Czarne Gwiazdy Posted June 3, 2007 Posted June 3, 2007 Mnie rodzice zabierali wszędzie, właśnie na jakieś targi, zloty No tak, tylko oni jeździli na te targi, zloty, wystawy, tak? Ale przecież jeżeli rodzice nie chcą lub nie mają czasu, żeby z dzieckiem pojechać to mogą je puścić z wujkiem albo ciocią, lub innym odpowiedzialnym opiekunem.Jeżeli ten opiekun się zgodzi na bądź co bądź, daleki wyjazd tylko po to, aby dziecko sobie obejrzało parę piesków. W gwoli ścisłości. NIE OCENIAM. Nie mówię, że takie zachowanie jest dobre czy złe. Przedstawiam tylko możliwy punkt widzenia rodziców. Quote
Amber Posted June 3, 2007 Posted June 3, 2007 Można z pewnością połączyć przyjemne z pożytecznym. Ja też nikogo nie chcę oceniać, ale jeżeli dziecko ma zainteresowania to powinno pomagać się je mu rozwijać, nawet jeśli nas one nie interesują. Kynologia to dość ciekawe i rozwijające hobby, nie wiążące się z ogromnymi kosztami. Jazda konna, zajęcia sportowe, nauka gry na instrumencie itp. to też kosztowne sprawy (a co jest za darmo? :cool3: ) ale nie można pozbawiać dziecka pasji. Weekendowa wyprawa na wystawę w ładny dzień może stać się fajną wycieczką dla całej rodziny (pamiętam z dzieciństwa). Takie jest moje zdanie. Quote
aneta Posted June 4, 2007 Posted June 4, 2007 No ale nie można zapominac że angielski, tenis , muzyka to zajęcia wg. norm normalne, jakaś tam kynologia jest nieznana. Powiem tylko tak, moje ciotki nigdy nei mogły zrozumiec 2 spraw, po pierwsze co to za zawód - muzyk :razz: jak sa normalne zawody jak np. księgowy, sklepowa :eviltong: po drugie dlaczego wychodząc za mąż NIE POZBYŁAM sie w końcu psów, a zostwienie kolejnego psa mniej więcej w terminie jak byłam w ciąży zostało przywitane totalnym :shake: :shake: :shake: Mysle ze rodzice boją sie 2 spraw - obciążen finansowych i tego że jest to tymczasowa zachcianka która w konsekwencji spadnie na nich. Pierwsza sprawa jest poważna chociaż dzieci mało sobie z tego zdają sprawę. Przypatrz sie ile kosztuje miesięczne utrzymanie 1 psa i pomnóż to przez 2. W przypadku psa rasowego - wystawowego przychodzą dodatkowe koszty . Kto będzie je finansował ? NA pewno Rodzice. Druga sprawa - jak pisali wcześniej, Rodzice muszą widziec że to nie chwilowe zainteresowanie, wiem jakei to trudne ale zrób sobie rachunek sumienia (patrząc z punktu widzenie Rodziców a nie siebie) jak wygląda Twoja opieka nad sunią, jak idzie nauka i pomoc Rodzicom w domu, jak często zmieniasz zainteresowania i jakie są tego konsekwencje. Zastanów się dobrze i jeżeli coś jest nie do końca to postaraj się zmienic tak aby Rodzice widzieli że ich mała dziewczynka jest już dorosła ;) . Życzę powodzenia i jeszcze jednego pasjonata kynologii w dogomaniackim gronie :lol: Quote
agata :) Posted June 16, 2007 Author Posted June 16, 2007 Ojojoj... Ale mnie tu dawno nie było :) Z rodzicami lepiej nie idzie jak do tej pory, ale... za rok, może dwa, a może pięć czy osiem... Na psa miesięcznie wydajemy ok. 150 - 200 zł. W przypadku dwóch psów byłyby to koszty rzędu 400 - 500 zł wraz z wystawami. Uważam że nie jest to aż taka astronomiczna cena, aczkolwiek grosze też nie. Z każdą sekundą jestem bliższa wyprowadzeniu się z domu, i żyję tą myślą :roll: Quote
NightQueen Posted June 17, 2007 Posted June 17, 2007 mam takie pytanie takie odbiegajace chyba od tematu, ile kosztuje wystawienie psa, koszt z wynajeciem kogos do prowadzenia psa? Quote
