Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='fizia']Potrzebny transport CZĘSTOCHOWA - PRZEMYŚL!!
Powtarzam za fizią:

Potrzebny transport CZĘSTOCHOWA - PRZEMYŚL!!

Ewentualnie może być na raty.

Posted

A jakie są rokowania co do wścieklizny ?
Czy jest już wiadomo, czy są kolejne przypadki, czy tylko ten jeden i kwarantanna wkrótce zostanie zniesiona ?

Posted

Z tego,co wiem,jest drugi przypadek,więc na zniesienie kwarantanny się nie zanosi,wręcz przeciwnie,zaostrzono...Zakaz przewozu zwierząt środkami komunikacji miejskiej,psy mają być na uwięzi lub na smyczy,koty w zamknięciu,zakaz wywozu zwierząt bez zgody powiatu.Na przywóz-wymogi bez zmian.
Jest niestety inny problem,wynikł wczoraj.Mianowicie moja sytuacja finansowa...:oops:Zdecydowanie się pogorszyła...:oops: Czy mogę liczyć na pomoc w utrzymaniu psiaków(karma,pokrycie kosztów ew.leczenia,odpchlania,odrobaczania itd.,-bo o kastracji,miskach i kocykach już wcześniej pisałam...)Na razie jestem w stanie dać im tylko miejsce w domu...Tak wyszło...:oops:Ale miejsce mam,czeka...

Posted

Oj strasznie by było szkoda, żeby takie fajne miejsce się zmarnowało.

Jak myślisz ile mneij więcej miesięcznie by było potrzeba pieniążków?

Może uda się uzbierać

Posted

Trudno powiedzieć...Jeśli psiaki są zdrowe,potrzebna jest tylko karma.Ja kupuję jedną z tańszych,puffi,5kg. coś koło 10zł.Jutro będę w"Biedronce" to sprawdzę dokładnie.Odrobaczenie jest raz na pół roku,szczepienia raz na rok,jeśli zrobicie je w schronie,być może u mnie nie będzie trzeba tego powtarzać(wierzę,że psiaczki szybko znajdą dom).Jeli nie,tabletka kosztuje2-5zł,a dawkowanie zależne jest od wagi.Szampon p/w pchelny ok.10zł,obroże10zł-wszystko wystarcza na dłużej,więc myślę,że najważniejsza byłaby karma...Schodzi na bieżąco...Nie mam pojęcia,jak sprawa smyczy i obroży-gdybym im miała kupić-byłyby już dla nich,chyba,że już mają swoje...Wstępnie wydaje mi się,że 50zł w zupełności wystarczy...Wiem,może to niewiele,ale my za tą kwotę mamy sporo jedzenia...:oops:

Posted

[LEFT]Nie mają swoich obroży ani smyczy bo nie jesteśmy w stanie kupić/mieć ponad 200 smyczy i obroży. Obroże to bym może jeszcze jakieś dla nich znalazła ale smycze się zużywają ciągle i ciągle nam brakuje.
Oba psy,jak już pisałam,mają szczepioną wściekliznę i są na bieżąco odrobaczane i odpchlane.
Tzn przewidujesz koszt miesięczny utrzymania jednego psa - 50 zł? Czy coś źle zrozumiałam? Chyba,że obu 50?
[/LEFT]

Posted

Myślę,że przy samej karmie spokojnie 50zł na dwa psy,a może i to za dużo-nie wiem,ile jedzą...Mój Koli w dwa dni wykończył trzy kilo karmy...:roll:.Tyrsa je mniej...Gotowanie wychodzi drożej-gaz itd...Obroże i smycze będą im potrzebne,ale to akurat też wydatek jednorazowy i w sumie na razie mogą korzystać ze smyczy moich psiaków,jedynie obroży nie mam zapasowych.A jak szczepienia p/w nosówce itp?U nas kosztują w zależności od lecznicy i szczepionki od 25 do nawet 40zł...Podatku za PT nie musze płacić...

Posted

Szczepienie p/w chorobom zakaźnym powinno być wykonane co rok,a u psa pow.7lat-co dwa lata.Nosówka i parwowiroza potrafią zabić nie tylko szczeniaka.Jeśli znajdzie się kasa,zaszczepię je za 25zł od psa.Nie wiem,czy mają książeczki zdrowia,jeśli nie,założy się im.W takiej książeczce wpisuje się każdy zabieg profilaktyczny,leczenie,zabiegi itd.To już zafunduję(2zł książeczka).
A tak w ogóle-jak się czują psiaczki?Są już wytatuowane?Doszczekują się ze sobą?
I jak widoki na transport?