Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Od poczatku od malenkosci dostawala o okreslonych porach jedzenie , zjadala i miska byla zabierana i niestala z jedzonkiem (ale zawsze kiedys wszystko od razu bylo zjedzone). teraz tez dostaje o okreslonych porach roznica tylko jest taka ze podchodzi wacha i odchodzi! Jeli bym jej zabrala miche to bedzie glodowac wiec teraz czasem stoi chwile dluzej na podlodze a ona podchodzi co jakis czas i dziubie tak jak Graf Marty.

Niewiem moze tak zrobie ze stawiam miche niechce to zabieram i daje potem o tej porze co powinna dostac. Ale nie wiem czy to cos da... ale moge sprobowac.

Sylwia, bulionem tez polewalam ale hmmmm chyba tez jej niebardzo pasuje :(

• Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Może ona rzeczywiście taki nie jadek ;),ale jak by za długo głodowała to moze tak dla pewności idź do Weta na kontrolkę :)

Wiem że moze to zabrzmi dziwnie ale ja czasami to karmę polewałam jogurcikiem, poczekałam aż nasiąknie i mój piech to wcinał.

Posted

Niemoge niestety bo ona jest uczulona na bialko wiec rozne jogurciki serki itd niestety odpadaja.

Ale az sie dziwie , kiedys tak wszystko doslownie wszystko jadla jak opetana, a teraz hm damessa tak wybrzydza ze hoho

Posted

Mi wet mowil, ze jak pies nie chce jesc to mozna kupic zwacze wolowe (cokolwiek to jest :) )i posypywac psu karme (mozna kupic zmielone). Poodbno psy szamaja z tymi zwaczami azim sie uszy trzesa.

Co do Bewi. Po polsku sobie poczytacie na www.karus.com.pl

Ja karmilam i Bewi i Belcando i mam mieszane uczucia. Poza tym ostatnimi dniami robie przeliczenia ile faktycznie kosztuje jakas karma i niestety ale to, ze 15 kg worek jest tani nie oznacza wcale, ze karma jest tania, poniewaz jej dawkowanie moze byc czasem prawie trzykrotnie wyzsze od drozszej karmy, czyli w ostatecznym rozrachunku Bewi wcale jakies super tanie nie jest.

Posted

"zwacze wolowe (cokolwiek to jest )i posypywac psu karme (mozna kupic zmielone). "

a co to wogole jest ?!??!??!

A jesli moge karmic 2 razy dziennie to w jakich mniej wiecej porach ?!?!.

Teraz dostawala o 7 rano potem miedzy 11 a 12 a potem 17-18

wystarczy jak teraz dostanie o 7 (przed moim wyjsciem do pracy) a potem np dopiero o 16 czy 17 ?!?!

Jak to wyglada u Was ?!

Posted

Agi ostatni posiłek nie może być bezposrednio przed ostatnim spacerem , bo pies nie zdąży tego przetrawić i może się tak zdarzyć że w środku nocy będziesz zmusiała iść na spacerek :lol: 8) . Słyszałam że pies trawi jedzenie do 5 godzin. Więc godzinka 17:00 może być :)

Ale oczywiście to tylko moja opinia :)

Posted

Czyli 7 rano i ok 17 tak tez myslalam tylko zastanawialma sie czy 10 godzin bez jedzonka to niezadlugo, tym bardziej ze ilosci jakie teraz je tekilla sa naprawde znikome.

Chociaz dzis rano zjadla suche prawie do konca a wczoraj na kolacyjke gotowane tez wtrzachnela piknie :wink:

Posted

Zwacze to krowie zoladki :) Smierdza faktycznie, ale psy to kochaja :lol:

Moj dostaje suszone w nagrode i uzywalam ich do nauki sladu (szedl do celu az milo, juz w wieku 4 miesiecy :lol:) .

Agi-ogranicz jedzenie do 2 posilkow dziennie.To nic, ze bedzie duza przerwa-dzieki temu zacznie moze jesc w wiekszych ilosciach.Pory posilkow sa dobre, bo pies ma czas na spokojne trawienie miedzy nimi.

