Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

zAKŁADAM TEN WĄTEK CHOĆ wiem ze są setki podobnych przypadków ,ale moze jednak coś się uda ?

Skopiuję z wydarzenia z fb: "

Kilka dni temu Magda dostała informację, że w pewnym gospodarstwie jest stado psów, które co miot rozmnażają się między sobą... w ostatnich było łącznie 16 szczeniąt...
Ponieważ byłam w okolicy, postanowiłyśmy z Magdą to sprawdzić.
Jechałysmy przez wsie o których wszystcy zapomnieli, przez szutrową drogę, a później pieszo przez pola...
To co ujrzałyśmy poraziło nas...
Na drogę wybiegło 5 psów (suczka, dwa ok. 4 miesięczne szczeniaki i pies)... Nie chciały do nas podejść, są wyraźnie dzikie, boją się ludzi, ale też z zaciekawieniem za nami szły...
Na miniaturowym podwórku 3 nieocieplone budy a do nich przywiązane na krótkich krowich łańcuchach dwie suczki do półłydki i jeden pies tak to kolana...
W czwartej budzie coś kwili, zagladamy, a tam dwa, malutkie szczeniaki, mają max 2 miesiące... A gdzie reszta???
Na podwórko wyszedł gospodarz...
A no wie pani, one tak sobie u mnie żyją, ostatnio w krótkim czasie miałem 16 szczeniaków... A dzie one są? A, tam płynie rzeka, tu stoi łopata...
A te dwa małe? A ich zaraz tez moze nie być...
Zamarłyśmy!
Szybki rekonesans - 3 suczki, jedna może być szczenna (podeszłam, pogłaskałam, pomacałam... ciut okrąglutka...).
Dwie pozostałe nie wiadomo, bo nie widać dokładnie.
Decyzja - zabieramy szczeniaki, nie chcemy aby podzieliły los braci i sióstr...
Kolejny krok - pilne sterylki suczek. Trzeba jak najszybciej zebrać środki!
Następnie domy dla wszystkich...

Zabrałyśmy szczeniaczki do weta - odpchlenie i odrobaczenie, karma... Trzeba będzie jeszcze zaszczepić...
Szczeniaczkami troskliwie opiekuje się Madzioszka, szukamy im kochanych domków, takich bez łąńcucha, na kanapie...
pieski będą malutkie, nakolankowe, max do pół łydki...

Prosimy pomóżcie w znalezieniu im odpowiedzialnych domów.
Prosimy o wsparcie finansowe zarówno dla maluszków jak i na sterylki, karmę, szczepienia pozostałej psiej rodzinki!"

Link do wydarzenia:https://www.facebook.com/events/7132...=join&source=1Zara

Dzisiaj wysterylizowana została jedna suczka .W zamiarze były dwie ,ale podczas badań okazało się ze jedna jest chora na babeszjoze i najpierw trzeba jej ratować życie !!
Druga gdyby nie dzisiejszy zabieg nie przeżyła by następnych dni bo miała ogromne szczenięta ,których by nie urodziła umarła by podczas porodu ....Zdążono na czas( miała już rozwarcie do porodu ) .SUnie widziałam dzisiaj po sterylce .Cudo nie pies ,przekochane stworzenie wdięczne za każde spojrzenie i głaski .

• Replies 229
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ta sunia została dzisiaj wysterylizowana ,gdyby nie to nie przeżyłaby porodu .MIała ogromne szczcenięta ,pokryl ją na pewno duży pies :roll:
Jej szyjka maciciy byłą rozwarta na maxa poród odbyłby się dzisiaj jak nic ...
Oto ona cudowna ,łagodna i kochana .Łaknąca każdego gestu ze strony człowieka .Gdy ją głaskałam zamykała oczka ..jak przestawałam podsuwała się do moich rąk .

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Posted

Na cito są do zabrania dwie kolejne .Jedna jest wielkości kota ,stoi na krowim łańcuchu i ten ,,pan,,nie chce jej oddać bo nazywa ją założycielką rodu :angryy:
Kazda z nich jest w ciązy .

WIęcej napisze Nina bo ona wraz z dziewczynami z Wawy była na miejscu .JA i ala123 byłyśmy w dwóch lecznicach .
Te dwie sunie ( po sterylce i ta chora ) pojechały do hotelu z ktrym wspólpracuje fundacja MOndo Cane.

Posted

Widziałam te psiaki na facebooku...

Sunia chora na babeszjozę ma chyba dwa oczka inne? Piękna.
Maluchy mają bardzo oryginalne umaszczenie i piękne loczki.

Sunia, która dziś została wysterylizowana, bardzo z charakteru przypomina moją zmarłą sunię - ona też tak uwielbiała kontakt z człowiekiem...

Zapisuję wątek i trzymam mocno kciuki za wszystkie psiaki, dużo zdrowia im życzę!

