Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='mestudio']A ja myslałam, że tylko osoba wygrywająca wpłaca pieniążki.
.[/QUOTE][quote name='Gusiaczek']No to ja już całkiem goopia jezdem .... jak w końcu jest?[/QUOTE]Zwykle jest tak jak napisała mestudio. Ale jak ktoś chce wpłacić to przecież może :) Ja przelałam piątaka

Posted

[quote name='zachary']Mestudio, a może Betina ma problem z pęcherzem, układem moczowym?...i stąd to częste sikanie. A dużo pije wody, obserwowałaś?
Sunia nie sika często tylko często w domu - (coraz rzadziej)
To zjawisko występuje tylko w ciągu dnia i to co kilka dni, na początku było każdego dnia, a z biegiem czasu coraz rzadziej więc nie sądzę aby był to ten problem, w nocy śpi i nawet nie raczy wyjść o siódmej rano na spacer tylko patrzy na mnie jak na wariatkę. Wydaje mi się, że gdyby była chora to pora dnia nie miałaby dla niej znaczenia.
Bardziej przeraża mnie jej niszczycielstwo, ma swój fotel na werandzie i już pożarła kawał drewnianego oparcia.
Betina wg mnie nigdy nie mieszkała w domu, jest zwykłym podwórkowcem przyzwyczajonym do kopania nor, potrafi u nas sama z siebie wejść do budy w ciągu dnia i zrobić w niej rewolucję - czyli wszystko skopać i wybebeszyć gąbkę z materaca np.

A dziś święto Gacka.
Gacusiowa coraz częściej szuka kontaktu z nami wszystkimi, to ogromny postęp, dziś nawet leżała sobie z innymi psiakami przy mnie i była z tego bardzo zadowolona :-).

Posted

A tak wygląda szkielet kojca przed skręceniem, zadaszeniem i zamontowaniem podłogi. Dziś zamówiliśmy u sąsiada podłogi do obu kojców, będą zrobione na przyszłą sobotę.

Posted (edited)

[quote name='malagos']Tak sobie wykrakałam i już mam co robić i kim się zajmować - psia rodzinka. Bardzo proszę, baaardzo-baaardzo szanownego TŻmestudio o banerek - one jakoś tak przynoszą szczęście moim tymczasowiczom. Dobrze?

http://www.dogomania.pl/forum/threads/253039-Mała-bezdomna-Karusia-oszczeniła-się-pod-deskami

Dobrego dnia życzę :lol:

TZ jest w drodze do pracy teraz to pewnie później zrobi banerek w chwili wolnej.

Wiadomości z frontu - Gacek jakiś niewyraźny jest. Wczoraj pod wieczór zażyczyła sobie wyjście z domu co nigdy się nie zdarzyło do tej pory, w nocy strasznie piszczała pod drzwiami i też wychodziła, a dziś rano po spacerze wskoczyła na kanapę w jadalni i na moich oczach zwymiotowała wodą - w sumie po co na ziemi skoro można zniszczyć coś przy okazji. Chwilowo sunia jest jedynie skołowana i przestraszona samą sobą i trudno określić jak się czuje, wygląda normalnie i łazi po domu normalnie. Zobaczymy jak będzie w ciągu dnia.
Na konto psiaków dotarły pieniążki bazarkowe od Alaa 50 zł i od Nikaragua 5 zł. Dotarła też suma 92 zł z bazarku Aldrumki. Pięknie dziękujemy wszystkim za pomoc - tym samym mamy już tylko minus w wysokości -455 zł, ale jak dolicze szczepienie szczeniaka, zakupione ostatnio tabletki odrobaczające na zapas na bazarku dogo, podkłady dla szczeniora to pewnie wrócimy do punktu wyjścia.

Edited by mestudio
Posted

[quote name='Gusiaczek']mestudio, ja nic nie wpłacałam chyba, że nie pamiętam .... 5 zł???? z jakiego bazarku?[/QUOTE]

No pokręciłam maksymalnie bo to Ela - Nikaragua wpłaciła :-).

Posted

Taka starowinka okruszek dziś do nas trafiła, jutro muszę ją zawieźć do Warszawy. Malutką wczoraj przyniosła do przytuliska pewna pani...............I tyle wystarczy. Sunia ma dużo latek, nie ma ani jednego ząbka, ciągle śpi ewentualnie atakuje jak kobra i była strasznie głodna.

Posted

Ewa, przy tylu psach może warto zakupić preparat na kleszcze dla ... koni.
Preparat Ciper Pulvizoo 1000 ml,
Psy:
przygotować roztwór 1 ml preparatu w 100 ml wody.
Stosować przez nakropienie w okolicach karku w ilości 10-15 ml.
Cena 82 zł za butelkę a roztworu możemy przygotować hmmmm ... wow 100 litrów to przy zuzyciu 15ml na psa raz w miesiącu daje 6666 miesięcy chyba ze się walnąłam w liczeniu , moze ktoś sprawdzic ???
http://www.animavet.pl/ciper-pulvizoo-1000-ml.html

Posted

[quote name='Poprawna']Ewa, przy tylu psach może warto zakupić preparat na kleszcze dla ... koni.
Preparat Ciper Pulvizoo 1000 ml,
Psy:
przygotować roztwór 1 ml preparatu w 100 ml wody.
Stosować przez nakropienie w okolicach karku w ilości 10-15 ml.

