Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam ;)

Zastanawiałam się gdzie jest temat o wspaniałych retrieverach - Curly Coated? Nie znalazłam go, więc założyłam. Jestem ciekawa wszelkich informacji na temat tej rasy, co dotychczas wiem...

W Polsce są dwa psy tej rasy - wątrobiany pies i czarna suczka z hodowli Z Zawrackiej Grani którą spotkałam na wystawie Międzynarodowej w Łodzi 2007.

CCR to jedyne retrievery które nadają się do stróżowania, wolno dojrzewają.
Sierść jest mimo jej fantazyjności łatwa w pielęgnacji :loveu:

• Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Sunia nie jest z Zawrackiej Grani, a w Zawrackiej Grani ;-) Pochodzi z hodowli Magriss ze Szwecji.
Piesek to Caballus URQUELL.
Znam Owcę (Caddie) osobiście - wspaniały pies, spokojny, do wygłaskania :-) Sierść sprawia naprawdę niesamowite wrażenie. Zresztą - polecam zobaczyć ją z Elą na ringu - świetny duet :-)

Posted

Dorota_Fiszer napisał(a):
Do strozowaniu (jak juz cos) przede wszystkim nadaja sie chesapeaky.

Też mi się tak wydaje. Znając Owieczkę Eli w życiu nie powiedziałabym, że to psisko potrafi kogoś ugryść, albo coś obronić. Ewenie zachwycić tak, że serce staje ;-)

Chociaż, skoro znamy rzucające się goldeny, to dlaczego ma nie być groźnych curly? :diabloti:

Posted

Hehe, też mi się podobają CCR :loveu:
A widziałam i głaskałam je na żywo kilka razy, a pierwszy raz u nas, na zlocie goldenów ;) Piękne psiska :loveu: Ja się z nimi bawiłam , a mój tata naprawiał właścicielom samochód :evil_lol:
Owieczkiiii:loveu::loveu::loveu:

• 2 months later...
Posted

Czy ktoś zna tytuły jakichś książek na temat tej rasy? Chodzi mi głównie o książki o tematyce pochodzenia curly, historii, rozwoju rasy, kształtowania się niej, trochę na temat wyglądu porządnego curly itp. tematy. Nie interesują mnie książki ogólne o tych psach, które mówią tylko jak wychować takiego psa, jak karmić, ile razy dziennie na spacery wychodzić...

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

A ja podsłuchałam na wystawie w Warszawie że planowany jest pierwszy miot :cool3: chyba na następny rok po niemieckim psie, ale tego już nie jestem pewna, mogłam źle dosłyszeć :lol:

• 4 weeks later...
Posted

Tollerka napisał(a):
A ja podsłuchałam na wystawie w Warszawie że planowany jest pierwszy miot :cool3: chyba na następny rok po niemieckim psie, ale tego już nie jestem pewna, mogłam źle dosłyszeć :lol:

witam, witam w tak milym watku ;)
sprostuje tylko, ze nie kryje sunki w przyszlym roku, napewno tez zadnym z wybrancow nie bedzie niemiecki pies ;)
gdybyscie chcieli cos wiedziec, to piszcie i pytajcie ;)
pozdrawiamy curlykowo