Orzełek Posted September 21, 2013 Posted September 21, 2013 Mój 9-miesięczny rottek przestał trawić marchewkę, ostatnio gdy sprzątałem jego kupki zauważyłem w nich mnóstwo marchewki dokładnie w takim stanie, w jakim została mu podana - po starciu na tarce. O co chodzi? Quote
gryf80 Posted September 21, 2013 Posted September 21, 2013 surowa-rozumiem.dużo ma włOkna nierozpuszczalnego stąd pewnie to co zauważyłeś Quote
Orzełek Posted September 21, 2013 Author Posted September 21, 2013 Surowa, jednak wcześniej nie widziałem w kupkach jej resztek, a ostatnio całe wiórka. Na razie zaprzestałem podawania surowej, ugotowałem mu z mięsem i podaje inne surowe warzywa Quote
gryf80 Posted September 21, 2013 Posted September 21, 2013 może trafiła ci się taka bardziej "włóknista" Quote
Pi_Uch Posted September 22, 2013 Posted September 22, 2013 A mój piesek od początku uwielbia marchewki, i na całe szczęście nie ma żadnych problemów z trawieniem, ale w pełni rozumiem Twoje obawy. Na początku również również tarkowałem marchewkę, a teraz kroję na małe kawałki. Quote
Pani Profesor Posted September 24, 2013 Posted September 24, 2013 mój, póki jeszcze jadł gotowane, trawił marchewkę ugotowaną, a surową wydalał w niezmienionej postaci :) z tego co wiem, to psy nie trawią surowych warzyw dobrze, ze względu na ich budowę komórkową. gotuj i zgnieć tłuczkiem :) Quote
Orzełek Posted September 24, 2013 Author Posted September 24, 2013 Część warzyw gotuję, a część daję surową, by jadł bardziej różnorodnie i miał zapewnione witaminy. A co do marchewki to poradziłem sobie w ten sposób, że trę na tarce o drobniejszych oczkach i nie widzę już jej w kupkach :) Quote
Pani Profesor Posted September 24, 2013 Posted September 24, 2013 jak mi się nie chciało trzeć, to gotowałam warzywa w całości razem z ryżem i mięchem, potem mięso wyjmowałam, a ryż i warzywa gniotłam tłuczkiem albo łyżką na gładko - taka papka jest lepiej strawna, chociaż u niektórych psów (np. u mojego) wywołuje od czasu do czasu biegunkę. dlatego też właśnie skończyliśmy z gotowanym, bo mu nie służy, podrażnia jelita, a poza tym okazało się, że jest alergikiem :) Quote
Recommended Posts