Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój 9-miesięczny rottek przestał trawić marchewkę, ostatnio gdy sprzątałem jego kupki zauważyłem w nich mnóstwo marchewki dokładnie w takim stanie, w jakim została mu podana - po starciu na tarce. O co chodzi?

Posted

Surowa, jednak wcześniej nie widziałem w kupkach jej resztek, a ostatnio całe wiórka. Na razie zaprzestałem podawania surowej, ugotowałem mu z mięsem i podaje inne surowe warzywa

Posted

A mój piesek od początku uwielbia marchewki, i na całe szczęście nie ma żadnych problemów z trawieniem, ale w pełni rozumiem Twoje obawy. Na początku również również tarkowałem marchewkę, a teraz kroję na małe kawałki.

Posted

mój, póki jeszcze jadł gotowane, trawił marchewkę ugotowaną, a surową wydalał w niezmienionej postaci :) z tego co wiem, to psy nie trawią surowych warzyw dobrze, ze względu na ich budowę komórkową.

gotuj i zgnieć tłuczkiem :)

Posted

Część warzyw gotuję, a część daję surową, by jadł bardziej różnorodnie i miał zapewnione witaminy.
A co do marchewki to poradziłem sobie w ten sposób, że trę na tarce o drobniejszych oczkach i nie widzę już jej w kupkach :)

Posted

jak mi się nie chciało trzeć, to gotowałam warzywa w całości razem z ryżem i mięchem, potem mięso wyjmowałam, a ryż i warzywa gniotłam tłuczkiem albo łyżką na gładko - taka papka jest lepiej strawna, chociaż u niektórych psów (np. u mojego) wywołuje od czasu do czasu biegunkę.

dlatego też właśnie skończyliśmy z gotowanym, bo mu nie służy, podrażnia jelita, a poza tym okazało się, że jest alergikiem :)