oglądać nowego szczeniaka na forum :)

Posted

[quote name='zimnyx']Dlaczego te rasy hmm moze po obejrzeniu takiego jednego filmu Heciko (niepamietam pisowni) rozmyslania o takiej rasie trwaly juz okolo roku) ale czytalismy na temat tych ras wszystko co sie dalo znalesc w necie i zdecydowalismy ze beda to te rasy( to nie jest decyzja spontaniczna tylko przemyslana) pozatym rozmawialismy z jednym z wlascicieli akurat akity a przez fona powiedziano mi ze maja za dluga siersc i sa niewystawowe hodowla wystawia te psy na allegro maja ladna strone itd hodowla nazywa sie KISS ME&LOVE ME(FCI)[/QUOTE]

witaj, znam tą hodowlę, właściciele prowadzą również hotel dla psów, z którego my korzystaliśmy. z tego co wiem, hodują TYLKO psy z rodowodem zkwp, jeżdżą na wystawy itp. jeśli nie chcesz wystawiać psa, to jak najbardziej możesz kupić szczeniaka niehodowlanego. właściciele to pasjonaci i pomimo duzej ilości psów, lubią to co robią i dają radę. jak masz jakieś wątpliwości, zadzwoń do związku kynologicznego w poznaniu (prawdopodobnie tam jest hodowla zarejestrowana) i zapytaj o to, co cię jeszcze interesuje . życze powodzenia w wyborze szczeniaka!