Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Już zrobił mi się mętlik w głowie. Jednak zostanę przy Joserze. Ewentualnie później będę powoli próbował wprowadzić jakieś inne karmy. Dziękuję za pomoc, dzięki Wam jestem bogatszy o wiedzę z dziedziny karm.

Posted

Najlepiej jak w karmie na początku jest mięso, gorzej jak na początku jest mięsna mączka (lub innymi słowy napisane suszone mięso, dehydratyzowane etc). A najgorzej jak na początku są produkty roślinne.

Ja osobiście Josery nigdy bym psu nie dała, ze względu na kukurydze która najczęściej przez producenta jest rozbijana na dwie pozycje takie jak mączka kukurydziana i kukurydza. Wiec za pewne to ten produkt stanowi większość w tej karmie...

Posted

Czytałem, że najlepiej jak w karmie jest mączka albo suszone mięso, bo jest w większej ilości niż mięso świeże. Mięso świeże po odparowaniu zmniejsza swoją objętość o ok. 80%. Już sam nie wiem co myśleć na ten temat.
Czy 30% mięsa w For Friends to więcej czy mniej niż 30% mączki drobiowej w Joserze?

Posted

Na obecną chwilę z moim psem jest tak, że nie chce jeść tej suchej karmy. Sam już nie wiem czy szukać dalej jakiejś kamy czy kupować jej puszki, bo już nie mam do niej siły.

Posted

Nie wiem jaki duży jest Twój pies,ale w miarę dobre puszki to Cie drogo wyjdą. Ja bardzo długo próbowałam suchych karm,które moja labka zaakceptuje,już myślałam,że się poddam i będę jej gotować,ale raz nagotowałam gar żarcia i ta małpa mi też nie chciała jeść,aż żarcie skwasniało. To znowu wróciłam do poszukiwań suchej karmy i na począek nawet zaczęła żreć Bewi-dog,po miesiącu znowu zaczęła wydziwiać no to dawałam jej Koebersa było to samo.Wreszcie z Lupo-sana dostałam próbki Marcus Muhle, te pochłonęła natychmiast i od ponad 1,5 roku wcina ze smakiem,ale też miewa humory i czasami robi sobie np.dzień przerwy i nie żre. To dla urozmaicenie dokładam jej do suchej karmy mokrą m.in animondę gran carno, naturediet, bozitę, rocco oczywiście na zmianę. Ale niestety to nie są tanie karmy i np.karmienie dużego psa samą mokrą karmą kosztowałoby miesięcznie bardzo drogo.Może jednak spróbuj dopasować pieskowi suchą karmę,ewentualnie dodając trochę puszkowej.

Posted

[quote name='wooke']Na obecną chwilę z moim psem jest tak, że nie chce jeść tej suchej karmy. Sam już nie wiem czy szukać dalej jakiejś kamy czy kupować jej puszki, bo już nie mam do niej siły.[/QUOTE]

A nie mógłbyś zacząć psu dawać jedzenia gotowanego? Mięso z warzywami? Psy bardzo często instynktownie nie chcą suchej karmy bo im to na zdrowie nie wychodzi, nie jest to naturalne dla nich jedzenie . Warto posłuchać psiego instynktu zamiast szukać całe życie suchej karmy i ruinować psu zdrowie...

Posted

Kiedy musiała mieć dietę dostawała gotowanego kurczaka z ryżem i marchewką. Jadła tak 3 dni i później ani rusz. Dwa dni nie poruszyła i musiałem jej dawać Josere Festival. Ale z tego co zauważyłem to swędzi ją skóra po niej jak i po nowej Joserze Miniwell. Muszę więc znów szukać. Może spróbuję teraz Platinum Natural jagnięciny z ryżem. Karma sama w sobie ponoć miękka, więc nie będzie trzeba robić zalewajki. Sam już nie wiem co jej dawać. Już drugi dzień nie je nic, tylko przy stole żebrze, ale i tak nic nie dostaje. Jedyne na co się rzuca to na mokrą Animondę, którą zjada w mgnieniu oka.

