Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 878
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tu u nas to mozna powiedziec, ze gdzie kamieniem rzucisz to trafisz w Polaka- tak ich tu duzo!

Dzwonie dzisiaj do opiekunki Norki, zeby zapytac jak sie sprawy maja, a odbiera jej synowa i mowi, ze Kristiny w tej chwili nie ma w domu, ale ona mi chetnie o piesku poopowiada.
Chodzi za jej dzieckiem, kapia sie razem w baseniku i wogole bardzo grzeczna.
Ale ona to chyba wiecej po polsku rozumie- no to sie pytam kto to sprawdzil, a ona mi taka troche lamana, ale jednak polszczyzna- jo jest z Bytomia!

A wiec nie ma dziwne, ze Norka sie tam swojsko czuje!

Posted

U nas duszno i parno...
kazda ochloda, nawet chwilowa
to prawdziwa przyjemnosc.

Ale czy to nie stwarza nam jakies nadzieje na przyszloscß
Plywanie przy odchudzaniu....

Posted

Witajcie :loveu: Nie było mnie przez kilka dni i teraz nadrabiam zaległości w czytaniu o dalszych losach Norki.
To super że udało się jednak zgromadzić całą kwotę na transport Norki i że cioci Iwop choć w tym przypadku nie udało się zadłużyć :eviltong:
Norka chyba zaczyna chwytać że oprócz Zosi są na świecie inni dobrzy dla zwierząt ludzie... ...również za granicą:loveu:

Wszystkim którzy pomogli Norce WIELKIE DZIĘKI

Posted

iwop napisał(a):
Dziekuje wszystkim :loveu:

Ciocia sonnata mimo, że lublinianka to sercem była jak dogo z Ostrowca :loveu:

Jaka ze mnie Lublinianka??:crazyeye: Ta ja z pod Przemyśla ;)
W Lublinie dopiero od 10 lat mieszkam i nawet meldunku stałego tu nie mam.
U nas w Lublinie sytuacja jest trochę lepsza niż u was w Ostrowcu. Są dwa całkiem przyzwoite schroniska i młodzież chętna do wolontariatu przy psach...

Posted

Sonata78 napisał(a):
U nas w Lublinie sytuacja jest trochę lepsza niż u was w Ostrowcu. Są dwa całkiem przyzwoite schroniska i młodzież chętna do wolontariatu przy psach...

Dwa całkiem przyzwoite schroniska ???????!!!!!!!!!!!

I wolontariat ????????!!!!!!!!!!!!

Skąd Ty masz takie wiadomości ??????!!!!!!!:roll: :roll: :roll:

Wolontariat ze schroniska przy Pancerniaków został wyrzucony z wielkim hukiem rok temu ........Wolontariuszek było 5 i trudno .......hmmmmmmmmm nazwać je młodzieżą ;)

Obecnie schronisko przy Pancerniaków zostaje zlikwidowane i zwierzaki przeprowadzają się do nowego , bardzo ekskluzywnego :)

Ale to wcale nie oznacza , że będą tam miały dobrze i że będą bezpieczne ......

A drugie schronisko ? Które masz na myśli ?

Przepraszam za OT , ale śledzę losy Noreczki i przeczytałam , że w LUblinie to jest fajnie , bo są cąłkiem przyzwoite schroniska .........a przecież większośc ludzi na dogo wie , jakie problemy mamy z lubelskim schronem i jaką toczymy wojnę .........:(

Posted

Tiger napisał(a):
Dwa całkiem przyzwoite schroniska ???????!!!!!!!!!!!

I wolontariat ????????!!!!!!!!!!!!

Skąd Ty masz takie wiadomości ??????!!!!!!!:roll: :roll: :roll:

Wolontariat ze schroniska przy Pancerniaków został wyrzucony z wielkim hukiem rok temu ........Wolontariuszek było 5 i trudno .......hmmmmmmmmm nazwać je młodzieżą ;)

Obecnie schronisko przy Pancerniaków zostaje zlikwidowane i zwierzaki przeprowadzają się do nowego , bardzo ekskluzywnego :)

Ale to wcale nie oznacza , że będą tam miały dobrze i że będą bezpieczne ......

