musia Posted February 19, 2004 Posted February 19, 2004 Witam , witam wszystkie Gończaki. Kochane GP, zaktywizujcie się, proszę. Lista dyskusyjna Gończych to za mało. Dogomania powinna od GP aż pęcznieć. Ilekroć tu zagladam jestem trochę zawiedziona. Tutaj występuję jako musia. Przez 11 lat byłam we władaniu Bassetki Tani. Doczekałam się "nawet" :D 1 miotu. Sytuacja nie pozwoliła na więcej. Mimo to jestem fanatykiem GP, który przyprawia mnie o uwielbienie. No, może odrobinę uczucia pozostało dla Dogów Niemieckich Płaszczowych. Quote
Hania Posted February 19, 2004 Posted February 19, 2004 >Ilekroć tu zagladam jestem trochę zawiedziona.< No prosze to troche jak ja :wink: Quote
shangri_la Posted February 19, 2004 Posted February 19, 2004 tez bylam i dlatego nie pisalam ale ostatnio jakos sie zaczelo rozkrecac :) gonczakowe pozdrowienia :) Quote
musia Posted February 20, 2004 Author Posted February 20, 2004 Widzisz Haniu !!! Okad po blisko roku nauczyłam się pisać na liście Gończaków, teraz mnie wszedzie pełno. OJJJJJJJJJJJJJJJJJJ, ciężko będzie ze mną. O GP,mogę mówić wszystkim tak długo jak długo strzymają. Quote
Poświata Posted February 20, 2004 Posted February 20, 2004 OJJJJJJJJJJJJJJJJJJ, ciężko będzie ze mną. O GP,mogę mówić wszystkim tak długo jak długo strzymają. To tak jak ja o ogarach, też mogę dłuuuugo. Musia a jakiego lub jakie masz psiaki, pochwal się. Quote
musia Posted February 20, 2004 Author Posted February 20, 2004 No, :cry: nie mam żadnego, niestety. Taki los. Rozpisywać się nie będę. Gończarze z listy wiedzą. Gorzej bo to sprawa na +/- 20 lat , a już 11 jestem bez Gończaka. Ale piszę, piszę, o ogarach i GP :oops: Quote
Poświata Posted February 20, 2004 Posted February 20, 2004 No, :cry: nie mam żadnego, niestety. Taki los. Rozpisywać się nie będę. Gończarze z listy wiedzą. Ale piszę, piszę, o ogarach i GP :oops: Musia, nic nie rozumiem, jestem kompletny beton. Z jakiej listy? Gdzie piszesz o ogarach i GP. Ja chcę poczytać!!!!!!!! Podaj jakieś namiary, albo co, proszę. Quote
musia Posted February 20, 2004 Author Posted February 20, 2004 Beata, nie gorączkuj się !!!!! Na liście dyskusyjnej GP http:( sorrka, ale tak nie wolno :( ) niestety już mnie znają. Co do pisania to piszę do szuflady: (skopiowałam , bo gubię się w tym pisaniu) Studiowałam bibliotekoznawstwo. *Pierwsza praca semestralna to "Myślistwo z ogary" Jana Ostroroga - porównanie wydań. Tekst przetworzony później ukazał się w "Psie" pod tym tytułem. * Praca magisterska " ( również cenzura)-próba monografii" + bibliografia zawartosci za dwadzieścia kilka lat. * Podyplomowe studia historyczne - praca końcowa "Myślistwo jako przykład rozrywki, obyczajowości i kultury szlacheckiej XVI i XVII wieku " Teraz za mną chodzi zebranie i charakter artykułów dot. ogarów w ( sorrka nie wolno reklamować) od numeru 1 po początek II WŚ. Szczególnie w rękach arystokracji i ziemiaństwa. Chcę przejrzeć relacje z polowań w majatkach. Najprawdopodobniej będzie to znowu praca dla mnie, chociaż "Myślistwo" spodobało się Ewie Danielskiej i Aleksandrze Cieślickiej. Gończarzom nazwiska znane. Qrcze, te GP zalęgły się we mnie przez te 20 lat. A wszystko przez Bieszczady, Baligród, Solinę, Rajskie i Płk. Pawłusiewicza. Sama teraz GP mieć nie mogę , to chociaż tak to rozładowuję. GP i ogary w każdej możliwej do opisania konfiguracji (historycznie) P.S Praca o "Myślistwie..." składa się z : ( odgórnie ograniczona objętoscią) ( tak też nie wolno :( )UFFFFFFFFF, to tyle. Ot, taki niewyżytek. :wink: Quote