Posted

Ja chyba zwariuję z tym psem. Zaniosłem ją do miski z suchym - wróciła z powrotem do pokoju. Wyrzuciłem to. Włożyłem pół puszki Animondy. Znów ją przyniosłem. I jaki efekt? Tak to jadła, że aż się trzęsła, miska z gumowym spodem jeździła po płytkach. I teraz bądźcie mądrzy i powiedzcie mi co ja mam jej dawać jeść.
jutro zapytam o próbki Platinuma, może tę karmę będzie chciała jeść skoro jest już mokra i ma 70% mięsa.
A oceńcie takie jedzenie.. Dawać jej puszkę, a do tego mięsa dodawać jej gotowane ziemniaki, marchewkę, groch, ryż.

Posted

Ale w tej puszce jest znikoma ilość mięsa i tak... i jeszcze chcesz tam dodawać tego czego pies nie jada i nie trawi?
Błąd... widzę, ze sam wychowujesz niejadka. Miskę stawiasz i wołąsz psa. Po 15 minutach miskę zabierasz i pozamiatane do następnej pory posiłku. Twardo i z kamiennym sercem.

Posted

Dostaje po prostu miskę i ma to zjeść. Przecież nie będę stał nad nią i jej prosił żeby zjadła. A dzisiaj jej dałem puszkę, bo od wczoraj nic nie jadła.

Posted

Wooke zapamiętaj jedna zasadę "przy pełnej misce żaden pies nie zdechł",nałóż karmę do miski i zostaw,wcześniej czy później się z nią przeprosi,głód ja zmusi. Dobrą metodą jest też postawić żarcie na 20 minut nie jesz ok,chowasz michę i za jakieś parę godzin znowu postawić nie je znowu zabrać miskę.Nie możesz się nad nią rozczulać,bo pies to dobry psycholog i świetnie Cię wyczuwa. Ja jestem zwolenniczką suchych karm z małą domieszką puszkowych,bo przerabiałam już wszystkie formy karmienia na moich psach,ale ta moim zdaniem jest najwygodniejsza i zapewnia psu wszystkie składniki niezbędne dla zdrowia.
Zwłaszcza w dzisiejszych czasach wybór karm jest bardzo wielki i to karm doskonałej jakości,czego kiedyś niestety nie było. No chyba że dysponujesz duża ilością czasu i będziesz się bawił w przygotowywanie psu żarcia, z przepisem w ręku jakie witaminy i suplementy trzeba pieskowi jeszcze podawać.

Posted

Takim postępowaniem UCZYSZ psa, żeby wybrzydzał. Pies musiałby być bezdennie głupi, gdyby żarł suche bobki, których nie lubi, wiedząc że jak nie zje, to dostanie co innego.

Jak pies nie jest chory, stary czy wyraźnie chudy, to bierze się go na przetrzymanie i tyle, a nie co 3 dni zmienia menu.

Posted

Tylko, że ona dostaje rano i stoi to cały dzień, ale wieczorem raczej już ta karma się nie nadaje skoro jest namoczona (dlaczego namoczona? czytaj wyżej). A mnie nie stać na to żeby wyrzucać do kosza karmę za 100 złotych. Wiem, że ze smakiem jadła J Festivala. Ale po niej miała uczulenie. Muszę szukać czegoś bez kurczaka. Zostawmy kwestię wychowania a zajmijmy się żywieniem. Przez całe swoje życie jadła codziennie puszki. Dopiero od prawie roku próbuję ją przestawić na suche, co jest ciężką rzeczą, dlatego ona tak wybrzydza. Być może po 10 latach, nie jest ona w stanie przyzwyczaić się do suchej karmy.

Posted

Ale to się łączy niestety. Pies nie może mieć miski non stop dostępnej. Sam doprowadziłeś do stanu obecnego. Miska zostaje psu podana i jest zabierana. I nie ma tak że stoi. Jak nie zjadła to nie dostaje do następnego dnia. Jak nie zje następnego dnia to głoduje kolejny dzień. I tak do skutku. Zapewniam cię, że głodówka psa nie zabija. Nawet gdy trwa tydzień. W obecnej chwili zbierasz żniwo swojego postępowania . I nie ma sensu szukać następnej i kolejnej karmy. Z kazdym żarciem - suchym, czy gotowanym czy surowym będzie dokładnie tak samo. I powiem więcej - problem będzie się pogłębiać.
Zęby w złym stanie też nie są żadnym tłumaczeniem. Trzeba iść do weta i je oczyścić a potem pilnować ich czystości. Samo się nie zrobi.
Niestety ze znanych mi diet antykamieniowych efektywny jest tylko i wyłącznie Barf. Nawet przy istniejącym dużym kamieniu znacznie go redukuje.

