Hienulan Posted November 9, 2013 Posted November 9, 2013 Cześć. Od dłuższego czasu mój pies ciągle liże sobie przednią łapę w miejscu, gdzie łączy się z klatką. (no, prawie wyjaśnione) Byliśmy już u weterynarza na prześwietleniu i spytaliśmy o tą rankę (wyglądała jak podrażnienie) ale wet. machnął ręką. Ostatnio prawie ciągle sobie to liże, powstała już mała rana. Najchętniej bym mu to zabandażowała, żeby się zagoiło, ale jest to w miejscu, gdzie z wieeeelkim trudem byłoby to do wykonania. Polecacie może jakieś działania? Albo maści? Pozdrawiam. Quote
14ruda Posted November 9, 2013 Posted November 9, 2013 Po pierwsze zmień weta. Kup rivanol(kilka zł) w aptece i przemywaj ranę.Do tego nie pozwalaj się psu tam wylizywać. Czy jest przyczyna wygryzienia?Kleszcz,alergia? Jeśli nie możesz pilnować pieska zajmij go czymś(gnat surowy wołowy do obgryzania). Wiedz także ,że takie wylizywanie może być objawem stresu lub bezczynności,więc może tylko wystarczy zmienić psu plan dnia,więcej intensywnych spacerów,szkolenia i problem nie powróci? Quote
Hienulan Posted November 9, 2013 Author Posted November 9, 2013 Weterynarz powiedział "czasami takie podrażnienia są od pcheł", ale on nie ma pcheł ani innych pasożytów, ponieważ regularnie jest wylewany różnymi płynami, aby temu zapobiegać (mój tata jest bardzo na to wyczulony, więc nie ma takiej możliwości) i nic nam więcej nie doradził. Przejrzeliśmy ranę kilkakrotnie i nie zauważyliśmy tam żadnego obcego ciała. Dodatkowo nie wiemy, czy ma na cokolwiek alergię, bo nie był na nic badany. Ale żeby alergia wykazywała się w 1 miejscu? Dziwne dla mnie. Dziękuję za praktyczną radę :loveu: Quote
Recommended Posts