Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Bako2006']Ja mam dziwnego psa :] surowe mięso drobiowe, wołowe po prostu go odrzuca musi być koniecznie bardzo sparzone albo ugotowane :mad:
Do surowego podchodzi jak do trutki jak tylko poczuję że nie gotowane to podnosi jedną wargę pokazuję zęby i odchodzi, no dziwak! :oops:QUOTE]

[FONT=MS Shell Dlg 2]Mój też na początku nie chciał surowego, (bo wcześniej dostawał je bardzo rzadko, a teraz dostaje przynajmniej raz w tyg.) ale jak raz spróbował to mu zasmakowało.[/FONT]

Posted

Modlishka. napisał(a):
[quote name='Bako2006']Ja mam dziwnego psa :] surowe mięso drobiowe, wołowe po prostu go odrzuca musi być koniecznie bardzo sparzone albo ugotowane :mad:
Do surowego podchodzi jak do trutki jak tylko poczuję że nie gotowane to podnosi jedną wargę pokazuję zęby i odchodzi, no dziwak! :oops:QUOTE]

[FONT=MS Shell Dlg 2]Mój też na początku nie chciał surowego, (bo wcześniej dostawał je bardzo rzadko, a teraz dostaje przynajmniej raz w tyg.) ale jak raz spróbował to mu zasmakowało.[/FONT]

też mi się wydaje,że może to być kwestia przyzwyczajenia psa do surowego.moja mała na początku też tak zareagowała-powąchała,popatrzyła się na mnie,jeszcze raz powąchała i odchodziła,ale po małej namowie oraz widoku drugiego psa ze smakiem zajadającego mięcho przekonała się do niego.

Posted

witam wszystkich, jestem szczęśliwym posiadaczem 7,5 tygodniowego Siberiana Huskyego i chciałbym się dowiedzieć co najlepiej mu gotować i jak to przyrządzić. Czy to co zostanie ugotowane wymieszać z suchą karmą czy jak powinienem mu podawać jedzenie. Z góry dziękuję za pomoc.

Posted

Na tym forum jest mnostwo porad na ten temat, wystarczy poszukać.
Gotowanego jedzenia nie miesza się z karmą, szczególnie w jednym posiłku.
Husky powinien jeść pokarm wysokobiałkowy - dużo mięsa, chrząstek, ścięgien, ryby, do tego warzywa, a jak najmniej wypełniaczy typu ryż czy makaron.

Posted

Martens napisał(a):
Gotowanego jedzenia nie miesza się z karmą, szczególnie w jednym posiłku.

Czy to znaczy, że nie mogę podawać mojemu psu rano gotowanego a wieczorem suchej karmy?? Wiem, że sporo osób tak robi i pierwszy raz spotykam się z tym, że nie można łączyć gotowanego z suchym.

Posted

No tak jak to opisujesz czyli rano gotowane a wieczorem suche robię np ja. Ale nie każdemu psu to służy. Mój Korczysław akurat jest do takiego żywienia przyzwyczajony i dobrze się z tym ma.
A z mieszainem to głownie idzie o to żeby np do ugotowanego ryżu z warzywami i kurczakiem nie dorzucac suchej karmy bo oba składniki mają różny czas trawienia i może być nieprzyjemnie:)

Posted

A u nas z takim żywieniem był problem. Plan był taki, że jednego dnia Tośka je gotowane, a drugiego karmę przemysłową. Niestety po kilku dniach, w tempie ekspresowym, musiałam go zmienić :evil_lol:
Zaczęły się problemy jelitowe - wymioty, biegunki. To było jakieś 4-5 miesięcy temu. O tego czasu jest tylko na gotowanym i nie ma problemu.
Myślę więc, że wszystko zależy od psa :)

Posted

A co można podawać na śniadanko zamiast gotowanego ryżu, mięska i marchewki, które dostaje na kolację? Bo rano jakoś zawsze mi czas gdzieś ucieka, a wolałabym chrupek nie podawać

Posted

A co można podawać na śniadanko zamiast gotowanego ryżu, mięska i marchewki, które dostaje na kolację? Bo rano jakoś zawsze mi czas gdzieś ucieka, a wolałabym chrupek nie podawać

Posted

Sorki, za tyle powtarzających się postów, ale net mi coś szwankuje i albo wyskakuje okienko że jakiś błąd i coś się nie powiodło, albo myśli, stoi w miejscu, nic się nie dzieje, aż tu nagle 3 te same posty. Jeszcze raz sorki.

Posted

ankael napisał(a):

Można podać np. biały ser z owocami i jogurtem/kefirem.
Albo samo mięsko z warzywami (niekoniecznie z marchewką) i/lub owocami - może być przygotowane dzień wcześniej i przechowane w lodówce.

• 4 months later...
  • 1 month later...
Posted

Hej zastanawiam się jakie warzywa- surowe lub lekko ugotowane (na parze) można podawać psu. Tylko takie które mu nie zaszkodzą jak np szpinak- który w dużych ilościach wypłukuje wapń z organizmu!
Proszę wpisujcie!

Ps. WAŻNE: Do wszystkich, którzy mają szczeniaki i karmią ich gotowanym jedzeniem- do jedzenia dosypujcie witaminy w proszku!!! Najlepiej kupcie u weterynarza. Poleci najlepsze, a niekoniecznie najdroższe!!!

• 3 months later...
Posted

Hej ;)
Mam 2-letniego nowofundlanda i od szczeniaka jest na suchej karmie..narazie nie narzekalam, ale chcialabym powoli przejsc na domowe jedzenie...co o tym sadzicie? i czy macie jakies pomysly na dania dla tak duzego psa? Wazy okolo 60 kg :)

Posted

hmm a jaką karme jadł ??
bo jesli jadł dobrej jakosci suchą karme to moze zostan przy tym...
gotowane jest wporzadku, plusem jest to ze pies chętnie wcina, i przybiera na wadze
"umownie gotuje sie w proporcjach np 0.5 miesa, 0.5 wypełniacza(ryz , makaron, mogą byc tez ziemniaki z tym ze zrobione w formie puree, ), i 0.5 warzyw.
miesko to np wołowinka , kurczak , watróbka itp
ja sama karmie psa naprzemian: sucha acana a co 2 weekend gotuje , z tym ze juz niedługo przechodze na barfa:) nie myslałas moze nad surowym jedzeniem dla psiaka?
z tego co słyszy sie o barfie to same superlatywy:)
i wcale drogo nie wychodzi, ....choc drozej od gotowania:P