nane Posted June 17, 2007 Posted June 17, 2007 [quote name='smallpati']mam takie pytanie takie odbiegajace chyba od tematu, ile kosztuje wystawienie psa, koszt z wynajeciem kogos do prowadzenia psa? [FONT=Courier New]to zależy zwykle opłata wygląda tak koszty podróży+ (30 do 150zł) to zależy jaki handler i jaka rasa [/FONT] Quote
NightQueen Posted June 17, 2007 Posted June 17, 2007 no jakbym chciala wystawic np yorka, albo westa? a handler to tak srednio doswiadczony Quote
nane Posted June 17, 2007 Posted June 17, 2007 [quote name='smallpati']no jakbym chciala wystawic np yorka, albo westa? a handler to tak srednio doswiadczony [FONT=Courier New]wystawianie psa tak naprawdę jest sztuką ponieważ musisz wiedziec co i jak i w dodatku dobrze to robić a nie dorabiać się na własnych błędach bo to tylko przyniesie ci złą sławę :shake: z każdego psa można zrobić straszydło na ringu nawet z interchempiona [/FONT] Quote
cockermanka Posted June 17, 2007 Posted June 17, 2007 [quote name='nane'][FONT=Courier New]wystawianie psa tak naprawdę jest sztuką ponieważ musisz wiedziec co i jak i w dodatku dobrze to robić a nie dorabiać się na własnych błędach bo to tylko przyniesie ci złą sławę :shake: z każdego psa można zrobić straszydło na ringu nawet z interchempiona [/FONT] Czy Ty nie przsadzasz? Gro wystawców uczyło się wystawiania na własnych psach i jakoś nic sie z tego powodu nie dzieje...o jakiej "złej sławie" mówisz :crazyeye: Pomijam już fakt,że nie każdy pies dobrze się wystawia z obcą osobą.... Quote
nane Posted June 17, 2007 Posted June 17, 2007 [quote name='cockermanka']Czy Ty nie przsadzasz? Gro wystawców uczyło się wystawiania na własnych psach i jakoś nic sie z tego powodu nie dzieje...o jakiej "złej sławie" mówisz :crazyeye: Pomijam już fakt,że nie każdy pies dobrze się wystawia z obcą osobą.... [FONT=Courier New]cockermanka ale ja zrozumiałam z rozmowy z smallpati, że chodzi o to, że ona chce wystawiać obce psy za pieniądze :roll: dlatego tak napisałam [/FONT] [FONT=Courier New]jeśli chodzi o swojego psa to w końcu na czymś trzeba się nauczyć a jeżeli ktoś nie ma daru do wystawiania to chyba lepiej zainwestować w osobę która zrobi to za nas - sama mam pełno takich ludzi ;) [/FONT] [FONT=Courier New][/FONT] Quote
aneta Posted June 17, 2007 Posted June 17, 2007 Profesjonalista bierze dużo - ale w rachuntek wchodzi profejsonalny grooming i handling, utrzymanie psa , praca dzień w dzień, zaprzyjaźnienie się z psem, zżycie się z nim a nie " z doskoku". Wystawianie z doskoku często kończy się fiaskiem - wiec trudno brac za to kase. Ja wystawiam czasem inne pudliszony - ale nigdy nie biore odpowiedzialności za efekt i nie biore kasy - bo bym nie mogła, mogę odpowiadac za swoje psy, ale skąd mogę wiedziec jak mi sie zachowa na ringu obcy mi pies ??? Quote
NightQueen Posted June 17, 2007 Posted June 17, 2007 [quote name='nane'][FONT=Courier New]cockermanka ale ja zrozumiałam z rozmowy z smallpati, że chodzi o to, że ona chce wystawiać obce psy za pieniądze :roll: dlatego tak napisałam [/FONT] [FONT=Courier New]jeśli chodzi o swojego psa to w końcu na czymś trzeba się nauczyć a jeżeli ktoś nie ma daru do wystawiania to chyba lepiej zainwestować w osobę która zrobi to za nas - sama mam pełno takich ludzi ;) [/FONT] [FONT=Courier New][/FONT] nie! ja myslalam o wystaniewniu swojego psa (jeszcze go nie mam ale pytam najpierw) aneta (troche takie bezposrednie ppytanie, ale chce sie dowiedziec jak najwiecej o kosztach) ile bierzes za wystawienie? Quote
aneta Posted June 17, 2007 Posted June 17, 2007 Napisałam już ;) nic :shake: czyli 0,00, ale wystawiam prawie tylko pudle i do tego znajomym. Quote
Recommended Posts