Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam (po długiej przerwie).
Mam pytanie - czy są oraz jakie symptomy wskazujące że czas zacząć stosować karmę dla psów starszych?

Tobi powoli zaczyna dobijać do 7 lat. Zgodnie z informacjami na karmach dla psów starszych - już byłby czas na jej zmianę (obecnie je dla psów dorosłych, performance).
Na razie nie obserwuję konieczności zmiany karmy (tą co je bardzo lubi) jego forma i wygląd są bez większych zmian, nie tyje.
Jakie są Wasze doświadczenia związane z karmieniem starzejącego się psa?

Posted

Tobi napisał(a):
Witam (po długiej przerwie).
Mam pytanie - czy są oraz jakie symptomy wskazujące że czas zacząć stosować karmę dla psów starszych?

Tobi powoli zaczyna dobijać do 7 lat. Zgodnie z informacjami na karmach dla psów starszych - już byłby czas na jej zmianę (obecnie je dla psów dorosłych, performance).
Na razie nie obserwuję konieczności zmiany karmy (tą co je bardzo lubi) jego forma i wygląd są bez większych zmian, nie tyje.
Jakie są Wasze doświadczenia związane z karmieniem starzejącego się psa?

7 letni wyżeł to jak mi się wydaje staruszek aż taki nie jest..po prostu dojrzały pies. Nasza ok. 12 letnia seterka z odzysku jada dokładnie to samo co młodsze seterki (2 i 2,5 letnia). Staruszce zdrowie, energia jak i ..trawienie;) dopisuje świetnie, sierść piękna i błyszcząca, brak problemów skórnych, więc nie cuduje ze specjalnym jej żywieniem. Jada gotowane a jako uzupełnienie karmę Bosch dla psów dorosłych.

Posted

Ma ktoś może sposón na podtuczenie starszego psa? Sunia jest niejadek a właściwie długo myśli od której strony talerza zacząć i w ogóle za dużo niechce od razu zaznaczam ,że suche odpada

Posted

Nie wiem czy to jest sposób na podtuczenie, ale na niejadków tak.
Kładziesz miskę - nie je - po kilku minutach zabierasz miskę.
Następnego dnia kładziesz miskę z polowa porcji.
Nie je - zabierasz miskę.
Następnego dnia kładziesz miskę z ponownie okrojona porcja (w tym przypadku to 25% pierwotnej porcji). itd.

Jak w końcu zje - nie dodajesz więcej.
Następnego dnia kładziesz miskę z porcja powiększoną o połowę.
W kolejnych dniach dochodzisz z powrotem do standardowej porcji.
Nie przejmuj sie ze pies "jest głodny", bo gdyby był naprawdę głodny - to by miski nie przepuścił.

Tak nota bene, podobno pies pies potrafi żyć bez jedzenia ... 150 dni!

Posted

Sunia wie co robi ,bo nie ma nic gorszego jak starszy pies podtuczony.Widocznie tyle ile je jest dla niej wystarczające do zdrowego życia ,więc nie ma co kombinować ,tylko zdaj się na jej instynkt.Musi mieć dobre jedzonko ,ale nie ilościowo ,a jakościowo ,więc dobre delikatne mięsko ,ryż i warzywka ugotowane .Witaminki dla staruszków tez dobre przy diecie gotowanej ,więc koniecznie musi dostawać.

• 1 year later...
Posted

No wlasnie tez sie ostatnio zastanawialam czy Salcię nie trzeba juz przestawić na seniorka :niewiem: W lipcu skonczy 7 lat. Jest wysterylizowana, choć jednocześnie bardzo aktywna wiec o nadwadze nie ma mowy. Myslicie ze jeszcze jeden rok mozna przelecież na Acanie Premium?

Posted

Aniu, moim osobistym zdaniem nie ma co się przejmować rozpiskami producentów karm. Moja ośmioletnia kundlica je karmę dla dorosłych psów i nie zamierzam jej przestawiać na wynalazki typu "senior"- jest szczupła, bardzo aktywna, świetnego zdrowia. Tak samo moja Mała, która również w lipcu skończy 7 lat- je to samo co pięcioletnia Druśka i dwuletnia terierka.

Posted

jesli jest aktywna i szczupla to tak.. ja bym ja nawet trzymala na sporcie.. moja sucz mala 10 letnia wcina razem z duzym karmy dla aktywnych, w chwili obecnej jedza orijena z tym, ze mala seniora..

