wooke Posted December 31, 2013 Author Posted December 31, 2013 W którym dziale? Trochę już przeglądałem forum to trafiła się taka jedna partia karmy. Chcę znów jej zmienić, bo Platinum, który teraz je ma niby 70% mięsa ale świeżego, więc 30% zostaje w suchej karmie. Z informacji, które znalazłem w sieci na temat TOTW wychodzi na bardzo dobrą karmę, więc nie widzę sensu płacenia 25 zł/kg karmy kiedy za TOTWa zapłacę 17 zł/kg i chyba więcej zawiera mięsa w suchym? Quote
gryf80 Posted December 31, 2013 Posted December 31, 2013 a tu poszukaj odpowiedzi: http://www.dogomania.pl/forum/threads/249317-Taste-of-the-wild Quote
wooke Posted December 31, 2013 Author Posted December 31, 2013 Muszę jej zamówić, jak skończymy Platinum. Quote
wooke Posted January 26, 2014 Author Posted January 26, 2014 Witajcie ponownie :) Mamy na stanie TOTW Sierra Mountain. Czy mogę za jakiś czas podać inną karmę z TOTW'a, czy lepiej trzymać się cały czas Sierra Moutain i nie mieszać psu smaków? Czy pies musi przyzwyczajać się do karmy różnych producentów, czy także przy zmianie na inną karmę tego samego producenta? Quote
gryf80 Posted January 26, 2014 Posted January 26, 2014 w obrębie tego samego producenta generalnie nie musi miec okresu przejściowego,ale wiadomo-każdy pies jest inny i moze nawet w obrebie takich karm zareagowac np.wymiotami i/lub biegunka.pies nie musi jesc ciągle tych samych smaków,moje przynajmniej maja urozmaicenia Quote
wooke Posted January 26, 2014 Author Posted January 26, 2014 Czyli przykładowo mogę co pół roku zmieniać smak TOTW'a i nie powinno wpłynąć to negatywnie na żołądek bądź przyswojenie karmy? Quote
gryf80 Posted January 26, 2014 Posted January 26, 2014 no,nie powinno.ale jak pisałam wyzej-każdy pies reaguje na zmiane inaczej Quote
wooke Posted January 27, 2014 Author Posted January 27, 2014 Czyli podsumowując. Zmiana smaków karmy jednego producenta jest taka sama jak zmiana karmy na produkt innego producenta? W takim razie jeśli nie jesteśmy zmuszeni na zmianę pokarmu to lepiej tego nie robić i trzymać psa na jednej karmie cały czas? Czy pies nie potrzebuje czasem zmiany smaku? Quote
Martens Posted January 27, 2014 Posted January 27, 2014 Smaku może nie, ale każda karma ma określoną zawartość i proporcje składników odżywczych, i każdy pies ma również określone indywidualne zapotrzebowanie na poszczególne składniki. Nie są to duże różnice, ale jeśli karmimy psa latami tą samą karmą i tym samym jej smakiem, ryzyko zrobienia niedoborów/nadmiaru jakiegoś składnika pokarmowego jest większe, niż kiedy zmieniamy firmy i/lub smaki, i pozwalamy tym brakom i nadmiarom naturalnie się wyrównywać. Każda monodieta niesie za sobą takie ryzyko, bo organizm owszem, może regulować pobieranie większości składników z pokarmu, ale w ograniczonym stopniu. Tak więc pomijając jakieś skrajne sytuacje psów z wybitnie wrażliwym układem pokarmowym czy silnych alergików, zmieniałabym smaki, a najlepiej i firmy. Quote
wooke Posted January 27, 2014 Author Posted January 27, 2014 Czyli załóżmy, że co roku można wprowadzić nową karmę? Z tego wybrać ze trzy firmy i ich pokarm podawać zamiennie. Quote
Martens Posted January 27, 2014 Posted January 27, 2014 Ja zazwyczaj zmieniałam co 1-3 worki ;) zależy jak karma smakuje i służy. Jak jest taka sobie, pies średnio chce jeść, szybko mu się nudzi to po worku zmiana. Jak pies wcina ze smakiem, super wygląda to 2-3 worki i dopiero zmiana. Ale tu nie ma ścisłych reguł ;) no i zależy jakiej wielkości pies, bo dla chihuahuy te 3 worki to byłyby ze 3 lata :D u mnie worek = mniej więcej 2 miesiące na psa. Quote