A drugie schronisko ? Które masz na myśli ?

Przepraszam za OT , ale śledzę losy Noreczki i przeczytałam , że w LUblinie to jest fajnie , bo są cąłkiem przyzwoite schroniska .........a przecież większośc ludzi na dogo wie , jakie problemy mamy z lubelskim schronem i jaką toczymy wojnę .........:(

Pisząc o dwóch schroniskach miałam na myśli jedno w Lublinie, drugie w Krzesimowie do którego trafiają psy z okolic Świdnika (mieszkam w Świdniku)
Słyszałam o tym że Lubelskie schronisko na krytykę ze strony wolontariuszy zareagowało zakazem wstępu dla nich.
Ale Krzesimowskie współpracuje z wolontariuszami.

Jeśli uważasz że w Lublinie jest taka tródna sytuacja to porównaj ją sobie do sytuacji w Ostrowcu Świętokrzyskim:
.
Schronisko to właściwie przytulisko dla około 10 psów jeśli jest więcej to trzeba je umieszczać na podwórku u meneli w zamian za opłatę.
.
Reszta psów wałęsa się bo nie ma dla nich miejsca. Nawet mała suczka musi mieszkać w lesie bo zabrakło dla kruszyny miejsca :-( .
.
Psami w schronisku zajmują się dwie osoby matka i syn w wolnym czasie(wolontariusze) dodatkowo są dwie osoby też wolontariuszki które zajmują się załatwianiem funduszy, DT, interwencją itd. Z czego jedna ostatnio ma bardzo mało czasu więc z większością problemów boryka się druga czyli Iwop.

80 tyś. miasto ze swoimi bezdomnymi psami które w swoim mieście mogą liczyć wyłącznie na czworo wolontariuszy i nikogo innego...

Właśnie dlatego mimo stukilometrowej odległości jestem tak blisko sercem przy ostrowieckich wolontariuszach i "ich" psach.

Posted

sonnata ma racje. Jola nie tylko, że ma mało czasu ale właściwie TYLKO ona zajmuje sie kotami... W piątek np wiezie na operacje dwie koti i to wyłacznie z własnych pieniędzy. :( Nikt nam nic nie daje (teraz tchociaz pomoc dogo) ŻADNYCH wolontariuszy.

Posted

Nie chciałam w żaden sposób porównywać schronisk ..absolutnie ....chylę czoła przed tym co robi Jola i Iwop , bo to charówka koszmarna i bezradnośc zabija ......

Chciałam tylko napomknąc , że w Lublinie jest źle jeśli chodzi o opiekę nad psami........Schronisko zamknęło wolontariuszom drogę , bo za dużo widziałyśmy po prostu .....

Schroniska dla kotów nie było do tej pory w Lublinie i kotami zajmuje się jedna fundacja - JEDNOOSOBOWA - jest bardzo źle ......

A Krzesimów .........to jeszcse inna historia .....tylko z wierzchu wygląda to dobrze ................ i zapewniam , że w Krzesimowie nie ma wolontariuszy !
Zostali WYRZUCENI już bardzo dawno !!!!!!!!!!!
Psami w Krzesimowie zajmuą się tylko dwie osoby i kompletnie sobie nie radzą ..........ale wolontariuszy nie chcą , bo wolontariusze zadają pytania ... i za dużo widzą ........
Jeszcze raz podkreślam : warunki lokalowe to nie jest to czego psom potrzeba najbardziej .....
One chcą żyć ......
W małym mieście - Mielcu - w schronisku bywa do 500 psów , w Lublinie - 400tysięcznym mieście jest 140 psów .........Zastanawiające ........

Posted

Tiger napisał(a):

W małym mieście - Mielcu - w schronisku bywa do 500 psów , w Lublinie - 400tysięcznym mieście jest 140 psów .........Zastanawiające ........

A w 80 tysięcznym Ostrowcu Świętokrzyskim w schronisku jest około 10 psów... - reszta poszła na smalec...