Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
Niedługo do naszej rodziny dołączy york, wydaje mi się, że nasza wiedza o pielęgnacji tej rasy jest już dość spora, ale oczywiście chętnie poznam opinie doświadczonych właścicieli yorków w pewnych, konkretnych tematach. Ciekawi mnie jak często należy prowadzić yorka do psiego fryzjera? Czy jest tutaj jakaś reguła czy według własnej intuicji?

Posted

łapki, pazurki, uszy tzw "mała pielęgnacja" zazwyczaj raz w miesiącu ale to przy odrobinie wprawy można robić samemu,
częstość strzyżenia zależy od rodzaju fryzurki - tak czesto żeby piesek wygladał estetycznie, nie ma tu narzuconych odstępów czasowych

Posted

Nie ma ściśle wyznaczonego przedziału czasu. Jedna znajoma chodzi co 2 miesiące do fryzjera, a druga 2 razy w roku - na wiosnę i na jesień. Ale średnio, patrząc na znajomych, którzy mają yorki to tak co 3-4 miesiące.

• 1 year later...
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 months later...
Posted

żeby nie zakładac nowego tematu napisze tu.pytanie-czy czarne umaszczenie yorka pod wpływem strzyżenia maszynka(chodzi mi głównie o grzbiet)zmieni sie na jasniejsze z czasem?

Posted

Strzyżenie nie ma tu nic do rzeczy ;) o umaszczeniu yorka decydują geny, jedne pieski wybarwiają się szybciej (i tutaj po obcięciu po raz 1 są już srebrne), inne wolniej (jak mój ;)) a niektóre zostają czarne ;)