Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, otóż os początku : mam sunię sznaucera miniaturę, ale spokojnie daje radę wchodzić na nasze 4 piętro nigdy się nie bała śmigała po schodach aż miło. Strzyżona była tak co 3-4 miesiące i zazwyczaj przy tych wizytach miała obcinane pazury. Raz po strzyżeniu nie przypomnieliśmy o tym, żeby miała obcięte i chyba to pominęli. Potem nie miała obcinanych jeszcze jakieś 4 miesiące ale mniejsza z tym. Większość psów jakie znam w ogóle nigdy nie ma obcinanych pazurów i ścierają im się. Moja Koka, jak stwierdził weterynarz ma jakieś dziwne pazury u przednich łap, ponieważ rosną jej najpierw trochę do góry i dopiero w dół - są długie a jeszcze nie dotykają na tyle podłoża żeby się zetrzeć, wydaje się, że są za długie a np. obetnie jej i zaczyna lecieć krew. w każdym razie

pewnego wieczoru mając mokre łapy poślizgnęła się na schodach i zaczęła kuleć, lizać łapę, myśleliśmy, że stłukła ją, oglądaliśmy, okazało się, że zerwała pazur urażał ją, następnie w przeciągu może 2 tygodni zerwała jeszcze ze 4 pazury, aktualnie zostało jej może z 4 długie - reszta albo odpadła sama- albo urwał je weterynarz bo były właśnie naderwane. Bała się wchodzić po schodach myślałam, że dlatego, że ją boli

W tym momencie jest już wszystko ok a ona nadal liże łapy - myślę, że jest przewrażliwiona, do tego boi się schodów. Wchodzi do połowy schodów danego piętra i zatrzymuje się - najchętniej by się wróciła ale wołam lub poganiam ją głosem - w końcu odważa się i te ostatnie ok 3 schodki biegnie lub skacze jak najszybciej może, chce mieć już to za sobą. Jednak w efekcie albo np. 6 kilowy pies przeskoczy 2-3 schody na raz albo nie udaje jej się zrobić tego szybko i ześlizguje się, zaczyna chwilowo kuleć bo znów się urazi i jeszcze bardziej się boi. Próbowałam prowadzić ją na krótkiej smyczy, za obrożę, różnie - po to, żeby szła powoli jednym tempem skoro się boi. Ale ona albo nie pójdzie dalej od połowy, albo strasznie przyspiesza i wychodzi jej to na gorsze bo łapka zaboli to się utwierdza w fakcie, że to złe i boli. Możemy ją wnosić bo to tylko 6 kg, ale wtedy na pewno się nie przełamie i będzie bała cały czas więc nie wiem czy to dobry pomysł. Niedługo zima, znów będzie miała mokre łapy i jeszcze bardziej będzie się ślizgała. Dodam, że jeśli idziemy jakimiś asfaltowymi schodami na dworze - idzie normalnie. Boi się tych naszych klatkowych na których pozrywała te pazury.

Jeśli ktoś ma pomysł jak ją ośmielić albo co zrobić, z góry dziękuję za rady.

Posted

Może spróbuj za każdy schodek smaczek ? ( choć to będzie trudne )
Albo wytrzyj jej łapy na dole i spróbuj wbiec z nią po schodach za co nagroda i tak kilka razy. Później zatrzymasz się w pewnym miejscu i dasz smaka itp ? I tak późnij zwalniasz tępo aż wejdziecie normalnie ?
Albo może ma jakąś ulubioną zabawkę , może jej użyj - dasz w pysk, z drugiej strony ty trzymasz i idziecie ?
Albo behawiorysta ?
W sumie to nie wiem jak ci pomóc bo to trudna sprawa :shake: Może ktoś ma lepsze pomysły :cool3:

Posted

Czaki napisał(a):
Może spróbuj za każdy schodek smaczek ? ( choć to będzie trudne )
Albo wytrzyj jej łapy na dole i spróbuj wbiec z nią po schodach za co nagroda i tak kilka razy. Później zatrzymasz się w pewnym miejscu i dasz smaka itp ? I tak późnij zwalniasz tępo aż wejdziecie normalnie ?
Albo może ma jakąś ulubioną zabawkę , może jej użyj - dasz w pysk, z drugiej strony ty trzymasz i idziecie ?
Albo behawiorysta ?
W sumie to nie wiem jak ci pomóc bo to trudna sprawa :shake: Może ktoś ma lepsze pomysły :cool3:

właśnie ona się boi ale na komendę idzie w końcu, tylko przerażają ją ostatnie kilka schodków i wtedy wbiega lub skacze a robiąc to potyka się ze strachu, uraża pazurki które jeszcze jej zostały itp..

Posted

Może na tych ostatnich schodkach zrobić tak :
wchodzić o jeden schodek w górę i na każdym zatrzymujesz się i każesz usiąść (lub jakaś komenda którą bardzo dobrze zna) wtedy obficie nagradzasz i następny schodek tak samo

Posted

Wasylek napisał(a):
Może na tych ostatnich schodkach zrobić tak :
wchodzić o jeden schodek w górę i na każdym zatrzymujesz się i każesz usiąść (lub jakaś komenda którą bardzo dobrze zna) wtedy obficie nagradzasz i następny schodek tak samo

spróbować mogę, ;)