Tobi Posted May 22, 2007 Posted May 22, 2007 Witam (po długiej przerwie). Mam pytanie - czy są oraz jakie symptomy wskazujące że czas zacząć stosować karmę dla psów starszych? Tobi powoli zaczyna dobijać do 7 lat. Zgodnie z informacjami na karmach dla psów starszych - już byłby czas na jej zmianę (obecnie je dla psów dorosłych, performance). Na razie nie obserwuję konieczności zmiany karmy (tą co je bardzo lubi) jego forma i wygląd są bez większych zmian, nie tyje. Jakie są Wasze doświadczenia związane z karmieniem starzejącego się psa? Quote
Nor(a) Posted May 22, 2007 Posted May 22, 2007 Tobi napisał(a):Witam (po długiej przerwie). Mam pytanie - czy są oraz jakie symptomy wskazujące że czas zacząć stosować karmę dla psów starszych? Tobi powoli zaczyna dobijać do 7 lat. Zgodnie z informacjami na karmach dla psów starszych - już byłby czas na jej zmianę (obecnie je dla psów dorosłych, performance). Na razie nie obserwuję konieczności zmiany karmy (tą co je bardzo lubi) jego forma i wygląd są bez większych zmian, nie tyje. Jakie są Wasze doświadczenia związane z karmieniem starzejącego się psa? 7 letni wyżeł to jak mi się wydaje staruszek aż taki nie jest..po prostu dojrzały pies. Nasza ok. 12 letnia seterka z odzysku jada dokładnie to samo co młodsze seterki (2 i 2,5 letnia). Staruszce zdrowie, energia jak i ..trawienie;) dopisuje świetnie, sierść piękna i błyszcząca, brak problemów skórnych, więc nie cuduje ze specjalnym jej żywieniem. Jada gotowane a jako uzupełnienie karmę Bosch dla psów dorosłych. Quote
Tobi Posted May 22, 2007 Author Posted May 22, 2007 Tak myślałem. Po prostu byłem ciekaw innych doświadczeń. Quote
Mudik Posted May 22, 2007 Posted May 22, 2007 Ma ktoś może sposón na podtuczenie starszego psa? Sunia jest niejadek a właściwie długo myśli od której strony talerza zacząć i w ogóle za dużo niechce od razu zaznaczam ,że suche odpada Quote
Tobi Posted May 22, 2007 Author Posted May 22, 2007 Nie wiem czy to jest sposób na podtuczenie, ale na niejadków tak. Kładziesz miskę - nie je - po kilku minutach zabierasz miskę. Następnego dnia kładziesz miskę z polowa porcji. Nie je - zabierasz miskę. Następnego dnia kładziesz miskę z ponownie okrojona porcja (w tym przypadku to 25% pierwotnej porcji). itd. Jak w końcu zje - nie dodajesz więcej. Następnego dnia kładziesz miskę z porcja powiększoną o połowę. W kolejnych dniach dochodzisz z powrotem do standardowej porcji. Nie przejmuj sie ze pies "jest głodny", bo gdyby był naprawdę głodny - to by miski nie przepuścił. Tak nota bene, podobno pies pies potrafi żyć bez jedzenia ... 150 dni! Quote
SAWA Posted May 24, 2007 Posted May 24, 2007 Sunia wie co robi ,bo nie ma nic gorszego jak starszy pies podtuczony.Widocznie tyle ile je jest dla niej wystarczające do zdrowego życia ,więc nie ma co kombinować ,tylko zdaj się na jej instynkt.Musi mieć dobre jedzonko ,ale nie ilościowo ,a jakościowo ,więc dobre delikatne mięsko ,ryż i warzywka ugotowane .Witaminki dla staruszków tez dobre przy diecie gotowanej ,więc koniecznie musi dostawać. Quote
Ania i Salma Posted June 27, 2008 Posted June 27, 2008 No wlasnie tez sie ostatnio zastanawialam czy Salcię nie trzeba juz przestawić na seniorka :niewiem: W lipcu skonczy 7 lat. Jest wysterylizowana, choć jednocześnie bardzo aktywna wiec o nadwadze nie ma mowy. Myslicie ze jeszcze jeden rok mozna przelecież na Acanie Premium? Quote
Tilia Posted June 27, 2008 Posted June 27, 2008 Aniu, moim osobistym zdaniem nie ma co się przejmować rozpiskami producentów karm. Moja ośmioletnia kundlica je karmę dla dorosłych psów i nie zamierzam jej przestawiać na wynalazki typu "senior"- jest szczupła, bardzo aktywna, świetnego zdrowia. Tak samo moja Mała, która również w lipcu skończy 7 lat- je to samo co pięcioletnia Druśka i dwuletnia terierka. Quote
marmara_19 Posted June 27, 2008 Posted June 27, 2008 jesli jest aktywna i szczupla to tak.. ja bym ja nawet trzymala na sporcie.. moja sucz mala 10 letnia wcina razem z duzym karmy dla aktywnych, w chwili obecnej jedza orijena z tym, ze mala seniora.. Quote
Diuna B. Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 A co byście polecili dla starszego(8-9 lat) z problemami stawowymi czarnego teriera rosyjskiego? Quote
Martens Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 Diuna B. napisał(a):A co byście polecili dla starszego(8-9 lat) z problemami stawowymi czarnego teriera rosyjskiego? Zależy od Twoich możliwości finansowych i czy pies ma np. jakieś uczulenia. Ale myślałabym na przykład o Acanie lamb&rice oraz dodatkowo preparatach na stawy typu Arthroflex. Quote
