Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wczoraj miałam telefon w sprawie krycia. Pan "dostał" sukę z Anglii od jakiejś Pani i teraz szuka "na gwałt" reproduktora. Sunia dostała cieczkę więc trzeba ją pokryć. Oczywiście sunia nie jest zarejestrowana w ZKwP. Jestem ciekawa do kogo jeszcze dzwonił? I co w takich sytuacjach mówicie? Ja próbowałam Pana przekonać do wystaw, warunków hodowlanych.. .ale on jakoś nie chciał mnie zrozumieć. Ja mu o "papierach, regulaminach, związku" a on, że nie chce papierów tylko chce pokryć sukę... I jeszcze się oburzył na mnie, że ja mu nie chce pomóc :angryy:

Posted

Ciekawe czy to nie była przypadkiem zwykła podpucha?

Pomijając przepisy związkowe, facet chce złamać prawo krajowe - jeśli nie jest oczywiście zarejestrowany w jednym z tych fikcyjnych stowarzyszeń :roll:. Ciekawe co by powiedział, że nie wolno teraz w Polsce rozmanażać i sprzedawać "bezpapierowców" i za to mogą grozić sankcje.

Pzdr

Posted

Nie wiem czy nie podpucha.... bo wczoraj znów maila dostałam od miłośników rasy, o poradę....

Sunia z papierami ale nie chcą jeździć po wystawach a chcą kryć... porodziłam jednak wystawy...

• 5 months later...
Posted

Jesli ten Pan mieszkal w UK i wrocil do PL to mysli kategoriami Brytyjskimi, tutaj nie musisz rejestrować psa zeby go pokryć czy dopuścić. Mixy stoją w zbliżonej cenie do czystych ras. Jest to absurd ale pomyślcie sami, macie suczkę, chcecie ja pokryć dobrym psem/ inseminacja to koszt od 300 do 1000funtów na krycie !!! Dlatego jest samowolka. Ja uważam, ze nie po to sie ma suke z dobrym rodowodem zeby ja kryć z ładnym psem niewiadomego pochodzenia, tylko albo kogos nie stać i trzeba psia/ suke wykastrować albo ponosić finansowe konsekwencje krycia oraz związanych z tym badań.
Tak z innej nieco beczki.
Jak to wygląda , jakbym chciała pokryć moją sunie w Pl ? Ona jest zarejestrowana w KC w UK, w PL nie no bo nie mieszkamy w Polsce. Czy jest taka opcja ? Pytam z ciekawości aczkolwiek nie wykluczam takiej mysli, gdyś niemal 90% championow mamy w Irlandii a do niej nam nieco daleko..

Posted

Cena jest zależna od ceny psa jakiem chcemy pokryc sukę. Po miedzy 300 a 800 to sa psy najcześciej bez zrobionych testów i nie wystawowe, cena powyżej 900 to juz za krycie lub inseminacje po psie znaczącym z dobrymi genami, 1500 to baaardzo ścisła czołówka. Zapisy, czekanie itd itp ale fakt, warto to fakt :)
Ja mieszkam w Szkocji a tu nie ma tak znaczących hodowli, więc tylko inseminacja wchodzi w gre niestety :(

• 2 years later...
Posted

Nasze forum wszyscy czytają ale nikt i tak się nie udziela... 

Ale mam pytanie odnośnie krycia: 

Co myślicie o używaniu psów, które mają wady (genetyczne) ? I wiadomo, ze chociaż cześć szczeniąt będzie nosicielem a u części będzie to widać... I czy w Polsce każdy właściciel akit za wszelką cenę będzie chciał zrobić ze swojego pupila psa/ sukę hodowlaną? 

Posted

Ja uważam że to zależy od uczciwości właściciela... ale takiej prawdziwej.Jego sumienia i wiedzy z podstawy genetyki oraz biologii. Czy pogodzi się z tym że być może kupiony przez niego pies jako szczeniak ,rokował świetnie był w idealnej kondycji z wspaniałych ruchem, a później okazało się co tak naprawdę skrywa jego ciało- finalnie przecież myśląc zdroworozsądkowo pies/suka powinien zostać wykastrowany/wysteryilizowany. Tak powinno się robić dla dobra rasy. Kto teraz działa dla dobra rasy... Ile osób przemilczy chorobę i ,,walczy" o nosicieli żeby mogli pójść w świat i dawać kolejne mioty. Żeby kryć chyba trzeba mieć dużo szczęścia, wiedzy i długich lat siedzenia w tym temacie żeby czuć się w miarę pewnie .