Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Każde miasto (czy spółka- właściciel firmy przewozowej) może sobie ustalić własny regulamin obowiązujący na terenie jego obiektów (autobusów, przystanków, stacji) dlatego w każdym mieście są inne przepisy dotyczące przewozu zwierząt w autobusach miejskich. W Warszawie np zwierzęta muszą być odpowiednio zabezpieczone (smycz, kaganiec, czy klatka), za ich przejazd sie nic nie płaci, trzeba mieć zaświadczenie o szczepieniu na wściekliznę. Kanar nie może nałożyć mandatu za brak kagańca (nie znalazłam niczego takiego w regulaminach), może za to wyprosić człowieka z takim psem z autobusu. Natomiast, gdyby pies np kogoś ugryzł może wezwać policję i człowiek odpowiada za to wg przepisów kodeksu karnego (czy wykroczen?).

Najlepiej przeczytać regulaminy przewozowe obowiązujące w danym mieście. W Warszawie można je znaleźćna www.ztm.waw.pl

• Replies 286
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wydaje mi si że w Rzeszowie kara za przrwoz psa autobusem wynosi tyle ile przewóz bagazu większego niż dopuszczalny bez biletu...a wiecie moze czy tak jest.. ( bo ktoś kiedys wspominał o tym) czy jezeli posiada sie bilet sieciowy to placi sie zza psa?

Posted

u mnie wymagane są normalne:shake:szczerze to wkurza mnie,że trzeba tyle bulić za psa:diabloti:wiem,że jak się jedzie z psem kolekją podmiejską,kupuje się ulgowy i to z większą ulgą niż osoba ucząca się;)ale jak jadę z nim p do Gdańska to musze zrobić ze dwie przesiadki i kupując na każdy rodzaj transportu normalny bilet bankrutuje!:shake:jak jadę z Fado do Sopotu,płacę 3 zł w jedną stronę,co daje minimum 6 zł dziennie:/od czasu do czasu można przebolec ale jak w ciepłe wolne dni,np wakacje mam fanaberię zabrać psa na dziką plażę(wiem ze tam też nie wolno ale ch***;))parę razy w tygodniu to już zakrawa o burżujstwo:shake:mogliby chociaż wprowadzić ulgi uczniowskostudenckie dla psów...wtedy zamiast 2 zł płaciłoby się 1 i zamiast 3-1.50:D:D:D:D:D:D

jeśli chodzi o upewnienie się odnośnie przepisów to nie ryzykowałabym mandatu polagając na wątłej wiedzy nppani z kiosku;)
myślę,że najlepiej spytać się samego kanara przy okazji kontroli a najlepiej jeszcze jednego przy następnej okazji,żeby ustalić zgodność zeznań:)co jak co ale ONI na przepisach przewozu MUSZĄ się znać:D

Posted

co jak co ale ONI na przepisach przewozu MUSZĄ się znać:-D
Chyba, że za każdym razem coś innego wymyślają na ich korzyść.. :evil_lol:

ROZDZIAŁ 3 PRZEWÓZ BAGAŻU RĘCZNEGO
§ 12

2. Nie podlegają opłacie przedmioty stanowiące bagaż ręczny i nie przekraczające rozmiarów 60x40x20 cm, małe zwierzęta np.: koty, psy i ptaki, trzymane na rękach, a także instrumenty muzyczne przewożone przez młodzież uczącą się uprawnioną do ulgi.

Czyli za psa na rękach się nie płaci.

4. Za opłatą przewidzianą w odrębnej uchwale, mogą być przewożone większe psy jeżeli posiadają kagańce i trzymane są na smyczy.

A za większe już tak...

To przepisy z MPK Rzeszów. :-P

Posted

Cambel napisał(a):
Chyba, że za każdym razem coś innego wymyślają na ich korzyść.. :evil_lol:

Czyli za psa na rękach się nie płaci.

A za większe już tak...

To przepisy z MPK Rzeszów. :-P

taaaaa....oni mają niesamowitą zdolność obracania sprawy na ich korzyść;)ale propnuję zapytać się kiedy akurta nie będziemy ze sobąmieli psa:cool3:wtedy odpowiedz powinna być bardziej obiektywan:diabloti:

Posted

no to tego już się musisz dowiedzieć we własnym zakresie bo jak już ktoś wspomniał każdy przewoznik sam sobie ustala swoje przepisy:diabloti:

• 2 weeks later...
Posted

Dalmatynkaa dlaczego kupujesz bilet normalny??,.. nilet za bagaz większy niz dopuszczalne wymiary w rzeszowie płaci się 1,55 - bilet, tyle samo płaci się za psa.... czy powiedzmy soobie ze pies + duzy bagaz.... tak nawet napisane jest w autobusie w przodzie.. w RZeszowie napewno.. i niemają prawa się przyczepic... normalnie kupujesz bilet za 1.55 i tyle..