FredziaFredzia Posted October 3, 2013 Posted October 3, 2013 Zainteresowała mnie ta rasa, przez to że podobna do borzojów... Ale mniejsza. I tu mają plusa. Coś o niej wiadomo? Quote
Psia_Chatka Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 Z tego co zrozumiałam czytając na stronach ich hodowców to borzoje mieszane z whippetami przez co mają jedwabistą, niealergizującą sierść oraz są średniej wielkości. To młoda rasa, uznana (?) tylko w Kalifornii. Są długowieczne (dożywają 20-dziestki). Są dobrymi psami rodzinnymi oraz fenomenalnie spisują się w sporcie (coursing, agility). I tyle. Chyba są hodowane jedynie w USA Quote
Gezowa Posted June 2, 2014 Posted June 2, 2014 Nie tylko w USA :). Jak szukałam hodowli whippetów długowłosych (silken windsprite - to nie to samo co silken windhound) to trafiłam przez przypadek na hodowlę s. windhoundow w Norwegii. Jakby poszukać to pewnie w Europie znalazłoby się trochę. Quote
FredziaFredzia Posted June 2, 2014 Author Posted June 2, 2014 To dopisuje do mojej ułożonej w głowie listy ras "MOŻE KIEDYŚ" silkena... ;) Ma plusa że nie jest mikropieskiem, a zarazem nie jest tak duży jak borzoj. Quote
al'akir Posted June 4, 2014 Posted June 4, 2014 [quote name='Psia_Chatka']Z tego co zrozumiałam czytając na stronach ich hodowców to borzoje mieszane z whippetami przez co mają jedwabistą, niealergizującą sierść oraz są średniej wielkości. To młoda rasa, uznana (?) tylko w Kalifornii. Są długowieczne (dożywają 20-dziestki). Są dobrymi psami rodzinnymi oraz fenomenalnie spisują się w sporcie (coursing, agility). I tyle. Chyba są hodowane jedynie w USA Tzn jaką? Z tego co mi się kojarzy to ludzie zwykle nazywają tak sierść psów/kotów które nie linieją, a prawda jest taka, że nie ma to nic wspólnego z alergią. Pytam, bo wydawało mi się, że borzoje normalnie gubią sierść (?). Quote
Psia_Chatka Posted June 5, 2014 Posted June 5, 2014 Myślę, że chodzi o sierść o strukturze jedwabistej która nie pyli się Quote
al'akir Posted June 5, 2014 Posted June 5, 2014 Psia_Chatka napisał(a):Myślę, że chodzi o sierść o strukturze jedwabistej która nie pyli się Czyli normalnie linieją? Mnie jedynie o to chodzi, temat alergii w ogóle mnie nie interesuje. Quote
Recommended Posts