Poświata Posted February 20, 2004 Posted February 20, 2004 Musia jestem pod ogromnym wrażeniem. Ja ogara mam od 1,5 roku, wcześniej nie byłam fanem psów myśliwskich, choć ogólnie psy lubię "od zawsze". Oboje z mężem pomału wciąga nas temat ogarów, ale gdzie mi tam do Ciebie. Jesteśmy amatorami. Czy jest szansa, że praca o myśliwstwie gdzieś się ukaże, np (jw) lub (jw) w odcinkach - chętnie poczytałabym. Szkoda pisać tak do szuflady. A to co się ukazało już w (jw) ("Myślistwo z ogary...." i "Czasopismo (jw)".....") w jakich numerach jest dostępne? To też chętnie przeczytam!!! pozdrawiamy Quote
musia Posted February 20, 2004 Author Posted February 20, 2004 Beato!!!! ( bez relamy proszę) Monografia (jw)Jeszcze przed obroną prowadziłam kr ótkie rozmwy z wydawnictwem. Na jakimś etapie się wycofały obie strony. Przyczyn nawet już nie pamiętam (13 lat). Praca z łowiectwa (dotychczas jeszcze u znajomej w czytaniu). Odbiorę w Katowicach na wystawie. Co do wydania , trochę się krepuję. Niestety, teoretyk jestem. (ale jezeli chcesz, mogę fragment ci przesłać na priwa). Quote
Poświata Posted February 20, 2004 Posted February 20, 2004 Beato!!!Praca z łowiectwa (dotychczas jeszcze u znajomej w czytaniu). Odbiorę w Katowicach na wystawie. Co do wydania , trochę się krepuję. Niestety, teoretyk jestem. (ale jezeli chcesz, mogę fragment ci przesłać na priwa). Baaardzo chcę, fragment duuuży. W Katowicach będzie z Poświatą mój mąż, więc ewentualnie może by tak w całości. Nasza znajoma od ogarów jest sekretarzem w Klubie Ogara, popytałabym co z tym zrobić, ale ona pewnie będzie chciała tekst. A my z mężem zbieramy się do zrobienia strony Poświaty i o ogarach wogóle, bo niestety takich nie ma. Może zaczniemy współpracować - będziesz mogła się wyżyć. pozdrawiam i dziękuję Quote
Poświata Posted February 20, 2004 Posted February 20, 2004 Bardzo, bardzo proszę rozdział "Gończarstwo - łowy z psami" i się odczepię. pozdrawiam Quote
Magda i Saga Posted February 20, 2004 Posted February 20, 2004 Ja też chętnie poczytałabym o gończych polskich. My chcieliśmy mieć ogara, bo o gończych wogóle nie wiedzieliśmy. Mój mąz patriota zwykł mawiać, że "W polskim domu polski pies". Szukając informacji o ogarach dowiedzieliśmy się o gończych i w przeciągu pół roku zjawiła sie u nas Saga. Niby pies myśliwski, ale moim zdaniem doskonale nadaje się dla niepolujących. Trzeba jej tylko zapewnićdużo ruchu. Moja gończusia jest bardzo rodzinna i wiele osób obcych ocenia ją jako bardzo miłego psa. Nawet takie osobniki, co to psa chcą mieć tylko na obrazku. Mało wiem o o histori rasy. Chętnie się dokształcę Quote
