wooke Posted November 19, 2013 Posted November 19, 2013 Stoję przed wyborem suchej karmy dla swojego psa. Jest to 10 letnia suczka małej rasy. Przeanalizowałem wszelkie karmy, naczytałem się o nich opinii i nie wiem którą wybrać. W oko wpadły mi te: • Nutram Adult Dog Sensitive Skin, Coat & Stomach • Nutram Adult Lamb & Rice • Animonda GranCarno Adult Która z tych karm byłaby lepsza? W Nutram występują jakieś składniki, które mogą wywoływać alergię. Szukam takiej, która nie będzie miała dużej ilości białka i tłuszczu. Quote
gryf80 Posted November 20, 2013 Posted November 20, 2013 może wybierz coś z dopiskiem senior ,nie adult Quote
Whisky1 Posted November 20, 2013 Posted November 20, 2013 gryf80 napisał(a):może wybierz coś z dopiskiem senior ,nie adult dokładnie. Pies powyżej 8 lat powinien jeść karme z dopiskiem senior lub ageing np +8, +12 - są różne. I wtedy masz zbilansowane i dostosowane do wieku proporcje białek tłuszczy i witamin. Karmy wypisane są dobrych marek, poszukaj dopisku senior :) Quote
wooke Posted November 20, 2013 Author Posted November 20, 2013 Piszecie, że karmy są dobrych marek. Nutram napewno, ale czy Animonda także? Czy Animonda jest lepszą karmą niż Josera? Quote
a_niusia Posted November 21, 2013 Posted November 21, 2013 aktywny, zdrowy pies w wieku 8 lat wcale nie musi jesc karmy z dopiskiem senior. w ogole przez cale zycie nie musi takiej karmy jesc. ja np. karmie moje psy wolfsblutem i tam nawet nie ma karmy senior w ofercie. ciekawe dlaczego:)))))) Quote
wooke Posted November 21, 2013 Author Posted November 21, 2013 Właśnie się dowiedziałem tego żeby nie podawać seniora, bo nie ma takiej potrzeby. Tylko napiszecie mi jeszcze czy Animonda jest karmą dobrej jakości czy lepiej ją odpuścić? Quote
Cockermaniaczka Posted November 21, 2013 Posted November 21, 2013 jest ok... Nutramy chyba nie dokladnie analizowales skoro to same zbozowe ;) Quote
a_niusia Posted November 21, 2013 Posted November 21, 2013 wooke napisał(a):Właśnie się dowiedziałem tego żeby nie podawać seniora, bo nie ma takiej potrzeby. Tylko napiszecie mi jeszcze czy Animonda jest karmą dobrej jakości czy lepiej ją odpuścić? ale co? puszka? taka puszka to nie jest dla psa zbilansowany posilek. Quote
wooke Posted November 21, 2013 Author Posted November 21, 2013 Cockermaniaczka napisał(a):jest ok... Nutramy chyba nie dokladnie analizowales skoro to same zbozowe ;) Patrzyłem właśnie, że jest w niej dużo zboża, ale myślałem że jest bardzo dobrą karmą skoro jest taka droga. Czyli lepiej tę Animondę podawać - suchą, niż Nutrama i Joserę? Quote
gryf80 Posted November 21, 2013 Posted November 21, 2013 moze wpierw spróbuj kupic małe paczki i sprawdz która psu smakuje.bo moze się okazac że wydasz pieniązki na karme polecaną a pies się wypnie na nia.. Quote
wooke Posted November 21, 2013 Author Posted November 21, 2013 Zamówiłem właśnie dwie próbki Nutram i jeszcze muszę spróbować Animondy. Teraz je RC Hepatica i muszę czegoś poszukać żeby już nie wracać do Josery. Quote
Bandyta Posted November 21, 2013 Posted November 21, 2013 Moim psom Josera festival bardzo smakowała. I wyglądały po niej świetnie. Dodam, że jeden z psów ma zewnątrzwydzielniczą niewydolność trzustki. Przy małym starszym psie zwróć uwagę na wielkość granulek. I żeby nie miała problemu z ich gryzieniem. Quote
Whisky1 Posted November 21, 2013 Posted November 21, 2013 wooke napisał(a):Właśnie się dowiedziałem tego żeby nie podawać seniora, bo nie ma takiej potrzeby. Tylko napiszecie mi jeszcze czy Animonda jest karmą dobrej jakości czy lepiej ją odpuścić? A kto Ci tak powiedział? ta sama osoba co pedigree sprzedaje? Dla 10 letniego psa należy karma senior , ageing lub/i może być light gdyż w niektórych firmach masz napisane senior/light. I tak jak piszą, kup małe opakowanie by sprawdzić czy będzie smakował psiakowi..i pasował :) edit: aaa..i wszystkie karmy które wymieniłeś będą lepsze niż pedigree Quote
a_niusia Posted November 21, 2013 Posted November 21, 2013 10 letni pies nie powinien dostawac karmy light. karma light to jest wielka sciema i wlasciwie zaden pies nie powinien jej dostawac. Quote