• 2 weeks later...
Posted

Diuna B. napisał(a):
A co byście polecili dla starszego(8-9 lat) z problemami stawowymi czarnego teriera rosyjskiego?

Zależy od Twoich możliwości finansowych i czy pies ma np. jakieś uczulenia. Ale myślałabym na przykład o Acanie lamb&rice oraz dodatkowo preparatach na stawy typu Arthroflex.

Posted

[quote name='Diuna B.']A co byście polecili dla starszego(8-9 lat) z problemami stawowymi czarnego teriera rosyjskiego?ARTHROFLEX!!!! Jako plyn!!!Podawaj, jak wczesniej radza!
Moj Staruszek - owczarek "poniemiecki" kiedy mu siadly stawy, zaczelismy mu podawac wlasnie to! Przez 21 dni dawke uderzajaca, czyli 3ml ( wg wagi psa), a potem juz ..do konca (straszne slowo) 1,5ml.
Pies zaczal skakac, i na nowo cieszyc sie zyciem!
Co do karm - moze cos z RC linia weterynaryjna ( w necie mozna znalezc je w dobrej cenie).... Albo przygladnij sie tej. Moze skonsultjujesz zmiane karmy z wetem? Zapytaj, przeciez on zna psa, co Ci proponuje, a potem poszukamy, gdzie najtaniej. Ja tak przynajmniej robie:)
http://www.kacikpupila.pl/sklep/brit-care-senior-breed-lamb-rice-12kg-p-3064.html?osCsid=91cd2566bb3c9a2e60f5429a43aafc66

Posted

Jeśli będziesz podawać glukozaminę i chondroitynę w preparatach, karma nie musi jej zawierać - swoją drogą nie licząc najdroższych karm weterynaryjnych karmy z preparatami na stawy zawieraja ich tak niewiele, że praktycznie żadnego wpływu na stawy to nie ma... :roll: zwłaszcza jeśli pies ejst już chory.

Czy linie weterynaryjne RC też są konserwowane rakotwórczym BHA?

Co do konsultacji z wetem radzę ostrożność, bo często są przez nich polecane po prostu karmy, które mają w dystrybucji :p

Posted

No wiec jak bym dala karme sredniej jakosci dla staruszkow, kupila Arthroflex i jakies witaminy dla geriatrykow. No chyba, ze u psiaka dojdzie cos wiecej z dolegliwosci np watroba.... Ale to juz po badaniach i wynikach trzeba skonsultowac.

Posted

Nawet niekoniecznie dla staruszków, bo karmy typu senior często mają bardzo niską wartość energetyczną i jeśli pies jest aktywny, to mogą być za słabe. Ważne by karma była lekkostrawna, więc może to być typu lamb&rice. Niestety wiele karm nie z linii weterynaryjnych ma karmy dla starszych psów ogólnie słabsze jakościowo niż adult czy lamb&rice... Stąd dopóki senior jest zdrowy, polecam raczej karmienie lekkostrawnymi karmami dla psów dorosłych; ewentualnie przy jakichś schorzeniach przejście np. na karme dla nerkowców.

Prócz tego chyba Eukanuba i/albo Royal miały karmę specjalnie dla psów z chorymi stawami? Tylko nie wiem, czy Twoja kieszeń to wytrzyma, bo to o wiele droższa impreza niż Acana.

Posted

Serdecznie dziękuję wszystkim za porady.Co do weta to Baryś mojej siostry mieszka na zapadłej wsi a wet nie jest specjalistą od psów:shake:.Pies ogólnie jest zdrowy,nic mu nie dolega,oprócz stawów.Po Arthroflexie trochę mub się polepszyło,czy radzicie kupić chondroitynę i glukozaminę w tabletkach?Zastanawiamy się nad Eukanubą senior.Aha ;pies ma nadwagę rzędu 5-8kilo:shake:

Posted

To może lepsza będzie faktycznie karma typu light? Dobre są opinie o Acanie light, podobno jest lepsza niż senior i kilka osób podaje ją starszym psom. Podawałam swojej suni Eukanubę Senior przez jakieś 3 miesiące i jest jakościowo porównywalna do Acany, przynajmniej dla mojego psa. Lepiej wyglądał po Royal Canin Mature (z serii vet size).

Glukozamina z chondroityna nie zaszkodzi na pewno, a może trochę pomóc, choć Arthroflex na pewno daje bardziej zauważalną poprawę.