Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Szczeniak ma 2 miesiące i 3 tygodnie, od wczoraj dopiero wychodzi na dwór, do tej pory miał porozkładane maty higieniczne. Siku w 90% trafiało i trafia na maty, czasem tuż obok, kupka najczęściej na chodniku w przedpokoju. Niestety odkąd daje radę sam wskoczyć na nasze łóżko w sypialni to znajduję tam często kupkę i raz na jakiś czas sika na kołdry. Chętnie też wskakuje na sofę w salonie i tam też chce robić kupę, jako że tam częściej ktoś przebywa to dajemy radę szybko go zdjąć i postawić na macie. Jak sobie z tym poradzić? Na razie staram się nie zostawiać otwartych drzwi do sypialni.

Posted

naucz psa, gdzie można się załatwiać to przestanie robić na łóżko. jak widzisz, ze pies się kręci w kółko, szuka miejsca, właśnie się obudził, jadł/pił, bawił się to wyprowadzaj go na dwór, jak tylko się załatwi to nagradzaj i ciesz się, jakby wykonał super trudną sztuczkę i w ten sposób zwierzątko nauczy się zachowywać czystość.

Posted

Pies wie gdzie może się załatwiać,od tego są maty higieniczne, za każde załatwienie się na nich otrzymuje pochwały i smakołyki. Jak załatwi się gdzie indziej, nie krzyczymy, nie karcimy go, rozumiemy że to bobas jeszcze. Niestety sikania nie sygnalizuje, kupkę owszem -łatwo się zorientować co się święci. Jednym słowem jeszcze trochę cierpliwości. Ja jestem zdziwiona tym załatwianiem się na łózko, bo to nie pierwszy mój piesek i żaden tak nie robił, jednak po rozejrzeniu się po forum stwierdzam, że nie jest w tym odosobniony.