Cena 82 zł za butelkę a roztworu możemy przygotować hmmmm ... wow 100 litrów to przy zuzyciu 15ml na psa raz w miesiącu daje 6666 miesięcy chyba ze się walnąłam w liczeniu , moze ktoś sprawdzic ???
http://www.animavet.pl/ciper-pulvizoo-1000-ml.htmlczyli z 1000ml (1l) płynu otrzymujesz 101 000 ml (101 litrów) gotowego roztworu ;) czyli po 15 ml to nawet na 6733 psy wystarczy :D

Posted

[quote name='Nikaragua']czyli z 1000ml (1l) płynu otrzymujesz 101 000 ml (101 litrów) gotowego roztworu ;) czyli po 15 ml to nawet na 6733 psy wystarczy :D[/QUOTE]
a na pchły też działa?

Posted

Tak, na pchły i kleszcze.

To skopiuję Wam jeszcze post naszego forumowicza, który jest hodowcą labków (ma 10 psiaków w różnym wieku) o stosowaniu innych końskich preparatów u psów:

....warto przemyśleć stosowanie tych preparatów. Skład mają bardzo ciekawy a cenowo biją na głowę odpowiedniki dla psów. Znajoma, która hoduje konie poleciła mi preparaty, które daje też 2 swoim owczarkom niemieckim.

Kupiłem ostatnio 2 preparaty "końskie".
Jeden (Mervue Labs First Flex) wspomagający aparat ruchu - przekonał mnie skład preparatu no i cena - 4 x tańszy w porównaniu do typowo psich specyfików. Kupić można tu: http://www.animavet.pl/me...t-flex-1-l.html
porównałbym ten preparat do SCAN VET Arthroflex Canine
http://www.animavet.pl/sc...ine-250-ml.html

Drugi to EM Probiotyk - cena (26zł za litr) śmiesznie mała a po 3 dniach podawania psom widzę efekty działania - na qpach .
http://www.animavet.pl/em-probiotyk-1-l.html

Pies to nie koń więc trzeba było przeliczyć dawki. Brzmi trochę głupio ale trzeba mieć punkt odniesienia ...
Przeliczam według wagi dorosłego konia = 500kg

EM Probiotyk Konie dorosłe: 40 ml/szt./dzień
czyli 40ml/500kg = 0,08ml x 35kg średnia waga labradora = 2,8ml. zaokrąglam do 3 ml na dzień

Mervue Labs First Flex - tak samo w odniesieniu do konia dorosłego
Konie dorosłe: 60ml przez pierwsze 8 dni potem 30ml dziennie
czyli przez pierwszy tydzień celem nasycenia dawką leczniczą
80ml/500kg = 0,16ml x 35kg średnia waga labradora = 5,6ml. daję 5 ml na dzień
potem jako dawka podtrzymująca
30ml/500kg = 0,06ml x 35kg średnia waga labradora = 2,1ml. daję 2 ml na dzień
Cena za 1 litr = 118zł, zakładając zużycie dzienne 20ml (mam 10 psów) to opakowanie wystarczy mi na 50 dni ;) . Koszt 1 dawki 2ml to 0,24 zł - kosztowo rewelacja jeśli działanie będzie prawidłowe to na stałe pożegnam się z "psimi" preparatami na stawy .

Posted

Witam.
Poszukuję suczki podobnej do mojej Milki,która odeszła nagle w listopadzie zeszłego roku. Panna Fąfel jest do niej niesamowicie podobna. Czy mogłabym prosić o dokładniejsze info o suni?
Przede wszystkim - dzieci,koty i inne psy - u mnie też przewijają się tymczasy. I jeżeli można na PW - gdzie dokładnie przebywa sunia i czy można ją zobaczyć.
Zdjęcie mojej suni jest na wątku w dziale poszukuję psa.

Posted

Mały psi potwór o wadze 1 kg przespał cicho całą noc w swojej torebeczce w łazience, rano zamiast nasikać na podkład o rozmiarze 1 metra to nasikało to to na dywanik w łazience bo czemu nie. Ataki paszczą zmalały, można już to brać na ręce i przytulać, ale po śniadaniu wyrwała na własnych nogach z łazienki i jak taran ruszyła na psy, które przed nią zwiewały.
Agresywna bestia wyrusza ze mną za 3 godziny do Warszawy, Ellig zamieściła mój FB apel na stronie warszawskich zwierzaków i mamy fajny DT dla potwora. Elu bardzo Ci dziękuję.
Inny DT z FB w Krakowie poleciła Karina (kiedyś na dogo soema), pani z Krakowa zajmuje się takimi potworami i bez chwili namysłu zgodziła się na przyjęcie małej.
Ponieważ Warszawa jest blisko to malutka pojedzie właśnie tam bo chcę się szybko pozbyć tego nieoczekiwanego prezentu.

Posted

[quote name='lunarmermaid']Witam.
Poszukuję suczki podobnej do mojej Milki,która odeszła nagle w listopadzie zeszłego roku. Panna Fąfel jest do niej niesamowicie podobna. Czy mogłabym prosić o dokładniejsze info o suni?
Przede wszystkim - dzieci,koty i inne psy - u mnie też przewijają się tymczasy. I jeżeli można na PW - gdzie dokładnie przebywa sunia i czy można ją zobaczyć.
Zdjęcie mojej suni jest na wątku w dziale poszukuję psa.[/QUOTE]
O, widziałam, ze szukasz podobnej suni :)
A ja dziękuję i tu TŻmestudio za banerek :)

Posted

[quote name='lunarmermaid']Witam.
Zdjęcie mojej suni jest na wątku w dziale poszukuję psa.[/QUOTE]

Wieczorkiem napiszę jak wrócę z Warszawy, teraz jadę zawieźć małego agresora do DT :-).