Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jakos nie bardzo rozumiem ... po co pies w wieku 4 tygodni ma nosic taka obroze??? :o Przeciez nie ma wtedy kontaktu ze swiatem zewnetrznym (kwarantanna) wiec nie zlapie tych "zyjatek".

Gdy juz bedzie po kwarantannie polecam raczej frontline a nie obroze, ktora zazwyczaj jest malo skuteczna.

pozdrawiam,

Posted

Wind, nie tyle kwarantanne, co zwyczajnie powinien byc razem z rodzenstwem i matka.

Mozliwe, ze to jednak pomylka i mialo byc 4 m-ce. Wowczas zgadzam sie z opinia, co do FrontLine.

Pozdrawiam

Asia i moloski

Posted

Frontline to takie niebieskie kropelki na pchly i kleszcze, ktore mozna kupic u weterynarza. Kosztuja ok. 20 - 25 zl (w zaleznosci od gabinetu).

Jak dobrze pamietam przed kleszczami chronia 1 miesiac, a przed pchlami 3 miesiace.

pozdrawiam,

Posted

a ja ci polecam obroze bayerowska kitlixa tez mozna kupic u wetow, kiedys mialam jamniczke dostala na jakims spacerze pchly i padaly tylko na mojej Cortinie ktora miala wlasnie te obroze uzywam ja co roku i jestem z niej bardzo zadowolona

Pozdr

Monika z Cortina i Haga

• 4 weeks later...
Posted

Od kilku lat na wszystkich moich psiakach używam obróż, nie mają pcheł a kleszcza złapały 1 (słownie jednego). Jak się ma kilka psów to różnica w cenie jest ogromna.

• 2 weeks later...
Posted
Frontline to takie niebieskie kropelki

Niebieskie?! :o

Używałam ich nie raz i jakoś nie pamiętam, że były niebieskie! :lol:

Wind, Ty jesteś spostrzegawcza! :wink:

niebieskie jest opakowanko z kropelkami :D I zdecydowanie lepsze niz obroze!!!

Posted

Pies musi mieć tak założoną obroże,aby nie mógł jej ściągnąć,co do kosztów obróż,lepiej kupić,taką która działa 8 miesięcy,są bardzo tanie obroże,ale działają tylko przez tydzień,ja kupiłem obrożę 8 miesięczną firmy beaphar,jest ona przeciwko pchłom i kleszczom,na razie nie ma żadnej pchły i żadnego kleszcza,obroża kosztowała 27 zł

Mój pies ma prawie 2 lata i waży 5,2 kg,szczeniakowi najlepiej zakropić frontline,a gdy dorośnie,kupić mu obroże przeciwpchelną

Posted

Broniu frolntline w kropelkach aplikuje się pieskowi między łopatkami, a po kilkudziesięciu godzinach preparat rozchodzi się po całej skórze. Piesek nie może być wówczas kąpany. Ja 2 tygodnie temu zastosowałem go u mojego 9mies. pieska i na razie kleszczy 0. Przy zakupie kropelek zwróć uwagę na wagę pieska, gdyż do niej to dobiera się odpowiednie opakowanie. Ja zapłaciłem ok 26zł za kropelki dla psa o wadze 40-60kg. U poprzedniego psa rownież przez wiele lat z powodzeniem stosowałem frontline lecz w sprayu. Obecny bobik nawet nie chce o tym słyszeć i zaraz ucieka :D

Posted

Dzięki Arek. Jak tylko będę u weta, to się zapytam o frontline. U mojej suni zauważyłam pchełkę, a i kledszczy w okolicy nie brakuje, więc muszę jej to kupić.

Posted

Broniu, ja również polecam Frontline, ale koniecznie ten w kropelkach, nie w spreju. Jak przeczytasz dokładnie instrukcje aplikacji tego w spreju i masz dużego psa, to zrozumiesz dlaczego :wink: . Albo poszukaj to gdzieś na forum, bo już o tym było...

Posted

Mam ulotkę o frontline i wynika z niej, iż zarówno spray jak i spot on mają taki sam okres działania : pchły - 3mce, kleszcze - 3-5 tyg, wszoły - 9tyg.Jeśli zatem nie widać różnicy to po co przepłacać :wink: :D

Spray podajemy stosując wg instrukcji 2 naciśnięcia dozownika na 1kg wagi, a przy pieskach z długim włosem 4. Duża butelka 250ml kosztuje powyżej 60zł więc różnica z ceną kropelek jest spora.

Posted
Spray podajemy stosując wg instrukcji 2 naciśnięcia dozownika na 1kg wagi, a przy pieskach z długim włosem 4.
Czyli na długowłosego psa ważącego 30 kg psikamy 120 razy... PATIszon próbowała i po 60 razach ręka jej odpadała... :lol: Gdzieś to tutaj na dogomanii ładnie opisała :D