Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam posiadam suczke stafika ma okolo 1.5roku i bullteriera 3lata pieski mieszkaja osobno lecz teraz musza zamieszkac razem piesek bul byl wykastrowany 3miesiace temu ... moj problem polega na tym ze gdy biore psy razem na spacer czy do domu pies podgryza stafika nie wiem o co tu chodzi prosze o.pomoc jakas podpowiedz.. ps jesli zamiescilem swoj post w nie odpowienim dziale przepraszam i dziekuje z gory za odpowiedz.

Posted

u mnie też był problem kilka miesięcy po adopcji gdy bullterierka zaczęła stawiać swoje warunki ;)
bulki moją to do siebie że lubią podgryzać tak jak napisała martens opisz dokładnie sytuacje, czy te podgryzania wszczynają bójki?

Posted

Psy nie znaly sie wczesniej bul nie bawil sie nigdy z psami ale nie jest to dnich agresywny nie wraca na nie uwagi wogle jak je biore do domu to jest szal tylko martwi mnie to podgryzanie na spacerach tez idzie i musi ja podgryz bo by nie przezyl a co do suki to tez go.prowokuje do zabawy

Posted

widocznie bulek był słabo socjalizowany z psiakami i nie zna zasad delikatności. Moja też bardzo wulgarnie podgryzała rezydenta. teraz się nieco wyciszyła i pohamowała swoje siekacze ;) Jeżeli to nie denerwuje staffika to nic złego się nie dzieje, ja zwracałam uwagę huknięciem albo klaśnięciem gdy bulka zapominała się bo jedno mocniejsze "gryźnięcie" może wkurzyć psa ;) bulek musi zrozumiec że podgryzanie to tylko delikatne

Posted

Każdego psa staraj się brać na minimum jeden spacer osobno, i pracować nad posłuszeństwem, bawić się, itd. Dopóki podgryzanie jest zabawą, żaden z psów się nadmiernie nie nakręca, i pora na zabawę jest odpowiednia, to ok. Ale jak widzisz że któryś pies się jeży, sztywnieje, nieruchomieje, nieprzyjaźnie się wpatruje - przerywaj takie zachowania. Jak bull na spacerze robi zamęt w szeregu i fika do stafficzki, kiedy macie iść spokojnie, opiernicz go porządnie i nie pozwalaj na takie zachowanie. Tu nie jest dobrym pomysłem zostawianie relacji psów samych sobie.