wooke Posted January 27, 2014 Author Posted January 27, 2014 Mój psiak wcina ok. 3 kg karmy miesięcznie. Więc zanim przyzwyczi się do jakiejś karmy to trochę kg zużyjemy. Quote
barbarasz49 Posted January 27, 2014 Posted January 27, 2014 Moim zdanie należy psu od czasu do czasu zmienić karmę żeby mu trochę żarcie urozmaicić,a czasami jest tak że inna karma zawiera wartościowy składnik,którego akurat nie było w tej którą stale dostawał. Ale z tym wiąże się ryzyko,że pies nie zaakceptuje nowej karmy i będzie to daremnie wyrzucona kasa.Dlatego uważam,że najlepiej jak jest możliwość, zacząć od podawania mu próbek,a jak nie można ich dostać to kupić jak najmniejsze opakowanie nowej karmy. Quote
wooke Posted January 27, 2014 Author Posted January 27, 2014 Poszecie o urozmaiceniu. Na forum ktoś, gdzieś napisał, że psom nie potrzeba utozmaicać jedzenia tak jak ludziom. Jak pies jest przyzwyczajony do jednej karmy to trzymać się tylko tej jednej. Lepiej chyba czasem zmienić żeby pies jadł chętnie suchą karmę, żeby ta jedna nie przejadła się mu. Ale chciałbym też zaoszczędzić zwierzęciu dolegliwości żołądkowych związanych z częstymi zmianami pokarmu. Quote
Martens Posted January 27, 2014 Posted January 27, 2014 [quote name='wooke']Na forum ktoś, gdzieś napisał, że psom nie potrzeba utozmaicać jedzenia tak jak ludziom. Jak pies jest przyzwyczajony do jednej karmy to trzymać się tylko tej jednej. Lepiej chyba czasem zmienić żeby pies jadł chętnie suchą karmę, żeby ta jedna nie przejadła się mu. Ale chciałbym też zaoszczędzić zwierzęciu dolegliwości żołądkowych związanych z częstymi zmianami pokarmu.[/QUOTE] Szczerze - jeśli pies ma wielkie sensacje przy zmianie karmy, większe niż kilka dni bąków, to w jego przewodzie pokarmowym coś nie gra. A teoria, że psom (czy ludziom) nie należy urozmaicać pożywienia, to wytwór producentów karm, którym jest bardzo na rękę, żeby konsument wierzył, że całe życie pies może jechać na jednej karmie, oczywiście ich najlepszej firmy. Wychwalanie monodiety przeczy podstawowej wiedzy z dziedziny dietetyki zarówno zwierzęcej, jak i ludzkiej. W urozmaicaniu diety w przypadku psa nie chodzi o smak (co u ludzi jest już istotnym czynnikiem) - chodzi o wyrównywanie braków i nadmiarów składników odżywczych, w tym makro i mikroelementów, które w każdym pożywieniu, w tym również karmach różnych marek, występują w nieco innej formie i proporcjach. Chodzi też o zapobieganie wyjaławianiu przewodu pokarmowego - lata monodiety często kończą się tym, że pies nie jest w stanie strawić nic poza tym podawanym latami pokarmem i np. kradzież kanapki kończy się 3 dniami sraki i kroplówką. Jak to jest objaw zdrowia to ja wysiadam ;) Quote
wooke Posted January 27, 2014 Author Posted January 27, 2014 Zgadza się z Tobą. Nie zauważyłem żeby mój pies źle reagował na zmianę karmy. Niedługo spróbuję tego eksperymentu to będę wiedział czy służy mu taka zmiana czy źle na niego wpływa. Tylko jeszcze ranking dobrych karm bezzbożowych i możemy działać. Quote
barbarasz49 Posted January 27, 2014 Posted January 27, 2014 Też jestem zdania,że jak pies jest przyzwyczajony do suchej karmy to na pewno zmiana mu nie zaszkodzi,ewentualnie może tylko trochę pokaprysić nad nową.ale to nie wpłynie na stan jego zdrowia. Teraz wchodzi na rynek tyle dobrych bez zbożowych i mających coraz lepsze składniki karm ,że jest w czym wybierać i troszkę zmienić pieskowi menu! Quote
Recommended Posts