musia Posted February 20, 2004 Author Posted February 20, 2004 Beata ,przyjedź do Spodka z mężem obejrzysz całą pracę. Quote
Poświata Posted February 20, 2004 Posted February 20, 2004 Beata ,przyjedź do Spodka z mężem obejrzysz całą pracę. Bardzo bym chciała, ale my jesteśmy obciążeni dwójką dzieci małoletnich, a wystawa jest w piątek. Z Warszawy to kawałek drogi, trzeba jechac bladym świtem, a niestety nie mamy komu "potworów" podrzucić. Tam by się tylko plątały pod nogami (a tłok ponoć w Spodku niemiłosierny) no i trzeba wrócić. Gdyby to było w niedzielę, jak zazwyczaj, to zrobilibyśmy sobie wycieczkę dwudniową. A tak niestety, możesz poznać tylko moją drugą połowę i zobaczyć Poświatkę. pozdrawiamy Quote
Hania Posted February 20, 2004 Posted February 20, 2004 Jezdze do |Katowic na wystawe w miare regularnie i nie uwazam, zeby w Spodku byl straszny tlok w piatek. Cop innego sobota, niedziela :-( wtedy to juz koszmar. Dla mnie jest to mila wystawa. Quote
Hania Posted February 20, 2004 Posted February 20, 2004 Beato! >Nasza znajoma od ogarów jest sekretarzem w Klubie Ogara, popytałabym co z tym zrobić, ale ona pewnie będzie chciała tekst.< Czy chodzi Ci o mnie, czy o kogoś innego??? Quote
Poświata Posted February 20, 2004 Posted February 20, 2004 Jeśli Hania jest Anną to mowa o tej samej osobie. Witam na Dogomanii - jaki ten świat mały. A tak a propo Katowic i piątku - do której godziny trzeba tam się zgłaszać? Chyba nie takim bladym świtem jak w weekend. pozdrawiamy panią Sekretarz Quote
Hania Posted February 20, 2004 Posted February 20, 2004 Powinni podac na stronie oddzialu godziny sedziowania to bedzie wiadomo. Ale zaczyna sie bladym switem jak wiekszosc pozostalych. Raz chyba zaczynala sie o 12, mysmy tego nie doczytali i pojechalismy na 10 :-( Quote
bea100 Posted March 17, 2004 Posted March 17, 2004 Witam ogórkowo i cieplutko Musię (i ja trwam pod wielkim wrażeniem :D, Beata= przeslij mi/ jeśli Musiu pozwolisz :P / te teksty o ogórkach... ) oraz równie pieknie (tak z ogarzym skłonem...) witam na forum Hanię. Dla obu Pań ogórkowa łapeczka/ taka z białymi paluszkami :angel: Quote
Arika_Dominika Posted March 29, 2004 Posted March 29, 2004 Tak jak ja moge strasznie dłuuuuuuuuuuuuugo pisać o chartach. Ja mam charcicę polską o imieniu Arika. Widzę, że o gończych też gadka się rozkręca :) A od ilu lat czy miesięcy kochacie gończe psy?? Ja kocham charty od 5-6 lat :) ____________ Pozdrówka :wink: Dominisia i moja charcica polska Ariczka i moje kotki : 7-letni Bidabliu oraz 1,5-miesięczna Fanta :kociak: Quote
Dalmati&Maja Posted March 29, 2004 Posted March 29, 2004 Witam, witam Cię :D Ja akurat GP ani Ogara nie posiadam, ale innego z tej samiuśkiej grupy!!! Quote
Arika_Dominika Posted March 29, 2004 Posted March 29, 2004 Witam, witam Cię :D Ja akurat GP ani Ogara nie posiadam, ale innego z tej samiuśkiej grupy!!! Chodzi o Dalmatńczyka??? Lubię miłe osoby i ty Dalmati&Maja chyba jesteś taka więc zapraszam czasem do grupy X chartów :) ____________ Pozdrówka :wink: Dominisia i moja charcica polska Ariczka i moje kotki : 7-letni Bidabliu oraz 1,5-miesięczna Fanta :kociak: Quote
Recommended Posts