Jump to content
Dogomania

Szelki czy obroza?  

272 members have voted

1. 1. Szelki czy obroza?

• Szelki
      141
    • Obroza
      133

Recommended Posts

• Replies 147
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 1 month later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
Posted

Zagłosowałm na szeleczki bo na nich w większości wyprowadzam psiaka, chciaż jak nam ostatnio szeleczki się rozleciały to na obróżce też się nam udało wyjść na spacer :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

u nas zdecydowanie szeleczki -wydaja mi sie lepsze dla piechola
poza tym troszkę z musu, bo mój pies ma bardzo szeroką szyje i czym niżej tym szerzej i z obroży łatwo mu sie uwolnić a obroże zaciskowe są jak dla mnie jakieś takie brutalne...

• 2 months later...
Posted

Jagoodkaxd napisał(a):
A czy w szelkach pies bardziej nie ciągnie? bo chce mu sprawić:razz:.. ale musze mieć "pewność" ,że to nie pogorszy naszych spacerów

Wydaje mi się, że to indywidualne. Słyszałam, że niektóre psy w szelkach ciągną gorzej niż w obroży i odwrotnie.
Moja Tosia należy do tych drugich, częściej zakładam jej szelki, żeby oduczyć ją ciągnięcia, potem będziemy zakładać szelki i obroże na zmianę.

Posted

Jagoodkaxd napisał(a):
A jak się sprawdzają te szelki treningowe?

Jeśli to pytanie do mnie, to odpiszę, że nie mam pojęcia, bo moja suczka chodzi w zwykłych, rogzowych guardach ;).

Posted

[quote name='Jagoodkaxd']kurcze.. bo ja taka nieobeznana zawsze były obroże .. zmierzyłam mojego psa w klatce piersiowej i ma 61 cm.. to jaki to jest rozmiar ?:oops:

Zależy jakiej firmy szele chcesz kupić ;). Jeśli rogzy, to najlepiej spytaj w tym wątku:
http://www.dogomania.pl/forum/f1002/obroze-szelki-smycze-vol-1-a-120451/index287.html
bo wymiary rogzów na stronach e-sklepów nie są takie jak w rzeczywistości, a z tego co widzę to mam mniejszego psa i raczej nie mogę doradzić.

Posted

poszukaj na allegro, mój tez ma taniutkie.
Szelki często mają regulację;) i podawany jest wymiar najmniejszy i największy i kup takie, żeby twój sie w tym przedziale mieścił.

Mój w szelkach lepiej chodzi, obroże nie bardzo lubi (od szczeniaka tak ma).
I ciągnie się w szelkach mniej więcej tak samo jak w obroży -chociaż może nawet mniej.

Tylko pies musi się przyzwyczaic do szelek, na początku będzie myślał, że idzie bez smyczy:razz:

Posted

Dla mnie jedno nie może zastępować drugiego ;)
Obroża według mnie jest na spacerek na nogach ogólnie kiedy wymagamy od psa ładnego chodzenia przy nodze.
Szelki wtedy gdy idziemy z psem na rower/rolki ogółem mówiąc wtedy kiedy nie wymagamy od psa chodzenia przy nodze w wręcz przeciwnie chcieli byśmy ze żeby ciągną ;). Ja do szelek również przypinam linkę za śladem ;)

• 2 weeks later...
Posted

Zdecydowanie jestem za szelkami. Na początku jak zobaczyłam owczarka niemieckiego w szelkach myślałam, że pęknę ze śmiechu, ale domyśliłam się dlaczego takim ogromnym psom ludzie kupują szelki. No więc dlatego, że szelki jakby amortyzują psa i `mniej` swobodnie biega niż w obroży; jeżeli kupimy np. Yorkshire Terrierowi Miniaturce obrożę, można łatwo udusić psa. : / Myślę, że szelki do najlepsze rozwiązane dla WSZYSTKICH psów patrząc z każdego punktu widzenia. :))