Diuna B. Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 Arthroflex Baryś bierze,nie ma żadnych uczuleń,Acanę jadł przez ostatnie 4 miesiące i chciałam mu zmienić na coś innego w tej samej cenie. Quote
Diuna B. Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 Acana już mu się trochę przyjadła i zaczął grymasić. Quote
Martens Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 A jaki rodzaj jadł? Może po prostu poeksperymentuj ze smakami :) Quote
Diuna B. Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 Jadł Acanę senior, bo tylko ona jest z glukozaminą i chondroityną na stawy.Chciałabym mu znależć jakąś inną, również z tymi preparatami. Quote
sota36 Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 [quote name='Diuna B.']A co byście polecili dla starszego(8-9 lat) z problemami stawowymi czarnego teriera rosyjskiego?ARTHROFLEX!!!! Jako plyn!!!Podawaj, jak wczesniej radza! Moj Staruszek - owczarek "poniemiecki" kiedy mu siadly stawy, zaczelismy mu podawac wlasnie to! Przez 21 dni dawke uderzajaca, czyli 3ml ( wg wagi psa), a potem juz ..do konca (straszne slowo) 1,5ml. Pies zaczal skakac, i na nowo cieszyc sie zyciem! Co do karm - moze cos z RC linia weterynaryjna ( w necie mozna znalezc je w dobrej cenie).... Albo przygladnij sie tej. Moze skonsultjujesz zmiane karmy z wetem? Zapytaj, przeciez on zna psa, co Ci proponuje, a potem poszukamy, gdzie najtaniej. Ja tak przynajmniej robie:) http://www.kacikpupila.pl/sklep/brit-care-senior-breed-lamb-rice-12kg-p-3064.html?osCsid=91cd2566bb3c9a2e60f5429a43aafc66 Quote
Martens Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 Jeśli będziesz podawać glukozaminę i chondroitynę w preparatach, karma nie musi jej zawierać - swoją drogą nie licząc najdroższych karm weterynaryjnych karmy z preparatami na stawy zawieraja ich tak niewiele, że praktycznie żadnego wpływu na stawy to nie ma... :roll: zwłaszcza jeśli pies ejst już chory. Czy linie weterynaryjne RC też są konserwowane rakotwórczym BHA? Co do konsultacji z wetem radzę ostrożność, bo często są przez nich polecane po prostu karmy, które mają w dystrybucji :p Quote
sota36 Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 No wiec jak bym dala karme sredniej jakosci dla staruszkow, kupila Arthroflex i jakies witaminy dla geriatrykow. No chyba, ze u psiaka dojdzie cos wiecej z dolegliwosci np watroba.... Ale to juz po badaniach i wynikach trzeba skonsultowac. Quote
Martens Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 Nawet niekoniecznie dla staruszków, bo karmy typu senior często mają bardzo niską wartość energetyczną i jeśli pies jest aktywny, to mogą być za słabe. Ważne by karma była lekkostrawna, więc może to być typu lamb&rice. Niestety wiele karm nie z linii weterynaryjnych ma karmy dla starszych psów ogólnie słabsze jakościowo niż adult czy lamb&rice... Stąd dopóki senior jest zdrowy, polecam raczej karmienie lekkostrawnymi karmami dla psów dorosłych; ewentualnie przy jakichś schorzeniach przejście np. na karme dla nerkowców. Prócz tego chyba Eukanuba i/albo Royal miały karmę specjalnie dla psów z chorymi stawami? Tylko nie wiem, czy Twoja kieszeń to wytrzyma, bo to o wiele droższa impreza niż Acana. Quote
sota36 Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 L&R to chyba dobry pomysl, bo sa delikatne i latwostrawne. tez wlasnie o takiej pomslalam piszac wczesniejszy post:) Quote
Diuna B. Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 Serdecznie dziękuję wszystkim za porady.Co do weta to Baryś mojej siostry mieszka na zapadłej wsi a wet nie jest specjalistą od psów:shake:.Pies ogólnie jest zdrowy,nic mu nie dolega,oprócz stawów.Po Arthroflexie trochę mub się polepszyło,czy radzicie kupić chondroitynę i glukozaminę w tabletkach?Zastanawiamy się nad Eukanubą senior.Aha ;pies ma nadwagę rzędu 5-8kilo:shake: Quote
Diuna B. Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 Aha,ze względu na stawy pies jest mało aktywny. Quote
Martens Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 To może lepsza będzie faktycznie karma typu light? Dobre są opinie o Acanie light, podobno jest lepsza niż senior i kilka osób podaje ją starszym psom. Podawałam swojej suni Eukanubę Senior przez jakieś 3 miesiące i jest jakościowo porównywalna do Acany, przynajmniej dla mojego psa. Lepiej wyglądał po Royal Canin Mature (z serii vet size). Glukozamina z chondroityna nie zaszkodzi na pewno, a może trochę pomóc, choć Arthroflex na pewno daje bardziej zauważalną poprawę. Quote
sota36 Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 Jestem piewca Arthroflexu w plynie! mojego Staruszka postawil na nogi wieku 10 lat! Quote
Recommended Posts