Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie
To mój pierwszy post tutaj :)
A cała historia wygląda tak. Mieszkamy od jakiegoś czasu poza miastem (miejscowość gminna ze szkołą i kościołem:)) . Półtora roku temu (coś koło lutego 2012) przygarnęliśmy z ulicy psa. Sunia w typie husky z błękitnym oczkiem. Psiak rozkochał nas w sobie i początkowa myśl ze ją odkarmimy i poszukamy nowego domu przerodziła się w to ze jest z nami o dziś. Posiadamy też drugiego psa w typie wilczura który od początku jest psem podwórkowym którego dostaliśmy "w spadku" po babci. I wszystko byłoby pięknie gdyby nie problem z samowolnym przeskakiwanie murku ogrądzającego przez Haszczaka. Mamy już na pieńku z wszystkimi (prawie) dookoła bo psiak lubi sobie oszczekać np. rowerzystów czy kogoś przechodzącego. Nie ma różnicy czy jest na podwórku sama cz też któreś z nas z nią wychodzi. Chwila moment pies za ogrodzeniem w poszukiwaniu przygód. Nie ma opcji podwyższenia ogrodzenia , które i tak nie jest niskie, bo po prostu jest za duże. Szkoda mi też psa gdyby miał tylko wychodzić na smyczy , bo sama nie lubię gdy ogranicza mi się wolność. Poradźcie proszę w jaki sposób oduczyć psa samowolnego oddalania się bo każda taka jej wycieczka jest dla mnie dużym stresem i nieprzyjemnymi uwagami od całej wioski. Dodam ze pies nikogo nie ugryzł jak do tej pory, po prostu lubi postraszyć. Nie wiem w jaki sposób była wychowywana, co miało wpływ na jej charakter. W chwili przygarnięcia miała około 4 lat. Jest wysterylizowana.

Posted

spacery-długie, aktywne, przynajmniej jeden powinien być długi (np godzinka, 1,5)
jesli pies ucieka, to na lince no 10 m, pies moze sobie pohasać a właściciel kontroluje;)

w ogóle ja bym wychodziła tylko na spacery, na podwórko wcale bym nie wypuszczała skoro ucieka

poza tym nauka przywoływania i skupiania na włascicielu byłaby wskazana:)

Posted

pomyśl inaczej-to podwórko ogranicza psa-jakie życie ma pies,którego świat jest ograniczony tylko do granic czyjejś posiadłości?gdzie stymulowanie go,gdzie praca z nim,gdzie bodźce?

pies ucieczkami dał wam do zrozumienia że się z wami po prostu nudzi.że podwórko to za mało.