Posted

Ja zaglądam,dobrze,że założyłaś funia oddzielny wątek tym biedakom.
Ta sunia na ostatnim zdjęciu (chora na babeszjozę) wygląda tutaj na o wiele większą niż jest w rzeczywistości, i jest bardzo młoda,ma może ok.1roku lub mniej,czego na zdjęciu też nie widać. Śliczna jest i kochana,tylko bardzo boi się wszystkiego,widać,że nie była dobrze traktowana.
Ta druga z kolei od zawsze była przywiązana na łańcuchu,dlatego w lecznicy grzecznie leżała pod kaloryferem w jednym miejscu, jakby nie rozumiejąc,że można przemieszczać się bez ograniczenia długością łańcucha.
Biedne te psy,nie tylko te już zabrane od faceta,ale pozostałe,nawet bardziej tamte;dziewczyny,które je widziały mówią,że są bardzo chude,brudne,zapchlone, ze zmierzwioną sierścią i głodne;na zdjęciach tego aż tak nie widać .
Zapraszamy na wątek,potrzebujemy pomocy,aby móc pomóc tym biedakom

Posted (edited)

Zapisuję się u psiaków ,co za biedactwa aż serce się kraje,podobnie jak magenka1 mogę jedynie wspomóc grosikiem

Funiu a czy wśród tego stadka są starsze psiaki ?

Edited by Jolanta08
Posted

Kochani tam jest tragedia!!! Bylysmy dwa tygodnie temu u tego faceta (pare dni po tym jak wyjechala jego siostra) mialo byc 16 psow a zastalysmy juz 10! Psy nie byly wychudzone ale mimo to zabralysmy dwa najmniejsze szczeniaki ktore byly u mnie na tymczasie (znalazly ds w Michowie, oba u jednego malzenstwa). Gdy pojechalysmy tam wczoraj to przerazilysmy sie, przez dwa tygodnie psy tak schudly ze widac im zebra, wystaja kregoslupy, miednice na wierzchu! Szok! Zabralysmy te dwie suczki. Po wizytach u wetow pojechalysmy jeszcze raz do tego faceta zeby dac im jesc bo kupilysmy troche karmy. Zaczelam opowiadac jak weci ratowali zycie tych dwuch suczek a on na to, ze gdyby u niego cos sie z nimi dzialo to nie meczyly by sie bo tu obok stoi pniak i siekiera to dalbym sobie rade!!! Mowil tez, ze widzial ze wszystkie suki zostaly pokryte wiec potrzebne jeszcze dwie sterylki na cito (o ile nie sa chore na bebeszjoze) i miejsca dla nich. Zgodzil sie oddac jeszcze dwie sunie, jedna malutka slodziutka nakolankowa na krowim lancuchu, druga bardzo przestraszona merle (mama szczeniakow ktore u mnie byly) i szczeniak ok. pol roczny merle. On niechce tych psow dlatego potrzebne sa pilnie jakies schronienia dla nich bo jak powiedzial ze darmozjadow nie bedzie trzymal ani karmil. Jednego jeszcze moge wziasc na tymczas wiec potrzebne miejsca dla dwoch. Wtedy jak zabierzemy ta trojke to zostanie tam jeszcze trzy psy (taki do kolana troche amstaffowaty ale slodziak niesamowity, polroczny bialo rudy szczeniak ktorego facet niechce oddac bo nazwal go janosik i stwierdzil ze najlepiej bedzie mu domu pilnowal i czarny maly piesek troszke bojazliwy) Je juz zabierze sie interwencyjnie jak nie zmieni zdania i nie odda po dobroci. Tylko narazie najpilniejsze te trzy co wczesniej wymienilam zeby im krzywdy nie zrobil. Pomozcie, prosze was.

Posted

[quote name='Laraine']Bardzo bym chciała pomóc tym pieskom, niestety nie bardzo mam jak :(

Dziewczyny, mogę jedynie zaoferować na bazarek resztę kartek świątecznych, które zostały: http://www.dogomania.pl/forum/threads/247971 , to niewiele, wiem, ale jakiś grosik się może uzbiera... chcecie?

[quote name='funia']Kazda pomoc na wagę złota .Dziękujemy !

Funiu, nie ma za co dziękować. Czy ktoś może założyć wątek bazarkowy? Ja niestety nie bardzo się w tym jeszcze odnajduję.

Posted

magenka1 napisał(a):
20 zł bym funiu przelała może na coś się przyda

Dziękuje kochana .Przyda się na pewno .Na razie nie mamy konta .Musimy kogoś poprosić o uzyczenie .Dam znać .

Posted

Poprawna napisał(a):
Funiu, czy te psiaki nie lepeij miałyby w schronisku? Z wyjatkiem szczeniakow.... Tam by je moze wysterylizowali i leczyli.

NA pewno nie w naszym....
Ze sterylkami damy sobie radę ,Opłącamy wątek sterylkowy .
Potrzeba ,karmy i pieniedzy na dojazdy oraz leczenie ,

Posted

agusiazet napisał(a):
Biedne psy:( Ja to nawet na tymczas wziąć nie mogę, bo mam tymczas zasiedziały:( Jeśli przyda się kasa to wpłacę, tylko podajcie dane!

Dziękuje agusiu .Jak bedziemy mieć konto to się odezwę ,

Posted

Kochani, Ja was rozumiem ale tam kilka psiakow jest wycofanych, potrzebuja socjalizacji, bliskosci zeby na nowo zaufac czlowiekowi. Schronisko im tego nie zapewni. Jeden ma u mnie tymczas nawet oj zaraz tylko potrzebny transport.