Posted

Chłopie weź psa na przetrzymanie,tak jak pisałam rób z michą i wcześniej czy później pęknie.Jak pisze Martens jak jest zdrowy to ma żreć to co mu dasz,on wie że zawsze się nad nim zlitujesz i w końcu dasz mu to co on chce,nawet dziecku się na takie coś nie pozwala. Jak porządnie zgłodnieje zje wszystko co Ty mu dasz, a nie to co on będzie chciał. Animonda jest ok tylko ile Cię te puszki kosztują miesięcznie,bo jak mi wiadomo nie są tanie, chyba że gdzieś z promocji.

Posted

Najtaniej i tak mnie wyniosą jakieś 120 zł miesięcznie, ale podobno nie można samego mięsa podawać psu. I tak nie dostanie samej puszki, bo zbankrutuje. Sprawdzę jeszcze tego Platinuma, wtedy będzie mogła jeść ją bez moczenia i dodawania mokrego. W takim przypadku mogę jej kupować droższą karmę. Piszecie o zabieraniu miski. Mi nie chodzi o to, że ona nie zje. Tylko o to, że ja jej włożę i wieczorem muszę wyrzucić, bo na drugi dzień to nie będzie się dla niej nadawało do zjedzenia. Czy ta karma ma z miską stać w lodówce? W szafce nie popsuje się jak jej rano zabiorę a wieczorem wstawię? Dodam, że obecnie jest to karma rozmaczana z dodatkiem mokrej.

• 3 weeks later...
Posted

Witajcie po krótkiej przerwie.
Obecnie zatrzymaliśmy się na Platinumie z jagnięciną, bo zauważyłem, że jest uczulenie na kurczaka. Zużyliśmy 1.5 kg karmy, przez trochę ponad dwa tygodnie. Widzę, że kupki są trochę sporawe, mam nadzieję, że zmieni się to, bo mamy 5 kg worek na dwa miesiące.
Ale chciałem się Was zapytać czy można, w sumie to można, tylko czy pies chciałby jeść. Do rzeczy. Chodzi mi o mielenie suchej karmy i ewentualnie dodanie trochę wody żeby się związało i wyszła taka papka, bo zauważyłem, że pękł jej ząb z tyłu. Chociaż Platinum jest sam w sobie niezbyt twardy, ale chciałbym jeszcze trochę jej pomóc.

Posted

[quote name='wooke']
Ale chciałem się Was zapytać czy można, w sumie to można, tylko czy pies chciałby jeść. Do rzeczy. Chodzi mi o mielenie suchej karmy i ewentualnie dodanie trochę wody żeby się związało i wyszła taka papka, bo zauważyłem, że pękł jej ząb z tyłu. Chociaż Platinum jest sam w sobie niezbyt twardy, ale chciałbym jeszcze trochę jej pomóc.[/QUOTE]
nie musisz mielić, samo zalanie karmy wystarczy, zalej lekko ciepłą wodą i odstaw na na jakieś 15 minut

Posted

Zawsze tak robiłem z suchą, ale w tej producent nie zaleca zalewania karmy. Nie próbowałem, ale może nie namięknie, bo ona jest tak jakby gumowa.

Posted

W większości suchych karm producent nie zaleca ich zalewać, bo robi się twardniejąca po jakimś czasie papa,którą nie każdy pies chce jeść. No chyba że jest to josera festival,tu zalewanie jest zalecane bo podobno robi się dobry sos. Moja suka niestety nie gustuje w joserze w ogóle. W zasadzie to pies powinien gryźć suchą karmę podobnie jak gryzie kości,no chyba że ma problem z zębami. A jeżeli pies bardzo marudzi nad suchą karmą to zawsze można mu dodać niedużą ilość dobrej mokrej,mięsnej karmy i wtedy większość psów pochłania tak przygotowany posiłek.

Posted

Chciałbym Was zapytać o karmę Taste Of The Wild. W ubiegłym roku była informacja, że karma została skażona salmonellą. Jak jest w obecnej chwili, czy nie było już innych przypadków? Można ją z powodzeniem kupować?