Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie, była badana pod tym kątem, ale nic nie wyszło. Nadal nie mogę wrzucić zdjęcia nie wiem co się dzieje-okej poszło to z poniedziałku Teraz jest trochę jakby bardziej płaskie, ale się sączy.
" class="ipsImage" alt="">

• Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

o jak się trochę ogarnę to zadzwonię :) Piękne dzięki :)
Zdjęcie z wtorku

i ze środy

chyba będzie konieczny kołnierz ponieważ zaczęło ją swędzieć:angryy:

Rozmawiałam z opiekunką tamtego psiaka, wg opisu to dokładnie to samo. Leczenie podobne antybiotyk +steryd, było też przemywane wodą z szarym mydłem aby przysuszyć, zobaczę co mi wetka powie na to przemywanie. Może faktycznie to reakcja alergiczna na jakieś cholerstwo :shake:

Edited by Nitro
Posted

Już wiemy co to! Gdybyśmy na dr Ewę trafili dwa dni wcześniej zaoszczędzilibyśmy ze 100 zł :( Dr Ewa wbiła jej w nos igłę i pobrała wysięg z wewnątrz :shake: Okazało się, że w środku siedziały jakieś takie komórki organizmu, które walczą z reakcjami alergicznymi ( zabijcie mnie nie powtórzę nazwy). Zatem uwaga ten mózgo- parch na nosie to Eozynofilowa czyraczność nosa spowodowana najprawdopodobniej ugryzieniem owada (Sbd mi podpowiada, że to podlaskie tarantule, tylko skąd one u mnie ;)) Leczenie około 3 tygodnie antybiotyk +sterydy i hydro coś tam na świąd, przemywanie roztworem, którego nazwy nie pamiętam i jest szansa, że zniknie wszystko i nie zostaną blizny. Dziękuję wszystkim za zaangażowanie- jeśli chcecie mogę dokumentować etapy rozwoju do końca, bowiem zanim to zacznie znikać może się jeszcze trochę powiększyć nawet pod oczy.

Posted (edited)

Ewa mówiła, że one mogą tak działać a potem spojrzała na nas i powiedziała, że zostały wycofane z obiegu ludzi ;-)

Mało tego dzięki wystąpieniu tej choroby dowiedzieliśmy się, że Tośka jest blisko spokrewniona z onkami, albo psami mysliwskimi, bulterierami. Jest to bowiem choroba spotykana prawie wyłączenie u konkretnych ras tzw. osobliwość dermatologiczna rasy. (nie od naszej wetki, ale z książki o chorobach dermatologicznych znalezionej w necie).
w sumie patzrąc na jej wygląd i charakter to zgadzam się w zupełności, że tak może być :)

Edited by Nitro
Posted

Tosia nie jest typem celebrytki więc galerii pewnie nie będzie chciała, ale jak wrócę do domu to wrzucę wam piękne zdjęcie tego myśliwsko walecznego onka ;)

Posted

Nitro 2 lata temu widziałam identyczny przypadek, również sunia, w nos ugryzł ją pająk. W ciągu 8 dni leczenia wszystko wróciło do normy, bardzo ładnie się zagoiło.

Posted

Myślę, że już tak :) Nie możemy się doczekać końca, na razie iść na dłuższy spacer odpada i pies nie jest zadowolony (Tośka nosem ryje w ziemi) ech :(
Rozładowuje energie bawiąc się z kotami (właściwie kotami ;)) i mają jej już trochę dość.
Jako bonus wrzucam zdjęcia Tosi bez parcha na nosie ;)

na więcej zdjęć nie mam zgody modelki :)

Posted

Dzisiaj mija równy tydzień od pojawienia się parcha i psi nos wygląda obecnie jak na załączonym zdjęciu- słabo widać, ale po prawej stronie (na zdjęciu) jest wgłębienie i prawdopodobni9e zostanie mała blizna

Posted

ewidentnie się wysusza.

z tą adopcją to było śmieszknie, bo toyota sie do mnie odezwała, czy bym pa nie zrobiła, bo w mojej okolicy i się okazało, ze bardzo w mojej, bo klatka obok ;-). z nitro się nie znałysmy wcześniej. no, a odkąd tośka zawitała, to może wódki i piwa popłynęło ;-). nie mówiąc o radykalnym zwiększeniu liczby kotów w domu. bo przed tośką był jeden kot, a teraz to juz nie wiem, 4? wszystkie z dozysku, włącznie z chorą dzikuska mieszkającą za lodówką dobre kilka miesięcy, znaim wyszła pogadać z resztą mieszkańców ;-). w zasadzie to niby już dawno żyć nie powinna, a proszę.

Posted

Co racja to racja :) a teraz dzikusa poznać nie można i się od niego opędzić ;) btw kotów obecnie 6 chociaż jeszcze 15 minut temu byłam pewna, że jednego ukatrupię i będzie wolny wakat:mad:, ale mu się upiekło :roll: Tośka dziś ewidentnie nie w humorze, ponieważ nie mogła jak co weekend pojechać na działunie z panem i jest foch. Nie poszaleje z Reksiem po łące :shake: za to Harry ma cały wyśliniony łeb bo psu się nudzi :evil_lol: