Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

nie jestem wrogiem kolczatki, ale dla mnie to narzędzie szkoleniowe - a chodzenie w tym non stop (albo na wystawy;)) to taki psiarski obciach, szczególnie dla retrievera:evil_lol:

cieszę się, że jest poprawa:)

myślę, że 3 czynniki mody:
1. nieodpowiedni dobór rodziców i rozmnażanie jak leci
2. złe warunki odchowu
3. nieodpowiedni właściciele (nie mam tu na myśli kojca i łańcucha, ale mało ruchu, szkolenia i zajęcia;))

i labom bije, niestety;)

• Replies 2.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Hmm to w naszym przypadku wszystko się zgadza:
1. nie wiadomo do końca kto jest jego rodzicami ( hodowla Błękitny skarb- mówi Ci to coś?)
2. Jeszcze raz- hodowla BS mówi Ci to coś? Nie wiadomo jak to do końca było...
3. Ruch jest ale nie za duży bo nie do opanowania jest jak psa zobaczy :( tzn 2 spacery ok 30-40 minut i cały dzień na dworze, i raz, dwa razy w tygodniu długi spacer- 1,5-2h...
Zajęcie nijakie- aportować nie chce, komendy tylko gdy widzi nagrodę..

Jednym słowem- zepsułam go :(

Posted

Gonitwa napisał(a):
A nie ominęła tylko nie mam nic na swoje usprawiedliwienie w sprawie fotek- nie chciało mi się ich robić...

Wybacz:)

Hehe :D
Ok wybaczam:loveu::loveu:

Posted

Gonitwa napisał(a):
Hmm to w naszym przypadku wszystko się zgadza:
1. nie wiadomo do końca kto jest jego rodzicami ( hodowla Błękitny skarb- mówi Ci to coś?)
2. Jeszcze raz- hodowla BS mówi Ci to coś? Nie wiadomo jak to do końca było...
3. Ruch jest ale nie za duży bo nie do opanowania jest jak psa zobaczy :( tzn 2 spacery ok 30-40 minut i cały dzień na dworze, i raz, dwa razy w tygodniu długi spacer- 1,5-2h...
Zajęcie nijakie- aportować nie chce, komendy tylko gdy widzi nagrodę..

Jednym słowem- zepsułam go :(

1. jak to? ma papier? (coś pisałaś o wystawach)
2. nic mi nie mówi, ale czuję, że niewiele straciłam:-o
3. spoko, spoko, nic straconego:D
linka (ze 20m, 10 m to nic dla dorosłego), "spalenie miski" (karma tylko za pracę), aportu możesz nauczyć "od tyłu", tzn najpierw pies siedzi z nim przed Tobą (podrzucę Ci link, najwygodniej robić to klikerem, chyba, że masz duży ''refleks gębowy";) i zdążysz go pochwalić w db m, skoro nie chce metodą zabawową. w końcu retriever się w nim obudzi;) póki co może tropić.
nagrody trzymaj np. w kieszeni i wyciągaj dopiero, jak wykona komendę - nauczy się, że zawsze masz coś, niekoniecznie musisz mieć to w ręce.

Posted

Ma papier ale hodowla została wywalona z ZK za oszustwa przekręty.. Czyli jego rodzice w papierach mogą nie być jego rodzicami...

Linka rzucaj- chętnie poczytam, a nóż widelec się czegoś nauczę...

Tylko ta agresja do psów mnie drażni... Nawet temat założyłam ale nic nie pomaga...

Posted

jak nadciąga jakiś pies to staraj się wyrobić w nim pozytywne z tym skojarzenie - zacznij go karmić, bawić się z nim (ale jak jeszcze jest spokojny, nie, jak już się rzuca).
do psów podchodź po łuku, staraj się nie napinać smyczy.
poczytaj sobie o sygnałach uspakajających - sama możesz je stosować.

bystrej pomogło pokazywanie piłeczki i zabawa, gdy jakiś pies nadcierał (oraz okazjonalny opier**l, ale na początek nie polecam;))

no i dużo rozrywek, żeby pies nie miał siły na głupoty;)

hodowla faktycznie :shake::shake:

linka szukam;)
mam:
http://www.dogs.gd.pl/kliker/praktyka/aport.html

postaraj się ogólnie sporo go szkolić, złapcie kontakt.
ucz go nie tylko klasycznego posłuszeństwa, sztuczki też fajna zabawa;)
polecam też książki p. Mrzewińskiej:)

Posted

a masz może internetowe/komputerowe wydanie tej książki?

Rozważam bieganko przy rowerze ale nie na kolczatce;) tylko na normalnej obroży...

Problem jak inny pies jest na smyczy jest o tyle łatwiejszy że w miarę wiem jak obcy pies może się zachować i czasem jestem w stanie zająć Orienta tak, by nie zwracał nań uwagi. Gorzej gdy obcy pies lata luzem i jest baardzo nachalny- takich u nas pod dostatkiem...

A sztuczki? Wszystko pięknie, ładnie ale ja mu nie umiem pokazać o co mi chodzi... Tylko "poproś" go nauczyłam ze sztuczek...

Posted

tu masz cały serwis klikerowy
http://www.dogs.gd.pl/kliker/

a tej książki też poszukam zaraz.

ja w ogóle proponuję się Wam przestawić na kliker - myślę, że tak najłatwiej złapiecie kontakt.
albo metodami p. Mrzewińskiej.
na klikerowej stronie jest wszystko od kuchni rozpisane, jak uczyć - wkrótce nauczysz się tak analizować skomplikowane zachowanie i z łatwością wytłumaczysz psu, o co chodzi.

musisz go potraktować trochę jak szczeniaka i zrobić wszystko od postaw, na Twoich warunkach.

normalna obroża albo szelki i będzie gites;)

a takie psy.. cóż..:mad: jak jestem z flatem to mogę go ostro pogonić i sobie pójdzie, a Bystra potraktowałaby to jako zachętę do ataku:evil_lol: więc muszę go delikatniej spławiać:evil_lol:

Posted

Dzięki- wszystkie pomysły z chęcią przeanalizuję i mam nadzieję, że kiedyś mi się uda... Chwilowo idę na spacer- na wieczorne "siku" będę za chwilę;) Może coś dla nas jeszcze wymyślisz....;)

Posted

Ania-shira napisał(a):
Dzień doberek :multi:

Doberek, doberek;)

Pinczerek-Jacky napisał(a):
Dobry pani Oriencikowa:loveu:

Cześć Jackowa;)

Posted

Tak pewnego bowskiego:evil_lol: wieczoru zastałam Orienta śpiącego :diabloti:na moim łóżku... :diabloti:Nie przejął się zbytnio tym, że godzina była koło 1-szej nad ranem i mi się chciało walnąć spać na MOIM łóżku...:cool1:(zdjęcia ciemne bo robione telefonem- sagem my 501x)

A tu ja- znaczy się kawałek mnie- moja kuzynka zdjęcie mi zrobiła- a ja nie chciałam więc widać tylko moją ukochaną:diabloti: i zacne odrosty:diabloti:

Posted

Gonitwa napisał(a):
A tak przypadkiem telefon dorwałam, zrzuciłam i są....

I jest fajnie wszyscy sie ciesza :D:D:multi::multi::loveu:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...