Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

taaa wilczak:D
jak go zobaczyłam pierwszy raz to wiedziałam że to będzie bardzo malutki wilczurek ;) nie chciałam małego psa a na dużego też warunków brak ;)

Posted

agutka napisał(a):

Magda- moim psem idealnym kiedyś był dobek od zawsze miałam słabość do bojowców no i nadszedł czas kiedy na plakacie w zoologu zobaczyłam bulka.... w dodatku dobki straciły swój urok gdy zobaczyłam z uszami. Owczarek był dla mnie psem lojalnym pięknym i mądrym, nigdy nie podważyłam tej tezy między innymi trafił do nas Sagatek.

podobnie u mnie,kiedyś był rottek,dopóki takie małe gówienko nie staneło mi na drodze,a jak zobaczyłam dorosłego przedstawiciela rasy Oscarka,to zakochałam się w nich na amen:loveu:,uwielbiam te jego dziurki,zmarszczki na czole a przede wszystkim najpiękniejszy uśmiech świata,którego żadna inna rasa nie ma,ale rottek i tak pozostanie w moim sercu

Posted

ja rotki kojarzyłam z grubasami bo takowe u nas były i w rodzinie i u sąsiadów.Dopiero gdy bliżej się rasom zaczęłam przyglądać dostrzegłam dane potencjały w każdej rasie.

Posted

agutka napisał(a):
ja rotki kojarzyłam z grubasami bo takowe u nas były i w rodzinie i u sąsiadów.Dopiero gdy bliżej się rasom zaczęłam przyglądać dostrzegłam dane potencjały w każdej rasie.

no tak,mi bardzo się podobał Viktor von Graffan,ale nie wiem czy dobrze pamiętam jego nazwę,On już nie żyje

Posted

Ja również mam sentyment do rottków i na pewno kiedyś kupie albo rotta albo ca de bou bo to są jedyne dwa molosy które mi odpowiadaja zarówno wyglądem jak i charakterem .

Posted

gops napisał(a):
Ja również mam sentyment do rottków i na pewno kiedyś kupie albo rotta albo ca de bou bo to są jedyne dwa molosy które mi odpowiadaja zarówno wyglądem jak i charakterem .

ca de bou to jedna z ras która mi dość "bardzo" nie przypadła do gustu jeżeli chodzi o wygląd. Z molosowatych bardzo intryguje mnie kangal ;)

Posted

no ten czarny... piękny- jestem cichym fanem tego typu umaszczenia ;)
jako ca de bou jest on na prawdę piękny .
bulimii suka nie wpadła mi jakoś w oko jak i jej poprzednia suczka ale pełen szacun za prace włożone w te psy

Posted

agutka napisał(a):
no ten czarny... piękny- jestem cichym fanem tego typu umaszczenia ;)

Ja też ... zawsze marzył się tri kolor ttb .
A już podpalany staffik to w ogóle marzenie , w Claytona miocie był taki gostek , jestem bardzo ciekawa jak wyrósł .

Posted

a nie masz z nimi kontaktu żadnego?
ttb w tej maści to i tak niestety rzadkość :( bulki owszem łatwiej wyszukać ale asty i staffiki to takie diamenciki ;)

Posted

[quote name='agutka']a nie masz z nimi kontaktu żadnego?
ttb w tej maści to i tak niestety rzadkość :( bulki owszem łatwiej wyszukać ale asty i staffiki to takie diamenciki ;)
Niestety nie mam kontaktu , nie mam pojęcia kto ma tego psa .
Dokładnie bullków coraz więcej ale pity/asty i staffiki już bardzo rzadko .
Mój kolejny ideał , pitek .

Z tego co czytałam umaszczenie czarne podpalane jest nieuznane ze względu na to że to gen wiodący i gdyby się rozmnażało takie psy byłoby ich zwyczajnie za dużo .
Nawet słyszałam o tym że nie powinno sie rozmnażać rodzieństwa takich psów bo gen jest tak silny .

Posted

a to ciekawe :hmmmm: ja się na genetyce nie znam , nie wchodzą mi do głowy te wszystkie terminy więc nawet nie zabieram się za takie nauki wyższe ;)
kiedyś napoczęłam temat o czarnych bulach bo to także unikaty w rasach i babka (hodowca -zajmująca się genetyką) wspominała właśnie o tym dziwnym dominującym genie który mógłby zrujnować umaszczenie w rasie.
takie przedstawione jak na focie umaszczenie jest dość często widywane w stanach to samo tyczy się z niedopuszczalnym merle

Posted

Z molosów to ja kocham boksery ...ale ten stary typ psa , nie trend szczypiorkowy ( zresztą w astach też teraz masa szczypiorków jest ), bullmastiff to moje niespełnione marzenie , a ca de bou też w moim typie , tylko na bank nie tu gdzie mieszkam , bo wtedy to już na bank co niektórzy po ścianach by chodzili , psychoza ludzi z zadupia . U nas to nawet bokser postrzegany jest jak kawał zbója , a już jak sie spotka Ozzy z koleżankami astkami czy z bulką na spacerze to patrzą czy walk psów nie urządzamy , a w kioskach Fakt schodzi jak ciepłe bułeczki :diabloti:.
Jak ostatnio wycałowałam na środku drogi Negre ( buline z adopcji z Bullbazarku) to wzrokiem mnie prawie unicestwiono ...jest gorzej niż było , pewnie przez to , że dziecka co sie tam wprowadziły 20 lat temu dorosły , są nowe babcie , małe wnuki i tysiąc sześćset sześćdziesiąty szósty plac zabaw budują , a ostatni to na naszej psiej sralni

Posted

A ja jakoś za molosami nie przepadam... wyglądają majestatycznie takie wielkoludy, ale jednak wole owczaro haszczako podobne.
A kiedyś marzyłam o buliku ale teraz to już same owczary czarne chyba będę miała haha :P

Posted

Dla mnie ten ca de bou tricolor jakiś taki nijaki. Za to pręgusy wyglądają w pełni idealnie ;)
Pitek tricolor natomiast super !

Mnie się od zawsze bull marzył ale allee ... nie wiem czy byłabym odpowiedzialnym posiadaczem takiego pieska, więc moze lepiej zostać przy ciapciakowatych rasach ;P

Posted

Majkowska - ty tak nie narzekaj że byłabyś złym właścicielem bulka.... w tych czasach 95 % to właśnie ciapy gdzie przy nich Wald to mega pies żywioł :eviltong: pamiętaj mój pies to ewenement na nią nie patrz jako przedstawiciela rasy:evil_lol:

Alicja boxery mi się podobają ale w wersji obecnej ... troszkę dłuższe ryjki nieco lżejsze i ten ich wspaniały charakter ;) u nas wszystkie fajne wybiegi pozamieniali w plac budowy pięknych apartamentowców gdzie pasuje to jak świni siodło ;)
Co do podejścia ludzi do bojowców hmmm szkoda gadać ale ostatnio gdzie Leda nie wyje na każdym kroku jest bardzo pozytywnie postrzegana w dodatku gdy niema na sobie kagańca. Dziś masa ludzi w mieście wyciągałą łapy do głaskania co nigdy mi się nie zdarzało ;)

Baśki kropka- ja zaś wole małe maszynki niż wszystkie wielkoludy ale kangal jest jeszcze taką małą zagadeczką bo jest to w miarę nowa rasa na naszym "rynku" jest wielki , silny i piękny ;)

Posted

ja z dużych psów 'ze straszną mordą' cichutko marzę o alano espanol... ale nie wyobrażam sobie zapanowania nad takim psem, niestety :diabloti: jestem za bardzo świeżakiem, żeby w ogóle marzyć o takim piesku :evil_lol:

a asta kiedyś mieć będę na 100%, uwielbiam i kocham, będzie albo piaskowy, albo błękitny :loveu:

Posted

PP- nie trzeba być super znawcą żeby podjąć się danej rasy, ty jesteś osobą pochłaniającą wiedzę na temat psów, ja mogę powiedzieć że jestem osobą która coś tam wie o psach bo nieraz sobie to udowodniłam ale w przypadku mojego psa i mojego podejścia do ogarnięcia cięższego przypadku potrzebuję porządnej lekcji u kogoś mądrego . Czyli biorąc psa danej rasy i zakładając że to pies z którym ciężko sobie radzić idę do szkoleniowca na kurs a nawet kilka i staje się idealnym przewodnikiem ;) Chyba że piszę brednie to proszę o lincz :)

Alicja-
no mnie się wydaje że teraźniejsze boxy mają nieco dłuższe ryjce ;) ja pamiętam u mnie na dzielnicy ciemno pręgowane boxy z ryjkiem płaskim jak u pekina + te zębiska i zaślinienie ;)
Ja kiedyś zauważyłam że te jaśniejsze czyli rude-brązowe- jasno pręgowane są sporo ładniejsze ,nie mają tych swoich powiek do kolan i ogólnie lepiej wyglądają . Właśnie o takich piszę co przedstawiłaś na fotce, takie mi się bardzo podobają ;)

Posted

[quote name='agutka']PP- nie trzeba być super znawcą żeby podjąć się danej rasy, ty jesteś osobą pochłaniającą wiedzę na temat psów, ja mogę powiedzieć że jestem osobą która coś tam wie o psach bo nieraz sobie to udowodniłam ale w przypadku mojego psa i mojego podejścia do ogarnięcia cięższego przypadku potrzebuję porządnej lekcji u kogoś mądrego . Czyli biorąc psa danej rasy i zakładając że to pies z którym ciężko sobie radzić idę do szkoleniowca na kurs a nawet kilka i staje się idealnym przewodnikiem ;) Chyba że piszę brednie to proszę o lincz :)

może i dobrze mówisz - się nie znam :cool3: ale mimo wszystko, jako laik i ogólny hm, panikarz w niektórych psich kwestiach, nie sądzę, że wzięłabym sobie taki 'kłopot' na własne życzenie, nawet moja bezkresna miłość do astów przegrała ze zdrowym rozsądkiem - ja wiem, że mogłam trafić na super łatwego do wychowania miśka, ale w przypadku takiego psa jest większe ryzyko, że trafię na agresorka np. do piesków i o ile Pat mi się taki lewy trafił, tak to tylko 13 kg sznupowego futra, więc nad nim panuję.

czy Ty mnie widziałaś? :diabloti: wyobrażasz sobie jak utrzymuję rozwścieczonego alano ważącego tyle co ja, który chce zjeść innego pieska? :diabloti:

niby tak jest, że cel uświęca środki (nie mówię o alano, bo charakter mi nie pasuje jakoś wybitnie, chodzi o wizualny aspekt, za to ast pasuje mi w 100%), ale mimo wszystko - obawa i rozsądek (może trochę na wyrost) wygrały.

Posted

wiesz co... z obserwacji otoczenia i różnych ras jak i pseudo ras to jednak pochodzenie psa ma przeogromne znaczenie.
Wiadomo dużo też jest w kwestii charakteru ale mimo wszystko pies rasowy czyli ze sprawdzonego żródła jest psem opanowanym i łatwiejszym w poprawnym wychowaniu

Posted

szczerze to ja następnego psa z adopcji nie wezmę ... wyleczyłam się ;)
ale też nie mówię że kiedyś jakaś bida u mnie nie zagości na stałę:evil_lol:

Posted

PP jeśli ast pierwszy raz , to koniecznie ze sprawdzonego źródła jak już agutka napisała i koniecznie konsekwentne wychowanie ( zresztą jak u każdego psa ;) ) . U nas trochę jest do bani z tym , że jakiś czas z psem nie wychodziłam i Ozzy udaje obrońcę ( a taki z niego obrońca jak z koziej doopy trąbka ) ale wychodził z TZtem a temu to łopatą do głowy nt zachowania psa ... a jak mu zwrócić uwagę to się obraża ...a na to nie mogę sobie pozwolić , bo jak wyjeżdżam na kilka dni to ktoś musi psem się zająć ;)