Ja tez mialam problemy z niejedzeniem, ale u mnie nie bylo karmienia z reki-nie chcial, nie jadl i tyle.Martwilam sie podczas intensywnego wzrostu, dlatego zmienilam Eukanube na Royala (niestety wyszla po paru miesiacach alergia), pozniej Nutra (dosc dobrze jedl), pozniej Gilpa i to byla ostatnia sucha karma jaka dostawal.Od grubo ponad roku je domowe i na tym chyba wyglada najlepiej.

Zero problemow zoladkowych, micha znika dosc szybko,ale ja bardzo urozmaicam, wiec nie ma czasu na "znudzenie sie" jakims skladnikiem :) otuje (lub podaje na surowo) miecho z roznymi ziloami i moze dlatego tak chetnie wcina :lol:

Posted

Tekila do tej pory dostawala gotowane tylko, ryzyk kasze z warzywkami zawsze jakies miesko a to kurczaczek a ta wolowinka serca watrobeczka i sie przejadlo. Poza tym chcialabym zeby polubila suche gdyz jak bede miala jakis wyjazd bez mozliwosci ugotowania jej jedzonka to co wtedy?!?!?! a tak to suche do miski i problem z glowy.

No ale racja moze jak bedzie dostawala 2 razy dziennie to bedzie wsowala wszystko. Okaze sie :D

Posted

Mądrala jestem, bo Demonowi to raczej trzeba ograniczać niż go namawiać. Zaczynał od Royala, bo to dostawał w hodowli. Bywały problemy z rozwolnieniami i nie specjalnie przybierał. Potem właścizielka sklepu i psiara namówiła mnie na Purinę. I waga i kupki wyraźnie lepiej na Purinie.

Miskę miał i ma zwykle pełną. Nie przestrzegam pór posiłków, chyba, że musi zostać dłużej sam w domu to rano nie daję karmy. Ma tylko wodę.

Bywają takie dni, że prawie nic nie zjada, potem nadrabia. Teraz pochłania 15kg Puriny Junior na miesiąc (waży ok 33kg; 8 m-cy). Koszt 15kg 95zł - myślę, że nie bardzo dużo.

Dokupuję mu jednak mięso. Szyje indycze z 1-2kg w tygodniu, czasem wątrobę, nerki lub serca wołowe. W tych dniach kiedy dostaje mięso (surowe) daję witaminy dla psa i ludzką witaminę D3.

Jasne, że każdy pies jest inny. Piszę to bo demon dobrze rośnie i jest zdrowy.

A jeszcze jedna sprawa, która jest myślę istotna w żywieniu i rozwoju psa. Odrobaczam co 3 miesiące bez względu na to czy coś się dzieje czy nie. Gdybym zauważył coś w kale to oczywiście leciał bym po tabletki przed upływem 3 miesięcy.

Posted

Jeszcze jedno moje doświadczenie ze zwierzętami. Śmieszne, ale o kocie. W domu jest też kotka Agata. Nie wychodzi z domu, wtedy nie było jeszcze Demona, niby bez możliwości zakażenia pasożytami jelitowymi.

Nagle kot stracił apetyt, zmarniał, osowiał. W kale pokazywała się czasem domieszka śluzu i krwi. Odrobaczenie pomogło.

Skąd robaki (przywry jelitowe - badany był kał). ??? Myślę że przyniesione na butach z piaskiem.

Posted
Mądrala jestem, bo Demonowi to raczej trzeba ograniczać niż go namawiać. Zaczynał od Royala, bo to dostawał w hodowli. Bywały problemy z rozwolnieniami i nie specjalnie przybierał. Potem właścizielka sklepu i psiara namówiła mnie na Purinę. I waga i kupki wyraźnie lepiej na Purinie.

Miskę miał i ma zwykle pełną. Nie przestrzegam pór posiłków, chyba, że musi zostać dłużej sam w domu to rano nie daję karmy. Ma tylko wodę.

Bywają takie dni, że prawie nic nie zjada, potem nadrabia. Teraz pochłania 15kg Puriny Junior na miesiąc (waży ok 33kg; 8 m-cy). Koszt 15kg 95zł - myślę, że nie bardzo dużo.

Dokupuję mu jednak mięso. Szyje indycze z 1-2kg w tygodniu, czasem wątrobę, nerki lub serca wołowe. W tych dniach kiedy dostaje mięso (surowe) daję witaminy dla psa i ludzką witaminę D3.

Jasne, że każdy pies jest inny. Piszę to bo demon dobrze rośnie i jest zdrowy.

A jeszcze jedna sprawa, która jest myślę istotna w żywieniu i rozwoju psa. Odrobaczam co 3 miesiące bez względu na to czy coś się dzieje czy nie. Gdybym zauważył coś w kale to oczywiście leciał bym po tabletki przed upływem 3 miesięcy.

Mam pytanko czy stosujesz Purine Dog Chow czy Purine PRO PLAN, ale po cenie domyślam się że Dog Chow. Jeżeli moge coś polecić to bardziej polecam PRO PLAN

Posted

A czy jak po tej Purninie Teki ma taka hmm nieco zadsza kupkie niz zwykle ( ale nie jakies rozwolnienie czy cos) tzn ze nieodpowiada jej ta karma, czy poprostu zoladek sie przyzwyczaja . Jak to jest ?!

Sorki za taki malo przyjemny poscik :)

Posted

)))) teraz nie odpowiem. Worek jest jeszcze w aucie, bo nie miałem inne zakupy. Wróci syn ze szkoły to go przyniesie, wtedy odpiszę. A nie trzymam karmy w worku, bo dostałem kiedyś taki fajny pojemnik i ją przesypuję. Chyba, że zerknę na stronę producenta.

Posted

Ja tez orobaczam co 3 miesiace.

Agi-pies potrzebuje okolo 5-7 dni, aby przyzwyczaic uklad trawienny do zmiany karmy.Przejscie powinno wygladac tak, ze pierwszego dnia dodajes 1/4 nowej, 3/4 straej i codziennie zmieniasz powili proporcje.Wtedy organizm na czas na prawidlowe oswojenie sie z nowymi skladnikami.Inaczej raczej na 90% mozna spodziewac sie zaburzen w trawieniu.

Karmy suchej nie powinno sie tez czesto zmieniac, bo to dopiero moze psa nabawic zaburzen.Z domowym jest inaczej-mozna codziennie dawac cos innego.

Poza tym jesli karme daje sie krotko, nie wiedomo czy pies nie bedzie na nia uczulony, lub tez czy nie byl uczulony na poprzednia i wyszlo to dopiero pozniej po zmianie na nowa. Alergia moze sie pokazac od razu, ale tez i po kilku dniach, tygodniach a nawet latach! I pozniej problem z ustaleniem dokladnych przyczyn.

Posted

Ok wtargałem worek to faktycznie dog Chow Puppy/Junior. Z kurczakiem i ryżem. A wg jak poczytałem to co na worku to nic lepszego nie można psu dać, ale na pedigri czy chapi to samo piszą ))))

Posted
Ok wtargałem worek to faktycznie dog Chow Puppy/Junior. Z kurczakiem i ryżem. A wg jak poczytałem to co na worku to nic lepszego nie można psu dać, ale na pedigri czy chapi to samo piszą ))))

Jak to z każdą karmą, na każdym worku napiszą że to najbardziej odpowiednia karma dla psa ;). Ale z tego co już wspomniałam Purina Dog Chow

ponoc purina pro plan jest o wile lepsza od puriny dog chow(nie wiem czy tak sie to pisze).

Zgadza się, jeżeli chodzi o Purinę Dog Chow to zawiera białko roślinne (sojowe) jest to tanie żródło białka dla psa i niestety ma słabą wartość biologiczną. Jest też na bazie mączek z odpadów mięsnych

Jeżeli jeszcze chodzi o karme Bewi-Dog warto tu zaglądnąć http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=7349

Ale jak twojemu pieskowi pasuje ta karma to jest OK :D