Whisky1 Posted November 21, 2013 Posted November 21, 2013 a_niusia napisał(a):10 letni pies nie powinien dostawac karmy light. karma light to jest wielka sciema i wlasciwie zaden pies nie powinien jej dostawac. jasne Ty na każdym wątku i w każdym temacie wiesz lepiej, i pewnie każdy to potwierdzi :cool3: Quote
a_niusia Posted November 21, 2013 Posted November 21, 2013 Whisky1 napisał(a):jasne Ty na każdym wątku i w każdym temacie wiesz lepiej, i pewnie każdy to potwierdzi :cool3: no na pewno lepiej niz ty:))) dlaczego uwazasz, ze zdrowy osmio- czy dziesiecioletni pies nagle powinien przejsc na karme light, kiedy karmy najlepsze skladowo to sa zwykle karmy typu all stages? dopiero niedawno taste of the wild czy wolfsblut wypuscil karme dla szczeniat, a i ta jesli porowna sie sklady to szybko mozna dosc do wniosku, ze byl to tylkochwyt marketingowy. jesli zas ktos chce odchudzic psa, to nie karmi go karma typu light, ale zmniejsza porcje zwyklej karmy oraz zwieksza ruch. Quote
Whisky1 Posted November 21, 2013 Posted November 21, 2013 a_niusia napisał(a):no na pewno lepiej niz ty:))) dlaczego uwazasz, ze zdrowy osmio- czy dziesiecioletni pies nagle powinien przejsc na karme light, kiedy karmy najlepsze skladowo to sa zwykle karmy typu all stages? dopiero niedawno taste of the wild czy wolfsblut wypuscil karme dla szczeniat, a i ta jesli porowna sie sklady to szybko mozna dosc do wniosku, ze byl to tylkochwyt marketingowy. jesli zas ktos chce odchudzic psa, to nie karmi go karma typu light, ale zmniejsza porcje zwyklej karmy oraz zwieksza ruch. ....dlatego że od lat już te karmy sprzedaje :) Pozdrawiam Quote
a_niusia Posted November 21, 2013 Posted November 21, 2013 lol:)))))))))) no i co z tego, ze te karmy sprzedajesz?:))))) to zwieksza twoja wiedze o psach, ich potrzebach pokarmowych i fizjologii? niestety...NIE:)) Quote
gryf80 Posted November 21, 2013 Posted November 21, 2013 dziewczyny dajcie spokój,nie kłóćcie się.szkoda zdrowia-wookie chyba juz wybrał Quote
wooke Posted November 21, 2013 Author Posted November 21, 2013 Ale wątek się rozkręcił. Nie ma potrzeby kłócenia się. Każdy poleci karmę, która smakuje jego psu. Ja od kilku miesięcy dawałem Joserę Festivala i psina ją bardzo chętnie jadła. Teraz chcę jej zmienić karmę na coś lepszego. Dlatego ciągle szukam czegoś dobrego i pytam Was, bo zawsze dobrze mieć kilka opinii na jakiś temat. Jeśli nie podejdzie jej Animonda będę szukał dalej. A co do seniora to rozmawiałem z kimś w Nutram i powiedziano mi, że 10 letni pies to jeszcze nie staruszek, bo ponoć małe psy starzeją się później niż psy dużych ras. Zamówiłem jej dwie próbki Nutram, ale jednak nie będę jej kupował do jedzenia, bo jednak jest to droga karma a mówicie, że nie jest zbyt dobra, bo ma dużo zbóż. Chociaż można to samemu stwierdzić po wczytaniu się w jej skład. Mam jeszcze trzy tygodnie na znalezienie czegoś odpowiedniego więc będę dalej pytał Was o jakość danej karmy. I dziękuję za zwrócenie uwagi na Nutram. Quote
Delph Posted November 21, 2013 Posted November 21, 2013 Kłócicie się, a obie macie rację :eviltong: Ja swoje staruszki trzymam na karmach adult, chociażby ze względu na to, że mimo wieku są to energiczne psiaki i nic im nie dolega, a skład karm senior najczęściej ma niższą zawartość tłuszczu i białka - kosztem zmniejszenia zawartości mięsa. Tylko że wooke ma psa chorego, z problemami z wątrobą (pisał w innym wątku), dlatego w pierwszym poście zaznaczył: [quote name='wooke']Szukam takiej, która nie będzie miała dużej ilości białka i tłuszczu. W takim przypadku jak najbardziej trzeba rozglądać się za karmą typu senior lub light, wsadzenie psa na wysokobiałkową bezzbożówkę, tym bardziej jeśli do tej pory jej nie jadł, może mu zaszkodzić. Quote
a_niusia Posted November 21, 2013 Posted November 21, 2013 w takim przypadku trzeba znalezc producenta, ktory ma fajna serie niskobialkowa. albo przejc na karme weterynaryjna. Quote
Delph Posted November 21, 2013 Posted November 21, 2013 Przecież wooke wyraźnie pisze, że pies teraz jest na weterynaryjnym Hepaticu. I szuka jakiejś bytówki, na którą może przejść po zakończeniu kuracji. Quote
Delph Posted November 21, 2013 Posted November 21, 2013 W tym. Post #12 ;) wooke napisał(a):(...) Teraz je RC Hepatica i muszę czegoś poszukać żeby już nie wracać do Josery. Quote
Recommended Posts