Wiza Posted May 20, 2007 Posted May 20, 2007 Czy żeby zdobyćsuke hodowlaną te 3 oceny doskonałe lub bardzo dobre trzebba zdobyć w jeden miesiąc? I czy oceny te liczą sie też z klasy młodzieży? Quote
RAKIJA Posted May 20, 2007 Posted May 20, 2007 tu cytuje regulamin: IV. Suki hodowlane § 10 1. Do hodowli dopuszcza się sukę na podstawie adnotacji w rodowodzie i Karcie Sztywnej „SUKA HODOWLANA”, dokonanej przez Kierownika Sekcji lub Przewodniczącego Oddziałowej Komisji Hodowlanej, potwierdzonej imienną pieczęcią, podpisem, pieczęcią Oddziału oraz datą. Suka nabywa uprawnienia hodowlane w momencie dokonania takiego wpisu. Warunkiem uzyskania wyżej wymienionego wpisu jest spełnienie poniższych oraz innych, zatwierdzonych przez Zarząd Główny wymogów, stanowiących załącznik do niniejszego regulaminu: a) jest zarejestrowana w Związku oraz wpisana do Polskiej Księgi Rodowodowej (PKR) lub Księgi Wstępnej (KW), b) ukończyła 18 miesięcy, z wyjątkiem ras wymienionych w § 10 pkt. 2, c) uzyskała, po ukończeniu 15 miesięcy, w dowolnej klasie, od co najmniej dwóch sędziów, trzy oceny doskonałe lub bardzo dobre, w tym jedną na wystawie międzynarodowej lub klubowej. czyli może być z klasy młodzieży ( jeśli suka ma skończone 15 miesięcy) a w jakim okresie to zrobisz nie jest powiedziane - byle przed ukończeniem 8 lat :) przez sukę Quote
efra-husky Posted May 21, 2007 Posted May 21, 2007 Wiza spokojnie - przecież nikt was nie goni ;) Żeby zrobić uprawnienia hodowlane macie praktycznie nieograniczony czas a trzy oceny doskonałe lub bardzo dobre (w przypdaku suni) szybko zdobędziecie i ani się odwrócisz a już będziesz miała suczkę hodowlaną ;) Quote
Wiza Posted May 21, 2007 Author Posted May 21, 2007 ale my już mamy te 3 doskonałe xdddd Ale ona ma 14 miechow xd Quote
efra-husky Posted May 21, 2007 Posted May 21, 2007 no to jak skończycie 15 miesięsięcy będziecie potrzebowały kolejnych 3 ocen doskonałych do uprawnień hodowlanych, bo tylko te po ukończeniu 15-go miesiąca życia się liczą ;) Quote
Chefrenek Posted May 21, 2007 Posted May 21, 2007 efra-husky napisał(a):no to jak skończycie 15 miesięsięcy będziecie potrzebowały kolejnych 3 ocen doskonałych do uprawnień hodowlanych, bo tylko te po ukończeniu 15-go miesiąca życia się liczą ;) Zgadza się liczą się oceny z klasy otwartej. ps. co nagle to po diable;) Quote
efra-husky Posted May 21, 2007 Posted May 21, 2007 Chefrenek muszę cię poprawić, bo nieprawdę piszesz. Do uprawnień hodowlanych nie ma znaczenia w jakiej klasie jest wystawiany pies, ważne jest żeby miał ukończone 15 miesięcy. Jeśli zdobędzie pożądaną ocenę czy to w kl. młodzieży, w kl. pośredniej czy w kl. otwartej to będzie się ta ocena liczyła do uprawnień ;) Quote
Chefrenek Posted May 21, 2007 Posted May 21, 2007 efra-husky napisał(a):Chefrenek muszę cię poprawić, bo nieprawdę piszesz. Do uprawnień hodowlanych nie ma znaczenia w jakiej klasie jest wystawiany pies, ważne jest żeby miał ukończone 15 miesięcy. Jeśli zdobędzie pożądaną ocenę czy to w kl. młodzieży, w kl. pośredniej czy w kl. otwartej to będzie się ta ocena liczyła do uprawnień ;) Ups. coś mi sie pokićkało. Myślałam że klasa otwarta jest właśnie po ukończeniu 15 miechów. Quote
efra-husky Posted May 21, 2007 Posted May 21, 2007 Chefrenek napisał(a):Ups. coś mi sie pokićkało. Myślałam że klasa otwarta jest właśnie po ukończeniu 15 miechów. bo jest ;) Jak pies ukończy 15 miesięcy można go zgłosić bądź do kl. młodzieży, bądź do kl. pośredniej albo do kl. otwartej ;) Quote
Wiza Posted May 21, 2007 Author Posted May 21, 2007 ahh dzięki wam ! czylli w czerwcu już dostaniemy pierwszą ocene do papierow. Quote
Chefrenek Posted May 21, 2007 Posted May 21, 2007 efra-husky napisał(a):bo jest ;) Jak pies ukończy 15 miesięcy można go zgłosić bądź do kl. młodzieży, bądź do kl. pośredniej albo do kl. otwartej ;) Czy ja dobrze zrozumiałam. Masz na myśli to że np. 2 letniego psa można zgłośić do pośredniej??? Myślałam, że te klasy są ściśle ograniczone wiekiem. Quote
efra-husky Posted May 21, 2007 Posted May 21, 2007 Chefrenek psa 15 -sto miesięcznego można zgłosić do wszystkich trzech klas, psa który ukończył 18 miesięcy można zgłosić już tylko do klasy pośredniej lub otwartej; natomiast psa który ma skończone 2 lata można zgłosić albo do klasy otwartej albo do klasy championów (jeśli ma potwierdzony tytuł championa jakiegoś kraju ;) ) Quote
Chefrenek Posted May 21, 2007 Posted May 21, 2007 efra-husky napisał(a):Chefrenek psa 15 -sto miesięcznego można zgłosić do wszystkich trzech klas, psa który ukończył 18 miesięcy można zgłosić już tylko do klasy pośredniej lub otwartej; natomiast psa który ma skończone 2 lata można zgłosić albo do klasy otwartej albo do klasy championów (jeśli ma potwierdzony tytuł championa jakiegoś kraju ;) ) Dzięki za wyjaśnienia. Teraz już wszystko wiem ;) Quote
Recommended Posts