madorob Posted November 15, 2013 Posted November 15, 2013 (edited) Niedawno wprowadziłam się do domu. Dwa domy dalej mieszka piesek którego widzę przez okno. Jest w maleńkim boksie, jakiś metr na dwa metry, może metr na metr. Jest to mały piesek (tzn. dorosły ale jakiejś "małej" rasy). Piesek chodzi w tę i z powrotem, non stop, codziennie od rana tak chodzi, bez przerw. Chyba zwariował albo coś. Przestrzeń tego boksu jest tak mała, że pies dużej rady w ogóle by tam nie mógł chodzić. Kąt boksu zasłaniają mi krzaczki, ale wydaje mi się, że pies nie ma budy. Dziś była u mnie znajoma, której nawet nic o psie nie mówiłam, ona sama patrzyła przez okno i powiedziała "tamten pies sfiksował! zobacz jak on chodzi". Podeszłyśmy blisko płotu, przyglądałyśmy się, naszym zdaniem nie ma tam budy ani misek z jedzeniem (choć piesek na pewno dostaje jeść, bo nie jest jakiś wychudzony). Nie znam tych ludzi, więc nie chcę się z nimi wdawać w wojny. Dodam, że mieszkają w wielkim, eleganckim 2-piętrowym domu - o ile to ma jakieś znaczenie. Psa w ogóle z ulicy nie widać, bo zasłania go ich wielki dom, dopiero z ogródków wokół, np. właśnie z mojego. Zadzwoniłam dziś rano pod numer interwencyjny z brodnickiego schroniska (mieszkam w Brodnicy), ale tam mi powiedziano, że mogą to sprawdzić dopiero w poniedziałek... Trochę długo. :( W nocy zamierzam poświecić latarką, żeby sprawdzić czy pies został wypuszczony, ale jestem pewna, że nie wypuszczają go, bo nie zachowywałby się tak. Sytuację obserwuję już od jakiegoś czasu. Ale ten pies od lat mógł być w tej klatce. Właściwie skoro to zgłosiłam to nie musiałabym już tu pisać, ale chcę wiedzieć co o tym sądzicie. Czy uważacie że reakcja z interwencji jest długa? Czy może być tak, że właściciele nakłamią (że wypuszczają psa) i nic się nie zmieni? Ściska mnie już w gardle, on tak strasznie wygląda, chodzi jak nakręcony, nie reaguje na wołanie... Naprawdę widać, że on oszalał. Edited November 15, 2013 by madorob Quote
kamos Posted November 15, 2013 Posted November 15, 2013 Brawa za szybką reakcję. W takiej sytuacji zawsze należy działac bo obojętnośc jest przyzwoleniem na krzywdę i tym samym współodpowiadamy za ten stan rzeczy.Parę lat temu widząc psa na zbyt krótkim łańcuchu powiadomiłam telefonicznie, póżniej listownie pobliski oddział TOZ, niestety pomimo zapewnień że zajmą się sprawą nie doczekałabym się odzewu, postanowiłam uderzyc z innej strony- napisałam pismo do UMiG - Wydziału Utrzymania Miasta z opisem sytuacji, podaniem adresu działki, zażądałam także odpowiedzi pisemnej z podjętych działań. Po paru dniach urzędnicy przeprowadzili kontrolę, pouczyli właściciela, dali mu czas do poprawienia warunków bytowych psiaka, po ponownej kontroli otrzymałam satysfakcjonującą odpowiedż . I tak podjęte działania przyniosły skutek. TOZ pomimo próśb wcale się do mnie nie odezwał ( pisemnie oczywiście, z wysłaną przeze mnie kopertą zwrotną i znaczkiem - totalnie mnie zlekceważyli ) Mam nadzieję, że powiedzie się Tobie w ratowaniu tej dręczonej psinki;) Quote
madorob Posted November 15, 2013 Author Posted November 15, 2013 Na pewno nie zostawię tego, jeśli w poniedziałek nic się nie zmieni. To dziwna sprawa z TOZ co napisałaś, bo ja sądziłam że to jedyna organizacja w PL, której można tak w 100% ufać, jeśli chodzi o zwrócenie się z problemem (w sprawie zwierzaka). Zgłosiłam kiedyś innego psa pod ten sam numer pod który dziś dzwoniłam. Przyjechali, pouczyli, zapowiedzieli kolejną wizytę, ale niedługo później pies zniknął w dziwnych okolicznościach (niby uciekł i wpadł pod auto). :placz: Quote
kamos Posted November 15, 2013 Posted November 15, 2013 Małe sprostowanie- w poście pisałam o Toz-ie,sorry pomyłka- zgłaszałam sprawę do OTOZ Oddział Kujawsko-Pomorski, właśnie to sprawdziłam ,pod nr 506074088 Quote
madorob Posted November 30, 2013 Author Posted November 30, 2013 Trudno powiedzieć. Zgłaszałam sprawę, ale nie widziałam rezultatów. Zadzwoniłam ponownie i spytałam czy ktoś sprawdził sytuacje psa. Dostałam odpowiedź od pana z interwencji: "nie muszę do pani dzwonić i się tłumaczyć". Cóż... Nie wiem z jakiego powodu ta chamska odpowiedź. Dowiedziałam się jednak, że: psa sprawdzono, ma super warunki, wielki kojec (to nieprawda), oraz że jest wypuszczany. Faktycznie teraz rzadko go w boksie widzę, ale równie dobrze może być w budzie. Czy jest wypuszczany - nie wiem, bo w ogrodzie go nie widzę. Quote
kamos Posted December 1, 2013 Posted December 1, 2013 No cóż różnie to bywa, może z czasem zauważysz coś więcej,ważne że interwencja się odbyła a jako osoba zgłaszająca masz prawo dopytywac o informacje. Quote
Recommended Posts