Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hałabajówka napisał(a):
Dostałam stałą dla Stiwiego od Ewy Gonzales 5zl :Rose:

Dzisiaj poszła do adopcji jedne z rezydentek :multi: co z tym idzie zwolniło się miejsce w budynku, jutro Stiwi zostanie tam przesiedlony ze tak powiem w cieplarniane warunki.

i rewelacja!

Posted

Tak ,tak ja też juz wiem że Stiwus poszedł do domku zwanego " Dziaduszkowo" Ma tam swoja odgrodzona częśc :) Jest tam cieplutko i przyjemnie :) Kiedyś tam byłam i widziałam :) Mieszkały tam Wenecja i Babula a teraz jest tam jeszcze Kasja no i oczywiście inne nieznane mi staruszki :)

Posted

Wypytałam weta o to badanie na pierwotniaki... No to tak cysty, mające wymiary 8-15 x 7-10µm mogą być wykrywane w kale poprzez wykonanie bezpośredniego (mokrego) rozmazu kału lub w wyniku zagęszczenia po sedymentacji. W przypadku zastosowania flotacji w roztworze soli dochodzi do odkształcenia się cyst. W przypadku wykonywania badań świeżego kału pobranego od zwierząt wykazujących objawy kliniczne, możliwe jest wykrycie w nim poruszających się trofozoitów.
Moj wet robi rozmaz mokrego kału wiec to groszowe sprawy.

Posted

[quote name='Hałabajówka']Wypytałam weta o to badanie na pierwotniaki... No to tak cysty, mające wymiary 8-15 x 7-10µm mogą być wykrywane w kale poprzez wykonanie bezpośredniego (mokrego) rozmazu kału lub w wyniku zagęszczenia po sedymentacji. W przypadku zastosowania flotacji w roztworze soli dochodzi do odkształcenia się cyst. W przypadku wykonywania badań świeżego kału pobranego od zwierząt wykazujących objawy kliniczne, możliwe jest wykrycie w nim poruszających się trofozoitów.
Moj wet robi rozmaz mokrego kału wiec to groszowe sprawy.[/QUOTE

Weci mówią że w kale znalezienie lamblii jest prawie nie możliwe. To samo powiedział parazytolog na klinikach.
Tak kontrolnie zrobiłam test za 50zł który podobno jest w 100% miarodajny - na szczęście ujemny.
Ale pamiętam że za lat młodzieńczych oddawałam swój kał i tam nie robili specjalnych testów na lamblię, więc może teraz weci naciągają na dodatkowy koszt specjalnego testu.

Posted

Trudno mi się wypowiedzieć bo co wet to inna filozofia...tak jak z testami na parwo, jak wykaże to jest a jak nie wykaże to i tak może być parwo, najważniejsze ze leczenie się udało i Stiwi nie ma już objawów :multi: