Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Ma ok. 8-9 lat. Tak pisze o niej jej opiekunka w schronisku: wg mnie może cierpieć na tzw. niedźwiedzią łapę, ale to tylko moja hipoteza, bo lekarz schroniskowy nic o tym nie mówi, natomiast ja widzę, że ona stawia łapy jak niedźwiedź, wygląda to, jakby miała ogromne łapska. Musiałabym ją zabrać do jakiegoś lekarza odpłatnie :( Charakter: nie mogę jej puszczać luzem bez nadzoru, ponieważ od czasu do czasu wchodzi w konflikty z psami, które na nią ujadają - podbiega do krat i też ujada, aczkolwiek nie mogę powiedzieć, żeby była reaktywna, bo najczęściej jest spokojna. Generalnie z psami się dogaduje, tyle że, jak większość owczarków niemieckich, lubi pogonić małe uciekające psy :) Ale jest na tyle stara i powolna, że najczęściej rezygnuje :) W kontakcie z człowiekem - słodziak, do mnie się bardzo przyzwyczaiła, jak jej zniknę z oczu, zaraz się rozgląda, gdzie jestem, pędzi jak mnie zobaczy. Uwielbia pieszczoty.
Generalnie spokojnie mogę ją polecić do każdego domu i lepiej, aby była w domu nie na podwórku, bo uwielbia człowieka..
Je jak smok!!!
Przydałaby się dla niej karma: Hill's Prescription Diet Canine l/d lub jakaś inna, na wątrobę. Przy czym super byłoby, aby była i sucha i puszki, bo ma kiepski stan zębów, więc bym jej namaczała i mieszała..

fn0h.jpg

0er9.jpg

Edited by Bonsai
  • Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Przegłosowaliśmy w SKARPECIE OWCZARKOWEJ udzielenie wsparcia na zakup specjalistycznej karmy dla suni
Bonsai, rozumiem, że dopilnujesz, aby sunia ją dostawała
Poproszę o adres do wysyłki karmy.
Dam znać na wątku, jak tylko uda nam się ją zamówić

A swoją drogą przydałoby się sprowadzić na wątek trochę więcej ludzi :roll:

Posted

Dziękuję - tak, dopilnuję, by sunia dostawała codziennie tę karmę. Worek karmy będzie u wolontariuszki, która codziennie będzie przywoziła suczce jedzenie (w schronisku, wiadomo, może ktoś np. nie zauważyć, że to specjalistyczna karma i dać ją innemu psu, etc., więc tak chyba będzie lepiej).

Postaram się zaprosić więcej ludzi na wątek. Owczarkarze są zazwyczaj pod tym względem niezawodni. :)

Posted

Cześć Marycha :) Wet schroniskowy nie wypowiedział się na ten temat, ale sunia chodzi dziwne - jakby "na nadgarstkach". Pewnie ją to boli, ale niestety nie jesteśmy weterynarzami, więc ciężko cokolwiek stwierdzić. Planujemy zabrać ją do innego weta, ale to niestety dodatkowe wydatki, musimy uzbierać fundusze.

Posted

[quote name='Bonsai']Dziękuję - tak, dopilnuję, by sunia dostawała codziennie tę karmę. Worek karmy będzie u wolontariuszki, która codziennie będzie przywoziła suczce jedzenie (w schronisku, wiadomo, może ktoś np. nie zauważyć, że to specjalistyczna karma i dać ją innemu psu, etc., więc tak chyba będzie lepiej).

Postaram się zaprosić więcej ludzi na wątek. Owczarkarze są zazwyczaj pod tym względem niezawodni. :)

I o to chodzi :happy1:
Ona jest w tej nowej części schroniska dla staruszków ?
Dajcie jej jakieś imię, please :modla:
A może zrobić bazarek imienny ? :razz:

Posted

DONnka napisał(a):
I o to chodzi :happy1:
Ona jest w tej nowej części schroniska dla staruszków ?
Dajcie jej jakieś imię, please :modla:
A może zrobić bazarek imienny ? :razz:

Nie, ona mieszka sama w boksie, takim drewnianym kojcu - nie nadaje się niestety do większej grupy psów, to taka jedynaczka. ;)

Imię ma nadane w schronisku, ale nikt się nim nie posługuje, więc nie widzę przeszkód, żeby zrobić bazarek imienny - zawsze trochę grosza dla suni wpadnie. :)

Posted

DONnka napisał(a):
Mogę otworzyć bazarek imienny, mam nawet gotowy pomysł, ale musiałabyś pomóc w rozsyłaniu :roll:

Super! Jasne, będę rozsyłać, i tak muszę to zrobić na pozostałe bazarki, które właśnie szykuję. :) Dzięki!

