Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ponieważ Fundacja Kocia Dolina dostała dziś wiadomość o Misiu, zakładam mu wątek z nadzieją, że może ktoś pokocha tego ślicznego psiaka.

Oto fragment listu, który otrzymałyśmy:

"...Misiu został zbadany i zaszczepiony kompletem szczepień przez panią J.Michnę. Ma swoją książeczkę zdrowia. Niestety jego dalszy pobyt na osiedlu był niemożliwy. Misiu stał się obiektem ataków "dobrych ludzi" i ich psów. Zaczął szczekać w obronie własnej więc był postrzegany jako zagrożenie. Był dokarmiany przez trzy czy cztery dobre "ciocie" z osiedla, w tym przez moją mamę. Mimo wielkiej ostrożności i nieufności wobec ludzi, był jednocześnie bardzo lojalny wobec swoich "cioć".
Kiedy siadałyśmy na ławce aby mu zapewnić towarzystwo i dać namiastkę bezpieczeństwa, on szczekał na każdego, kto się do nas zbliżył.
Kiedy moja mama wychodziła na spacer ze swoją sunią i pozostawiała ją przy osiedlowym sklepie, Misiu zawsze siedział i pilnował Kropki. Bardzo chciał być użyteczny. Zawsze odprowadzał mamę i pozostałe "ciocie" pod drzwi i smutno patrzył kiedy drzwi się zamykały. Bałyśmy się jednak o jego bezpieczeństwo i postanowiłyśmy CZASOWO oddać go do schroniska. Mama założyła mu wcześniej obrożę, którą dostał ode mnie w prezencie aby nie wyglądał jak pies niczyj. Misiu pozwolił zapiąć sobie smycz i odprowadzić do samochodu ze schroniska. Odwiedzam go prawie codziennie i wożę mu smakołyki ale podaję je przez pracowników schroniska. Nie chcę go przyzwyczajać do siebie, bo wierzę, że znajdzie dom. Misiu obraził się na moją mamę za to, że oddała go schroniska, nie podszedł do niej kiedy go odwiedziła ale schował się w najdalszy kąt budy. Jest bezgranicznie smutny i zawiedziony. Prawie nie wychodzi z budy. Z powodu tego swojego smutku i strachu dostał oddzielny kojec, własną budkę i miskę. Ale on tak się boi tego schroniskowego zgiełku i tak tęskni za domem
Ja nie mogę go wziąc do siebie bo mam już psa ze schroniska, podobnie jak moja mama i moja najbliższa rodzina. Adoptowaliśmy już cztery psy.
Ale Misiu rozpaczliwie potrzebuje KOGOŚ swojego, najlepiej pani, wiek bez znaczenia (boi się mężczyzn, chyba nie bez powodu). Ale w obronie pani pokona ten lęk (widziałam to na własnym przykładzie). Jest naprawdę lojalnym przyjacielem ale trzeba dać mu czas aby mógł pokonać strach i i złe wspomnienia i zaufać jeszcze raz.
Misiu ma około trzech lat, jest mieszańcem trochę mniejszym od wilka ale dużym i pięknym psem. Obecnie przebywa w schronisku w Inowrocławiu. Gdyby ktoś chciał dać mu dom albo kawałeczek podwórka i budę mogę posłużyć środkiem transportu.

Gdyby ktoś chciał skontaktować się ze mną, oto dane:
Jolanta Domagała, tel. ... [telefon podam na pw - reddie]"

A oto Misiu

No i Misiu oczywiście szuka. Najlepszego domku na świecie. A taki na pewno gdzieś jest.

Posted

Niech czeka jak najkrócej... Pani Jolanta wprawdzie robi wszystko, żeby Misiu czuł się w schronisku dobrze, odwiedza go często, przynosi mu smakołyki i nie pozwala mu zwątpić. Ale życie w schronie... co to za życie. Żeby tylko nie zgasła w nim nadzieja. Hop, Misiu!

Posted

Misiu, cały czas Kocia Dolina i wiele dobrych dużych myślą o Tobie i starają się. Trzymaj sie tam. Nie jesteś sam, nawet jeśli właśnie tak Ci sie wydaje.

Posted

Misiu jest odwiedzany dwa razy w tygodniu przez panią, która zgłosiła sie do nas. Ma przynoszone dla siebie i swoich kumpli torby smakołyków. Jednak co domek, to domek...

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Posted

Dobre wieści :) Miś opuścił schronisko. Rozpoczął życie psa stróżującego. Warunki, w jakich teraz żyje są bardzo dobre i nareszcie Miś ma swoje miejsce na ziemi, własną ciepłą budę i zawsze pełną miskę. Więcej szczegółów zna Igulec, może coś dopisze :)