Posted (edited)

Mam dla Was prezent :)

http://img32.imageshack.us/img32/6449/shrz.jpg

Poza tym opiekunki zaczęły wołać na nią Emma; być może miała kiedyś podobnie brzmiące imię, bo ładnie na nie reaguje - nie wiem, jak myślicie, czy to tak zostawiamy czy robimy bazarek imienny, jeśli jeszcze nie zrobiłaś go DONka? W sumie sunia może mieć inne "dogo" imię. ;) Planowałam jednak zrobić dla niej zalaminowaną tabliczkę na boks z imieniem i informacją o karmie (żeby nikt jej nie karmił czymś innym - ona jest strasznie żarta, jest wiecznie głodna i pochłania dużo jedzenia, i niestety rywalizuje o nie z innymi psami).

Edited by Bonsai
Posted

Jeszcze nie zrobiłam :oops:
Myślę, że jak reaguje na Emma to zostawcie - pasuje do niej :razz:
A ja zrobię bazarek cegiełkowy pt. "Pusty brzuszek Emmy" i będziemy sprzedawać miseczki karmy

Posted

DONnka napisał(a):
Jeszcze nie zrobiłam :oops:
Myślę, że jak reaguje na Emma to zostawcie - pasuje do niej :razz:
A ja zrobię bazarek cegiełkowy pt. "Pusty brzuszek Emmy" i będziemy sprzedawać miseczki karmy

Okej. :)
Na pierwszym zdjęciu widać, jakie ma zniszczone zęby, więc tak sobie pomyślałam: jedna puszka karmy kosztuje ok. 12,50 zł, może oprócz "klasycznych" cegiełek po 5 zł, oferować również "puszkowe" po 12,50 zł i w zależności ile takich cegiełek będzie sprzedanych, takie zrobić zamówienie puszek, a potem zrobić zdjęcie całości z dorobionym komputerowo napisem - nickiem darczyńcy na każdej puszce? Tylko głośno myślę. :)

Posted

[quote name='Bonsai']Okej. :)
Na pierwszym zdjęciu widać, jakie ma zniszczone zęby, więc tak sobie pomyślałam: jedna puszka karmy kosztuje ok. 12,50 zł, może oprócz "klasycznych" cegiełek po 5 zł, oferować również "puszkowe" po 12,50 zł i w zależności ile takich cegiełek będzie sprzedanych, takie zrobić zamówienie puszek, a potem zrobić zdjęcie całości z dorobionym komputerowo napisem - nickiem darczyńcy na każdej puszce? Tylko głośno myślę. :)

Good idea :happy1:
Coś wymyślę :)

Posted

Nie macie możliwości moczenia karmy w schronisku? Zalewać porcję gorącą wodą, poczekać jak zmięknie i ostygnie i dodać trochę z puszki, byłoby i taniej i smacznie:razz: Wypróbowałam na dziadeczku z jednym zębem.

Posted

RIVER napisał(a):
Nie macie możliwości moczenia karmy w schronisku? Zalewać porcję gorącą wodą, poczekać jak zmięknie i ostygnie i dodać trochę z puszki, byłoby i taniej i smacznie:razz: Wypróbowałam na dziadeczku z jednym zębem.

Tak, tak, taki plan był od początku - będziemy jej suchą namaczać. :) Choć właśnie tak jak piszesz, puszki też by się przydały. :)

Posted

gia44 podesłała mi link do tańszej karmy wątrobowej: http://www.keko.pl/royal-canin-veterinary-diet-dog-hepatic-puszka.html?vid=9763 i http://zooart.com.pl/product-pol-7491-ROYAL-CANIN-Hepatic-HF-16-12kg-ROYAL-CANIN-Hepatic-HF-16-200g-puszka.html .
Co prawda większe zaufanie mam do Hill's niż do Royal Canin, ale myślę, że warto spróbować, bo każdemu psu co innego pasuje, a jeśli przy tym uda się taniej, to byłoby dobrze :)